ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

השקיפות מדבקת: 8 ח"כים בכנסת ה-24 השקיפו יומן

ח"כים ממגוון סיעות מפרסמים בקביעות את יומני הפגישות שלהם לציבור • ח"כ מוסי רז פנה למנכ"ל הכנסת בבקשה לאפשר העלאה של היומנים לאתר הכנסת, ובכך להקל על הפרסום ועל הגישה של הציבור למידע, אך נתקל בסירוב • כתבה מתעדכנת - כל היומנים במקום אחד
יעל פינקלשטיין, תומר אביטל
הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

השקיפות מדבקת

השקיפות ביומנים מדבקת: שבעה מחברי הכנסת ה-24 פרסמו את הפגישות שלהם לציבור, ועוד ועוד ח"כים מבקשים להצטרף ולהשקיף גם הם את יומניהם. מוסי רז (מרצ), ולדימיר בליאק, משה טור-פז, נירה שפק וענבר בזק (יש עתיד), ח"כ נעמה לזימי (העבודה) וח"כ עופר כסיף (הרשימה המשותפת) כבר פרסמו את היומנים והתחייבו להמשיך לפרסם אותם בקביעות.

עוד ב"שקוף":

יומנים שקופים מאפשרים לציבור לפקח מקרוב על עבודת נבחריו, לבחון לאילו נושאים הקדישו הכי הרבה תשומת לב ומי האנשים שזכו לפגישה על חשבון הזמן היקר שלהם. האם הגיעו לכנסת, יצאו לסיורים או השאירו ימים ריקים מפגישות? כמה זמן הקדישו ללוביסטים ולנציגי חברות, וכמה לארגוני החברה האזרחית?

מדובר בנושא דגל ש"שקוף" מקדם כבר שנים, גם בכנסות הקודמות. בהיעדר חוק שמחייב את פרסום היומנים או נוהל שמסדיר את אופן הפרסום, חברות וחברי הכנסת פרסמו את היומנים באופן וולנטרי, ובחרו, כל אחת ואחד, בדרך המתאימה להם לעשות זאת. לאחרונה אף פנה ביוזמתנו ח"כ מוסי רז למנכ"ל הכנסת וביקש להסדיר את פרסום היומנים ולאפשר שיתוף שלהם באתר הכנסת. פתרון כזה יעזור לח"כים לפרסם את היומנים, יעודד ח"כים נוספים לעשות זאת ויקל על הציבור לעיין במידע. אך למרבה הצער, בלשכת מנכ"ל הכנסת דחו את הבקשה בטענה שהדבר עלול "לגרור בקשות נוספות שיפגמו באחידות".

"זמני הוא הזמן של הציבור"

רז ובזק בחרו בדרך שקופה במיוחד: אין ביומניהם השחרות כלל, ואפשר לעקוב בזמן אמת אחרי כל פגישה שערכו, ואף לראות פגישות עתידיות שכבר נקבעו. תוכלו לראות באילו ועדות השתתפו בכנסת, עם נציגי אילו חברות או ארגונים חברתיים נפגשו, מתי היו בסיורים בשטח ומתי עבדו ממשכן הכנסת. "יומני מושקף כי זמני הוא זמנו של הציבור", אמר רז ל"שקוף". "אתם שלחתם אותי לייצג אתכם, ועל כן אני חש מחויבות לשקף לכם כיצד אני מנצל את זמני בצורה הטובה ביותר, על מנת לקדם את מסריי וערכיי. חשוב לי שיהיה ביני לבינכם אמון, ואמון בונים בעזרת שקיפות ואמת".

רז מצהיר על פגישות עם בעלי עניין בתחילת הדיון בוועדת הכלכלה

עיון ביומן של רז חשף לו"ז עמוס, וגם שתי פגישות חריגות שהתקיימו לאחרונה אחת אחרי השניה: פגישה עם מו"ל עיתון הארץ עמוס שוקן, ומיד אחריה פגישה עם מנכ"ל חברת הסיגריות "פיליפ מוריס" בישראל. רז, שמקדם בימים אלה הצעת חוק לאיסור פרסום מוצרי עישון בעיתונות המודפסת, הסביר ל"שקוף" כי הפגישות עסקו בהצעת החוק. 

רז הגדיל לעשות וצירף לפרסום היומן גם את הצהרת ההון שלו – וכך עשתה גם ח"כ נעמה לזימי. פרסום הצהרת הון מאפשר לנו לעקוב אחר האינטרסים הכלכליים של הנבחרים שלנו, ולוודא שלא קיבלו מתנות או העברות כספים לא ברורות בעקבות כהונתם. 

ח"כ ולדימיר בליאק וח"כ נעמה לזימי בחרו לפרסם תמונות של כמה חודשים מתוך היומנים, ללא השחרות, והתחייבו להמשיך ולפרסם את הפגישות באופן מתעדכן גם בעתיד. "שקיפות היא לא רק סוגיה חשובה בחברה דמוקרטית", אמרה לזימי. "זו הדרך שהציבור יבין את קו המדיניות שלנו, העבודה והחזון שאנו מקדמים עבורו".

ח"כ עופר כסיף פרסם את יומנו לשנה האחרונה, לא בתמונות – אלא בטבלה נוחה לחיפוש, ואמר שיפרסם פגישות נוספות בעתיד. כשהיומן הגיע אלינו, כמה מהפגישות בו היו מושחרות. שאלנו את ח"כ כסיף מה פשר ההשחרה והסברנו לו אילו פגישות יכולות להיות חסויות (למשל פגישות שעלולות לפגוע בפרטיות, כמו תור לרופא) ובאילו יש עניין לציבור (למשל פגישה עם בעלי אינטרס). לאחר השיחה בחר כסיף להסיר את רוב ההשחרות, והשאיר שתי פגישות תחת הכותרת "רגישות פוליטית". במקרים מיוחדים יכולים ח"כים לבחור לסמן כך פגישות שעשויות לפגוע בתהליך פוליטי רגיש.

ח"כ נירה שפק מפרסמת בכל שבוע סיכום של הפעילות הפרלמנטרית שלה ברשתות החברתיות. תוכלו לראות פגישות שערכה ומקומות שביקרה בהם, לקרוא על הנושאים שהעסיקו אותה במיוחד ולעקוב אחר השתתפותה בדיוני הוועדות. אמנם לא מדובר ביומן המלא, והתוכן ואופן הצגתו נתונים לבחירתה, אבל הוא מפורט מאוד – עד לרמת שאלות ששאלה שרה בפגישה אישית, הערה שהעירה לנציגת משרד ממשלתי בוועדה בכנסת, ופירוט של פגישות ועבודת רקע שערכה על מנת להחליט בנושאים מורכבים. 

בסיכום השבוע שבין 30.1 ל-5.2, למשל, סיפרה שפק על דיון בוועדת העבודה והרווחה בנושא הצעת חוק שלה שעוסקת בהגנה על חושפי שחיתויות, על פגישה עם התאחדות מגדלי הבקר ומועצת החלב, על פגישות עם פעילים פוליטיים ממפלגתה ועל דיונים שהשתתפה בהם וראיונות שלה בתקשורת. פירוט האירועים, שכולל גם את עמדתה בנושאים שעלו בשיחות ואת המהלכים שהיא שוקלת לקדם בהמשך, יכולים לתת לציבור תמונה מלאה יותר של חלוקת המשאבים שלה ושל הנושאים שמעסיקים אותה.

זה ממש לא הסוף. איתי לופט, חניך במכינת "חנתון" ומתנדב מטעם "שקוף", פנה לכלל הח"כים והפציר באלו שעדיין לא חושפים יומן לשקול לפרסמו. לופט הבהיר את שלל היתרונות בחשיפת יומן והנגיש עבורם דרכים טכניות קלות לעשות זאת. שלושה ח"כים כבר אמרו שהחלו בהכנת יומנם לפרסום. עובדים בכנסת? מוזמנים לדבר איתו ישירות: 0546748941

אזמ"ע?

(איך זה משפיע עליך)

יומנים של חברי הכנסת מאפשרים לנו לבחון את תפקודם, תוך השוואה בין אמירותיהם לבין פעילותם בשטח. זכותנו לראות כיצד פועלים אותם אנשים המופקדים על עיצוב המציאות שלנו, בניכוי פגישות פרטיות. אין לך, האזרח, זמן לנבור ביומנים? זה בסדר גמור. עצם הידיעה שהיומן שקוף מוביל את נבחרי הציבור לגוון את פגישותיהם ולשמוע דעות מכל הצדדים, ומסייע לתחקירנים ומנתחי מידע שלטוני. 

ועוד משהו, נבחרי הציבור עובדים בשבילנו ומקבלים שכר מכספי המסים שלנו. הם מקבלים החלטות שמשפיעות על כולנו – זכותנו לדעת מי משפיע עליהם. יומנים פומביים מאפשרים ביקורת מעמיקה על הנציגים שלנו ועל העבודה שלהם. זוהי גם הזדמנות פז לחברי הכנסת להראות הלכה למעשה את פועלם.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

מאת יעל פינקלשטיין

יעל פינקלשטיין
כותבת ב"שקוף" מאז "מאה ימים של שקיפות", עוקבת אחרי פעילות של לוביסטים שמייצגים בעלי אינטרסים בכנסת וכותבת גם על ייצוג שוויוני בפוליטיקה. לתקשורת כוח עצום להשפיע על החיים שלנו, והיא יכולה לנצל אותו כדי לחשוף עוולות ולדרוש תשובות מנבחרות ונבחרי הציבור - אבל היא לא תמיד מצליחה לעשות את זה. אני שמחה להיות חלק מארגון עצמאי שיכול לפעול רק למען הציבור בחופש מוחלט.

2 תגובות

  1. אני דווקא חושב שעדיף למצוא דרכים *ציבוריות* משמעותיות לתגמל ח"כים שמשקפים את היומן שלהם באופן אמין. לתת לח"כים תמריצים לעשות זאת, ולתת להם לבחור בכך באופן וולונטרי ואמין. חושש שאם יחוקק חוק זה רק יסיט את הפוקוס משקיפות אמיתית ל"משחקי חתול ועכבר" שבו חברי כנסת בעיקר עסוקים בניסיונות הסתרה ועיקור רוח החוק מתוכן.

  2. שקיפות זה דבר נהדר! רק עד שזה לא יהיה מעוגן בחוק, זה וולנטארי. החוק צריך לחייב כל ח"כ לפרסם את היומן שלו כל תחילת חודש של החודש שלפני האחרון. לדוגמה ב1 לפברואר יפורסם דוח של כל חודש דצמבר… ב1 למרץ יפורסם כל חודש ינואר, וכן הלאה.
    והכי חשוב במקרה ולא יפורסם הדוח ינקטו סנקציות מדורגות כולל העמדה לדין פלילי..
    החרגה אחת: לא יפורסמו פגישות ביסחוניות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,932 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.

הירשמו לניוזלטר השקוף ונעדכן אתכם אחת לשבוע על כל החשיפות, התחקירים והפרסומים שלנו. מבטיחים לא לשלוח ספאם!