ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
| ניר בן-צבי |
לפני כחצי שנה, בעקבות טיפ שהגיע למערכת "שקוף", פניתי למשטרת ישראל בניסיון לברר מדוע הפסיקה מערכת השקיפות של המשטרה להתעדכן באופן שוטף אחת לרבעון, כפי שקרה באופן תקין עד אז.
שקיפות היא דרך מצוינת להגברת האמון הציבור במוסדות המדינה. המלצה ברוח זו קיבלה המשטרה מחברת הייעוץ האסטרטגי "ראנד" עוד בשנת 2014 – ובעקבותיה הושקה ב-2015 המערכת שחושפת לציבור נתונים אודות עבירות פליליות, תאונות ופניות למשטרה. המערכת מאפשרת לשלוף נתונים על עיר או כביש מסוימים, ולקבל תמונת מצב (כללית ביותר, יש לומר) על רמת הפשיעה והטיפול בה בתקופת הזמן הנבחרת.
בנקודת הזמן בה התבצעה הפנייה הראשונה (יולי 2019), לא הועלו למערכת נתוני פשיעה של שנת 2019 בכלל: כלומר, לא התבצע עדכון עבור שני הרבעונים הראשונים של השנה. חלק נוסף במערכת, הכולל מעט נתונים דמוגרפיים אודות השוטרים והשוטרות, לא עודכן מאז 2017.
זמן קצר לאחר מכן קיבלתי טלפון מדוברות המשטרה, שם הסבירו כי הם מייחסים חשיבות גבוהה למערכת השקיפות, הוסיפו כי רק קשיים טכניים חריגים עיכבו את העדכון – והבטיחו כי הנתונים החסרים יופיעו בהקדם. ואכן בתוך כמה ימים עודכנה המערכת במלואה – והנושא לא התגבש לכדי כתבה.
חודש נובמבר הגיע, ובעקבות פנייה נוספת של קורא נכנסתי לבדוק שוב את מצב מערכת השקיפות. להפתעתי, נתוני הרבעון השלישי של השנה לא הופיעו בה, זאת למרות שחלף כחודש וחצי מתום הרבעון (בעבר עודכנה המערכת ימים ספורים לאחר סוף כל רבעון).
פניתי שוב לדוברות המשטרה – וגם הפעם, לא חלפו כמה ימים וכבר הופיעו במערכת נתוני הפשיעה העדכניים. האם זה אך מקרי שהעדכונים האחרונים התבצעו בסמיכות לפניות שלנו?
אמנם חלפו ימים ספורים מאז הסתיים הרבעון האחרון של 2019, אך המערכת טרם עודכנה עם המידע אודות הרבעון הרביעי של השנה החולפת.
פניתי שוב למשטרה בניסיון להבין את הנוהל שמבטיח את עדכון המערכת, ובבקשה לקבל נתונים על השימוש שעושים אזרחים במערכת. במשטרת ישראל בחרו שלא להעביר תגובה.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!
תגובה אחת
מזל שיש את שקוף להזכיר לנו כמה המשטרה בעייתית