ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
"על ראש הממשלה להשיב אפוא את הסכומים האמורים תוך המצאת אסמכתאות, להנחת דעתם של מבקר המדינה והיועץ המשפטי לממשלה ולפי לוח זמנים שייקבעו". כך כתבה ועדת ההיתרים בפברואר לאחר שלמדה כי רה"מ בנימין נתניהו קיבל 300 אלף דולר מבן דודו ושותפו העסקי נתן מיליקובסקי, מבלי לקבל על כך אישור.
בהחלטתה, הוועדה גם הצביעה על שומרי הסף האחראים להחזרת הכספים: מבקר המדינה והיועץ המשפטי לממשלה. פנינו בתחילת השבוע לשניהם וביקשנו לדעת אם הגיעו להסכמה עם נתניהו על השבת הכסף, או האם בכלל פנו אליו. במשרד המשפטים העבירו את האחריות למבקר המדינה ומסרו: "כפי שנאמר בסעיף 11 ל'כללי ועדת אשר', מבקר המדינה אחראי על אכיפת הכללים".
תשובת מבקר המדינה התקבלה בדיוק בשעת הדד ליין וכללה את מה שכבר למדנו אתמול: אישרתי לרה"מ לקחת הלוואה כדי לכסות את החוב שלו. בתגובתו טוען המבקר כי לאחרונה התקבלה הבקשה עם פרטי ההלוואה המבוקשת – ולאחר בדיקה היא אושרה. כלומר: אושרה הלוואה מבעל הון אחד (ספנסר פרטרידג') בשביל להחזיר כסף שהתקבל מבלי אישור מבעל הון אחר (נתן מיליקובסקי).
שאלנו גם מתי התקבלה הבקשה ומה פרטי ההלוואה. משם נמסר: "פרטי ההלוואה נמסרו למבקר המדינה כחלק ממידע אשר ידווח במסגרת הצהרת הון – שלגביה חל איסור על מבקר המדינה לחשוף כל פרט בלי לקבל את הסכמת השר הנוגע לעניין. על מנת לקבל את הפרטים המבוקשים יש לפנות ללשכת רה"מ".
המשמעות: לא נוכל לדעת מהן פרטי ההלוואה ואפילו מתי נמסרה הבקשה באופן רשמי.
"מבקר המדינה הקודם יוסף שפירא אישר עקרונית לראש הממשלה בנימין נתניהו את קבלת ההלוואה, תוך התנייה שההלוואה תינתן בתנאי השוק, עריכת הסדר ניגוד עניינים בתיאום עם היועמ"ש לממשלה (הטעות במקור – ע.ב.), וכן דיווח בהצהרת ההון השנתית.
לאחרונה, העבירו פרקליטי ראש הממשלה את הסכם ההלוואה בין רה"מ למלווה, וכן את הסכם המשכון הנלווה להסכם. במסגרת העברת המסמכים ציינו פרקליטי רה"מ, כי ההלוואה מיועדת לכיסוי הוצאותיו המשפטיות של רה"מ, וכן למימון הסכומים אותם הוא אמור להשיב למר מליקובסקי, בהתאם לפרטים שמסר ליועץ המשפטי לממשלה. עם קבלת המסמכים הנ"ל, ערכו במשרד מבקר המדינה בחינה מקיפה של ההסכמים ובסיומה נחה דעתו של מבקר המדינה, כי ההלוואה המתבקשת הינה בתנאי השוק המקובלים.
יצויין, כי הובהר לפרקליטי רה"מ כי נדרש לערוך הסדר ניגוד עניינים בעניין הלוואה זו אצל היועמ"ש לממשלה וכן לדווח על לקיחת ההלוואה במסגרת הצהרות ההון השנתיות כמקובל".
לא רק מאות אלפי דולרים. נתניהו קיבל בנוסף מאותו ספסנר פרטרידג', גם כן ללא אישור, חליפות וסיגרים. על כך כתבה הוועדה בהרכבה הקודם: "מן הראוי שהמבקש יחזיר את החליפות לנותנם. ואולם אם כבר עשה בחליפות שימוש והחזרתן אינה אפשרית, כדי שהמבקש יוכל להותיר את החליפות בידיו יהיה עליו להחזיר את שווי החליפות לנותנם או לשלם את שווין למטרה ראויה שתיקבע".
מי שאמור היה לפקח על החזרת החליפות (או הכסף) הם היועצת המשפטית וחשב משרד רה"מ. אז פנינו למשרד רה"מ ושאלנו אם שני הגורמים במשרד בכלל פנו לראש הממשלה בנושא, ומה ההסדר שגובש.
במשרד רה"מ טענו שמדובר בעניין ספק-אישי הפנו אותנו לדוברו האישי של רה"מ, שלא השיב לשאלתנו הפשוטה – האם נתניהו קיבל פניה בנושא מהחשב או מהיועץ המשפטית.
בשורה התחתונה: במשך חצי שנה אף אחד מארבעת שומרי הסף: היועמ"ש, מבקר המדינה, חשב משרד והיועצת המשפטית במשרד רה"מ לא פנו וקבעו לוח זמנים להשבת הכסף והחליפות. במקום זאת פעל מבקר המדינה לאפשר לנתניהו לקבל שני מיליון שקל ולעקוף את ועדת ההיתרים – שני מיליון שקל מאדם שכבר חילק לו כמה חליפות וכמות בלתי ידועה של סיגרים. חליפות שכאמור, נדרש להשיב.
רק בשבוע שעבר הורשע איש העסקים אברהם נניקשווילי במתן שוחד לשר לשעבר בנימין בן אליעזר המנוח. שיטת השוחד? הלוואה שמעולם לא הושבה.
הדרישה של נתניהו לא מגיעה בחלל ריק: לפני כמה חודשים נפתחה בדיקה על חשד שרימה בהצהרות ההון שהגיש למבקר המדינה (אותו מוסד שחשד בו בזמנו – אישר לו אמש את ההלוואה). על כך יש להוסיף את התכחשות נתניהו לוועדות ההיתרים, דרישתו לדיון נוסף, העתירה נגדה בבג"ץ, ההתכחשות להתחייבותו למסור את הצהרות ההון – ועכשיו האישור שקיבל לתרומה במעטפת של הלוואה.
התנהלות שומרי הסף בחצי השנה האחרונה מעידה שאף אחד מהם גם לא ינסה לדאוג להשבת ההלוואה בעתיד.
(איך זה משפיע עליך)
מאחר וארבעת שומרי סף שהיו אחראים על הטיפול בהשבת הכסף כלל לא פנו לרה"מ – אין שום דבר שמונע ממנו לא להשיב את הכסף והחליפות שקיבל. היום זה ראש הממשלה – מחר זה השרים בממשלה, ובהמשך אולי גם יתר עובדי המגזר הציבורי. ההתנהלות הזו עשויה ליצור מצב בו בישראל ישנם אנשים מעל החוק והממשלה עושה ככל העולה על רוחה ופועלת כנגד אזרחיה.
דוגמא לכך קיבלנו עוד באותו היום בו אמר רה"מ כי יקדם את חוק המצלמות בקלפי, למרות שהיועמ"ש ויו"ר ועדת הבחירות הציבו מניעה משפטית לקדם את החוק בסמיכות כה קרובה לבחירות.
(מה עושים כדי שיתוקן)
הכנסת יכולה לחוקק חוק שהצהרות ההון של השרים וחברי הכנסת יהיו שקופות לציבור. כך רה"מ או כל שר אחר לא יוכלו לקבל מיליוני שקלים במחשכים.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
תגובה אחת
כל כך הרבה לקויים. כל כך הרבה פגמים בהתנהלות שומרי הסף.. כל כך הרבה שחיתות. ישראל נירקבת.