ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

התרומות הלא מדווחות להסתדרות הרפואית נמשכות: 6.5 מיליון שקל ב-2018 מחברות התרופות, לכאורה בניגוד לחוק

בדקנו למי תורמות חברות התרופות - כל הנתונים במפה אינטראקטיבית מיוחדת. בין הממצאים: ההסתדרות הרפואית ממשיכה שלא לדווח על תרומות המתקבלות מענקיות התרופות, לכאורה בניגוד לחוק. משרד הבריאות: "קיימת מחלוקת בין ההסתדרות הרפואית למשרד הבריאות בעניין"

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

| רון אשרוב, עידן בנימין |

סאנופי, פייזר, באייר, נוברטיס, טבע ורבות אחרות. כולן תרמו להסתדרות הרפואית (הר"י) סכום כולל של כ-6.5 מיליון שקלים בשנת 2018. החברות מצידן דיווחו על כך כתרומות לכל דבר ועניין. מהצד השני, ההסתדרות הרפואית ממשיכה לטעון שאלו חסויות, לפעול בחוסר שקיפות ולא לדווח על כך, בניגוד לחוק.

חובת דיווח על תרומות בכסף ובשווה כסף

התרומות במערכת הבריאות כפופת לפיקוח, על פי חוק (סעיף 40 לחוק ביטוח בריאות ממלכתי): "גוף העוסק בתחום הבריאות שקיבל מתורם תרומה בסכום כלשהו, ימסור לשר הבריאות, בכל שנה, עד 1 במרס, רשימה של התרומות שקיבל כאמור בשנה הקודמת, ויציין לצד כל תרומה ממי נתקבלה, את סכומה או את שווייה, וכן, לגבי תרומה בכסף – את ייעודה, ולגבי תרומה בשווה כסף – את תיאורה". וזה עובד גם הפוך, התורמים חייבים גם בדיווח.

ההגיון ברור: להשקיף ניגודי עניינים ולפקח על הכסף שעובר במערכת מחברות עסקיות למוסדות רפואיים כדי לדאוג שהטיפול שנקבל יהיה הכי מתאים ולא בהכרח הכי רווחי.

הר"י, שהעומד בראשה הוא פרופ' ציון חגי הוא גוף משמעותי במיוחד לציבור הישראלי. הוא ארגון העובדים של הרופאים בישראל ומפקח על הסמכת המומחים ברפואה. 

פרופ' ציון חגי

מתחקיר שקוף עולה כי בהר"י קיבלו בשנת 2018 כמעט 6.5 מיליון שקלים, פי שניים מאשר בשנת 2017 (2.8 מיליון), הכל מחברות תרופות. למרות זאת, ארגון הרופאים ממשיך שלא לדווח על כך.

איך בדקנו? יצרנו מפת תרומות

כדי לכמת את גובה התרומות שמקבלים בהר"י נדרשנו לנתח את הדיווח מצד שלל הגופים התורמים באתר משרד הבריאות ולא דוח הנתרמים, מאחר וכאמור, הר"י פועלת בחוסר שקיפות.

לצפייה מיטיבית בגרף.

הר"י, נזכיר, היא אגודה  עותמ'אנית ולא מחוייבת בשקיפות כמו פרסום דו"ח כספי. לזכות הארגון, בהר"י כן מפרסמים מצגת הכנסות וההוצאות אבל גם שם גם לא מופיעות התרומות בסך 6.5 מיליון שקלים.

הר"י היא הנתרמת השניה הכי גדולה

מהדוחות למדנו עוד נתונים מעניינים: מקבלת התרומות הגדולה ביותר היא עמותת 'חברים לרפואה' שקיבלה מעל 9.5 מיליון שקלים מחברות התרופות. מדובר בעמותה שמסייעת במתן תרופות וטיפול רפואי לנזקקים. אחריה ממוקמת הר"י עם 6.5 מיליון שקלים תרומות. השלישית היא קרן מחקרים רפואיים של בי"ח שיבא תל השומר עם סכום של 5.1 מיליון שקלים.

התורמות הגדולות להר"י הן סאנופי שתרמה כ-730 אלף שקל, פייזר כ-572 אלף שקל, ומדטרוניק טרייד (חברת מכשור רפואי) שתרמה כ-496 אלף שקל. תורמות נוספות הן: ניאופרם סיינטיפיק שתרמה 487 אלף שקל, גלקסו סמית קליין תרמה 471 אלף וחברת טבע, התורמות העשירית בגודלה, כ-289 אלף שקל.

נציין שלארגונים המצוינים במפה – יש תרומות נוספות, שאינן מחברות תרופות או מכשור רפואי.

על פניו נראה שחברות התרופות עומדות בחובת השקיפות והדיווח. מי שדווקא ממשיך להתעלם מחובה זו היא הר"י.

6.5 מיליון שקלים לא מדווחים 

כשכתבנו על כך בפעם הראשונה בספטמבר טענו בהר"י שאלו אינן תרומות אלא "חסויות לאירועים". מה ההבדל? ככל הידוע לנו – אין. כשפנינו למשרד הבריאות לשאול מה עמדתו בנושא נמסר כי "הנושא יבורר מול הר"י". אז פנינו אליהם שוב, מאחר והדיווח לא שונה מאז. ממשרד הבריאות נמסר: "קיימת מחלוקת בין הר"י למשרד הבריאות בעניין. בכל מקרה, התורמים מדווחים כנדרש כך שהמידע מגיע לציבור באמצעות הדו"ח המפורסם של משרד הבריאות".

בהר"י החליטו שלא להתייחס.

התורמות הגדולות במערכת הבריאות: פייזר, בריסטול מאיירס וטבע

פייזר תרמה 10.1 מיליון שקל בעיקר לקרן מחקרים רפואיים של שיבא תל השומר (כ-1.1 מיליון שקלים), עמותת חברים לרפואה (970 אלף שקל), ולמרכז רפואי רבין (כ-800 אלף שקל). בריסטול מאיירס תרמה סה"כ כ-8 מיליון שקלים מתוכן כ-6 מיליון שקלים לעמותת חברים לרפואה (שכאמור מספקת תרופות לנזקקים). חברת טבע תרמה כ-6.2 מיליון שקלים, מתוכן 1.9 מיליון שקלים לאוניברסיטת בר-אילן. תוכלו לעיין בכלל התרומות בגרף ההפוך כאן.

לכן משרד הבריאות חייב להקים מערכת בו כל תרומה מדווחת, וגם לאכוף את הדיווח, בדיוק כמו שקיים בארה"ב: אתר ממשלתי בו תוכלו לדעת בפירוט רב אם הרופא שלכם (לפי שם) קיבל פחית קולה ועד תשלום של מיליון דולר לייעוץ.

מוזמנים לצפות בקטע מ-2015 מתוך מערכון של ג'ון אוליבר על האתר:

סייעה בהכנת הכתבה: המתנדבת מוריה סגל.

אזמ"ע?

(איך זה משפיע עליך)

זה אומר שלא תדעו אם הרופא שהמליץ לכם עכשיו על תרופה חזר הרגע מכנס מפנק בחו"ל של אותה חברת תרופות שפיתחה את אותה תרופה. אין זה אומר שזו לא התרופה המתאימה. אבל במקרים מסוימים, כמו המלצה על תרופה שנועדה למחלה X והומלצה למחלה Y בטענה שהיא עוזרת, הייתם כנראה שואלים יותר שאלות. העובדה שההסתדרות הרפואית לא מדווחת על התרומות שהיא מקבלת עלולה להעמידה בניגוד עניינים מול חברות התרופות. מערכת התמריצים של הגוף שמייצג את הרופאים בישראל איננה שקופה והאינטרסים הכלכליים המניעים את המערכת נשארים נסתרים. יותר מכך, חלק מהתרומות מגיעות לרופאים החברים בהסתדרות כדוגמת טיסות לחו"ל, אנחנו לא יודעים מי אותם הרופאים.

מעש"י

(מה עושים כדי שיתוקן)

השקיפות שמחיל כיום משרד הבריאות על תרומות. אינה מספקת ונראה שאפילו לא מפוקחת.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת עידן בנימין

Picture of עידן בנימין
כתב לתיקון הכנסת. ירושלמי 15 שנה. מאז הקמת "שקוף" כותב על הפינות החשובות שכלי התקשורת מזניחים: העבודה הפרלמנטרית האמתית, פיקוח הח"כים על הממשלה, כשלונם של נבחרי הציבור לעמוד בחוקים שהם עצמם כתבו, מימון מפלגות פיקוח על מבקר המדינה ועוד. מתעקש לכתוב שוב ושוב על דברים - עד שיתוקנו. הולך לישון בלילה פסימי וקם בבוקר אופטימי. מונע מזעם ומתקווה בו זמנית.

תגובה אחת

  1. יישר כח ! שקיפות היא המינימום שבמינימום.
    תרומות של חברות מסחריות הן דרך בטוחה להטיה ולשחיתות.
    יש לחייב את ההסתדרות הרפואית וכל גוף רפואי ציבורי להתנתק מהן.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,851 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק