ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
האם רענון השורות בכנסת יכניס גל של לוחמי שקיפות? בדקנו את הרקורד של הח״כים החדשים שמגיעים לכנסת מהשלטון המקומי, במעשים לא בדיבורים. גילינו שרק אחד מהם הגיש את הצהרת ההון שלו בזמן.
השאר – בימיהם בעירייה – חרגו במאות ימים מהדד-ליין שקבע החוק. למעט הקיבוצניק חיים ילין כולם חד וחלק עברו על החוק, והגישו את ההצהרות אחרי חודשים ושנים בהם אחזו במפתחות השלטון.
מי הם?
הצהרות ההון האלו הן קריטיות. הן מאפשרות לדעת שהמנהיגים מקדמים מהלכים מסוימים ותוקעים אחרים ללא קשר להשפעתם על כיסם וכיסי מקורביהם.
זה לא מדע בדיוני. בפעם האחרונה שספרו היו כ-60 ראשי ערים בחקירה. מאות הימים בהם בכירי השלטון המקומי קיבלו החלטות מבלי שהגישו הצהרת הון – הם תעודת עניות לדמוקרטיה הישראלית.
החדשות הבאמת רעות הן שגם כשההצהרות מוגשות הן מושלכות לכספת במשרד הפנים ואיש לא בודק אותן. ההגשה, במילים אחרות, היא מס שפתיים. בחוק אין אפילו סנקציה לסילופים או לאיחורים. כלומר היחידים שמרוויחים מהבירוקרטיה הזו הם רואי החשבון ומי שהמשרד רכש ממנו את הכספת. למרבה הצער התגובה של פלוסקוב (המופיעה למטה) לפיה כל אחד יכול לבחון את ההצהרה תלושה מהמציאות.
ערב השקתה של הכנסת ה-20 מחייב סיום אופטימי. בעבר אפילו השקיפות המינימיאלית הזו- של מי הגיש ומתי – לא הייתה קיימת. הנתונים היו סודיים. מתנדבי המיזם יוגב שרביט וגיא זומר שפילחו את הנתונים והעיתונאית יונה לייבזון מגל"צ שסייעה לכתבה לא יכלו לעשות זאת בעבר. הם גילו אגב שמתוך כלל ראשי הרשויות, רק 7.8% הגישו בזמן ו-14% לא הגישו בכלל. מתוך הסגנים כ-57% לא הגישו כלל. הודות לשקיפות אנחנו יכולים בכלל למתוח על כך ביקורת ולבחון את נבחרי הציבור שלנו לפי ממדים נוספים.
כשהחוק יהיה מורכב יותר וייחשפו נתונים כמו נכסים וזיקות לחברות – נוכל גם לעלות שלב בבקרה. בינתיים נסתפק בשיימינג לח״כים החדשים שצפצפו על החוק.
דניאל עטר מסר בתגובה: "אני ראש מועצה חמש קדנציות, זה השתבש הפעם כי זה ברח מזכרוני. היו פריימריז ובחירות לכנסת ובאותו רגע שקיבלתי הודעה שלא הגשתי מיד פעלתי לטפל בזה".
רחל עזריה: "הצהרת ההון שלי הוגשה באופן מלא ומפורט למשרד הפנים על פי דרישות החוק. מי שהגיש הצהרת הון בעבר וודאי יודע שהטופסולוגיה והבירוקרטיה הנלווית יכולות לקחת זמן רב".
מיקי זוהר: "קיבלתי פנייה רק לאחר חצי שנה. בהתחלה הייתה אי בהירות כי אני סגן בתואר ולא בשכר. הסיקו בהתחלה שאני לא צריך ואז פנו באיחור, מרגע שפנו התחלתי לעבוד על זה והגשתי את ההצהרה".
דוד ביטן: "נכון, הגשתי מעבר ל-60 ימים. לא יודע מתי בדיוק. רו"ח שלי טיפל בזה״.
טלי פלוסקוב: "ראש עיר מתחיל את הקדנציה בהתמודדות עם עשרות משימות. כאשר ניתנה תזכורת ראשונה להגשת הצהרת ההון הדבר נעשה מיידית. הצהרת ההון שלי נמצאת במשרד הפנים בשקיפות מלאה וכל אחד רשאי ומוזמן לבחון אותה".
[av_button label='לתיבת ההדלפות הסופר מאובטחת שלנו' link='page,22' link_target='_blank' size='medium' position='center' icon_select='yes' icon_hover='aviaTBicon_hover' icon='ue824' font='entypo-fontello' color='theme-color' custom_bg='#444444' custom_font='#ffffff' av_uid='av-2ojw15']
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
3 תגובות