ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
חשבתם שהשלטון בסחרור בשנה האחרונה?
חכו: הכל הולך להיות מטורף אף יותר. יועמ"ש הכנסת, איל ינון, עתיד לסיים את תפקידו באפריל הקרוב. בדקנו: מי שאמור למנות יועץ משפטי חדש הוא יו"ר הכנסת. הוא אמור לעשות זאת לאחר המלצת ועדה שבמציאות הנוכחית מסובך להקים, וזאת בכפוף לאישור עוד ועדה שלא קיימת.
על פי החוק, אם לא ימונה יועץ בזמן, המשנה ליועץ אמור להחליפו. אז הלכנו לבדוק מי הוא. מסתבר שאין כרגע משנה ליועמ"ש הכנסת. אז מי יהיה היועץ המשפטי לכנסת מאפריל? אין לנו מושג. אולי הפתרון הינו להאריך את כהונתו?
בשביל זה צריך חוות דעת של… יועמ"ש הכנסת.
מתוקף תפקידו, אמון היועץ המשפטי של הכנסת על ייעוץ משפטי ליו"ר הכנסת ולמוסדות הכנסת, שמירת ההליך התקין במשכן, ייעוץ לחברי הכנסת בכל הנוגע לעבודתם, וייצוג הכנסת בערכאות שיפוטיות שונות.
היועץ ממונה לתקופה של חמש שנים על ידי יו"ר הכנסת, וניתן להאריך את כהונתו בחמש שנים נוספות. איל ינון, היועץ הנוכחי, מונה לתפקיד באפריל 2010 ולאחר הארכת כהונתו בשנת 2015, הוא עתיד לסיים את תפקידו באפריל הקרוב. הבעיה: במציאות כיום, הפרוצדורה החוקית להחלפתו לא תתאפשר.
חלון המינוי לבחירת יועץ חדש כבר נפתח: מי שאחראי על מינוי יועץ חדש הוא יו"ר הכנסת. מינוי זה אפשרי רק לאחר שהמועמד עבר ועדה ציבורית, שנראה בלתי אפשרי להקים כיום. לאחר הועדה הציבורית אישור המועמד כפוף לוועדת הכנסת, עוד ועדה שלא קיימת כיום.
הוועדת הציבורית: יו"ר הכנסת חייב למנות ועדה ציבורית שאמורה להמליץ בפניו על 2-4 מועמדים לתפקיד. הוועדה הציבורית מורכבת משבעה חברים: שופט עליון, נציב שירות המדינה, יו"ר לשכת עו"ד וחבר סגל אקדמי. עד כאן הכל נראה אפשרי. אך שלושת החברים האחרים בוועדה הציבורית הם: יו"ר ועדת הכנסת, יו"ר ועדת החוקה חוק ומשפט ויו"ר הוועדה לביקורת המדינה. תפקידים אלה לא מולאו מאז הבחירות באפריל 2019.
ועדת הכנסת: לאחר שיו"ר הכנסת בוחר את המועמד/ת שלו, ועדת הכנסת נדרשת לאשר סופית את המינוי.
החוק קובע כי "מינוי יועץ משפטי לכנסת יעשה, ככל האפשר", בחלון שבין תשעים יום לשלושים יום טרם סיום תפקידו. מאחר וינון נכנס לתפקיד באפריל 2010, באופן אירוני, חלון הזמן שכבר נפתח צפוי להסגר ביום הבחירות לכנסת, ה-2 במרץ.
בסיום תפקידו, אם לא ימצא מחליף, מי שאמור לתפוס את מקומו הוא המשנה ליועץ המשפטי. פנינו לדוברות הכנסת בשאלה מי הוא המשנה הנוכחי, אך שם נמסר לנו כי "אין כרגע, כי המשנה ליועץ, אתי בנדלר, פרשה לגמלאות ב-30 ביוני 2019 ובגלל שהפרישה היתה בפגרת הבחירות הקודמת ומינוי משנה דורש על פי החוק את אישור יו״ר הכנסת היה צורך לחכות לבחירת יו״ר קבוע לכנסת ה-22 אלא שבינתיים נקלענו לפגרת בחירות נוספת שדחתה שוב את המינוי".
חוסר היכולת של הכנסת למנות יועץ משפטי מהווה עדות נוספת לחולשתה. ועדותיה לא מתכנסות מאז דצמבר 2018 והיא לא מסוגלת לפקח על עבודת הממשלה. כעת מסתבר שהיא אפילו לא מסוגלת למנות לעצמה יועץ משפטי בהתאם לחוק. ויולי אדלשטיין? יו"ר הכנסת מונע את הקמת הוועדות בעקביות.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
תגובה אחת
ברוך שפטרנו ממנו.
בינינו אפשר להסתדר היטב כם ללא רועץ משפטי, ואלי עדיף כך, כי הרועצים הללו בדרך כלל משתייכים לכנופיית שלטון ה(צ)חוק המשחיתה כל חלקה טובה במדינת ישראל.
ראינו את מעלליהם רק לאחרונה וזה בהחלט מספיק כדי להבין שמדובר בחבר פושעים שעשו יד אחת ובאיצטלה של גלימת הצדק מרשים לעצמם לעשות כל מעשה נבלה אפשרי.