ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
אתם בוחרים, אנחנו חוקרים: לפי החלטת המו"לים של "שקוף" (88% תמיכה בהצבעה שנערכה), נמשיך לכתוב בשבועות הקרובים על ההסתדרות הרפואית בישראל (הר"י), מתוך כוונה להעמיק בסוד כוחה של האגודה העות'מאנית המייצגת חלק גדול מהרופאים בישראל ומשפיעה רבות על מערכת הבריאות שלנו.
בכתבה הראשונה על הר"י פרסמנו כי בשנת 2017 קיבל הארגון 2.8 מיליון שקל מחברות תרופות – מתוכם נתרמו כחצי מיליון שקל מחברת "פייזר" לבדה. חברת "נובו" תרמה 445 אלף שקל ו"אסטרה-זנקה" תרמה עוד 336 אלף שקל.
לאחר פרסום הכתבה התעקשו בהר"י כי אנחנו טועים והם לא מקבלים תרומות, מה שעמד בסתירה לכתוב בדו"חות משרד הבריאות. הסיבה לטענות: הר"י אכן מקבלת תרומות, אבל הארגון פשוט לא תופס אותן ככאלה ועל כן לא מדווח עליהן. איך זה יכול להיות?
משרד הבריאות מפרסם שני סוגי דו"חות: האחד על פי דיווחי התורמים והאחר על פי דיווחי הנתרמים. הנתונים המתפרסמים בשני הדו"חות אמורים להיות זהים. לדוגמא, אם בהר"י מקבלים תרומה מחברת "טבע" הם חייבים בדיווח (שיופיע בדו"חות של הנתרמים) וכך גם טבע תהיה חייבת לדווח (יופיע ברשימת התורמים). אך בפועל המצב שונה.
את המידע שאספנו על התרומות להר"י בגובה 2.8 מיליון שקל בשנת 2017 קיבלנו מהדיווח של חברות התרופות, כאשר מצידה של הר"י לא דווח על קבלה של אפילו שקל אחד. בהר"י טוענים כי אלו אינן תרומות אלא "חסויות לאירועים". מה ההבדל? ככל הידוע לנו אין, אך בהר"י התעקשו שיש. כשפנינו למשרד הבריאות לשאול מה עמדתו בנושא נמסר כי "הנושא יבורר מול הר"י".
התנהלות זאת אינה ייחודית לשנת 2017 ומשתקפת בכל הדו"חות מהשנה שהחלו להתפרסם בה (2011) – חברות התרופות מדווחות על תרומות והר"י לא.
נוסף לדיווחים החסרים למשרד הבריאות, הר"י אינה מפרסמת דו"חות כספיים. אמנם הארגון חוזר וטוען שכן, אולם למרות בקשות חוזרות ונשנות טרם קיבלנו העתק או קישור למסמכים. לעומת זאת, יש מצגת המפרטת את ההכנסות וההוצאות של הארגון, את חמשת מקבלי השכר הגבוה ופירוט של נכסי הנדל"ן המצויים ברשות הארגון. הבאנו לפניכם כמה עיקרים מהנתונים לשנת 2017, ובחלק מהסעיפים נעסוק ביתר פירוט נעסוק בכתבות ההמשך.
רוב ההכנסות של הר"י מקורן בדמי החבר שמשלמים הרופאים החברים בארגון (68 מיליון שקל בשנת 2017). קרוב ל-1.4 מיליון שקל נוספים מגיעים מבעלות על בית האבות מעון הרופא ומעוד שיערוכי נדל"ן (חישוב תיאורטי של עליית שווי הנכסים). סכום נוסף של כ-3.4 מיליון שקל מגיע מבחינות רישוי – בחינות ההסמכה לרפואה עליו שהארגון אמון עליהן (ועוד נעסוק בכך בכתבות הבאות).
כצפוי, ההכנסות מתרומות אינן מופיעות במצגת.
ההוצאה הגדולה ביותר של הר"י היא הביטוח הפרטי לחברים – 23.5 מיליון שקל. כל רופא חבר בהר"י זוכה לביטוח רפואי. מה בדיוק נכלל בביטוח? בהר"י סירבו לענות. באתר כתוב רק: "בהר"י מאמינים שלרופאים המטפלים בבריאותם של אחרים מגיע באופן טבעי את סל הביטוחים המקיף והמקצועי ביותר".
מאחר שבשנת 2017 היו 25,715 חברים בהר"י נראה כי הפרמיה השנתית למבוטח עומדת על 911 שקל לכל רופא ורופאה.
נכון לשנת 2018, 130 איגודים וחברות מקבלים שירותים מהארגון, ובכלל זה איגוד רופאי העיניים, איגוד רופאי המשפחה, איגוד הרדיולוגים וארגון הפתולוגים.
את הרשימה המלאה והנוחה לחיפוש תוכלו למצוא כאן, והשקיפות בהחלט ראויה לשבח.
עלות שכר המזכ"לית: מעל מיליון שקל בשנה
פרט שלא תמיד יש לו חשיבות רבה, אבל בכל זאת מעניין רבים, הוא מה עלות השכר של מנכ"ל הארגון. יו"ר הר"י ציון חגי מבצע את התפקיד בהתנדבות, והמנכ"ל בפועל היא המזכ"לית, לאה ופנר, שממלאת גם את תפקיד היועצת המשפטית.
על פי נתוני דו"ח "חמשת מקבלי השכר הגבוה", ופנר מקבלת שכר של קרוב ל-58 אלף שקל בחודש, וגם זוכה לשתי משכורות בונוס בשנה ולהחזר ביטוח רכב. לכך יש להוסיף את עלות ההעסקה (תוספת של כשליש לשכר). מכאן שעלות שכרה של ופנר עומד על יותר ממיליון שקל בשנה.
משרד הבריאות חייב להקים מערכת בו כל תרומה מדווחת, וגם לאכוף את הדיווח, בדיוק כמו שקיים בארה"ב: אתר ממשלתי בו תוכלו לדעת בפירוט רב אם הרופא שלכם (לפי שם) קיבל פחית קולה ועד תשלום של מיליון דולר לייעוץ. מוזמנים לצפות בקטע מ-2015 מתוך מערכון של ג'ון אוליבר על האתר:
פנינו להר"י בשורה של שאלות. חלקן יכלו להבהיר ולהסביר נקודות מסויימות בכתבה. בהר"י לא ענו. מקווים שעד הכתבה הבאה נקבל תשובות.
(איך זה משפיע עליך)
העובדה שההסתדרות הרפואית לא מדווחת על התרומות שהיא מקבלת עשוייה להעמיד אותה בניגוד עניינים מול חברות התרופות. מערכת התמריצים של הגוף שמייצג את הרופאים בישראל – וכפי שנלמד בכתבות הבאות גם שולט בהכשרות הרופאים – איננה שקופה והאינטרסים הכלכליים המניעים אותו נשארים נסתרים.
(מה עושים כדי שיתוקן)
השקיפות של משרד הבריאות אינה מספקת. קובץ PDF שלא ניתן לדעת ממנו אם הרופא שרשם לנו השבוע תרופה שעלותה השנתית 100 אלף שקל קיבל כסף על ייעוץ לחברה המפתחת את התרופה – פשוט לא שווה הרבה.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
5 תגובות
האם בגלל התרומות הגדולות של פייזר להר"י יש השתתפות כה גדולה של רופאים בשידול להתחסן?
אשמח מאוד להשתתף בדיון , לראשונה לפחות עולים על זה . או חושדים .
יש הרבה מעבר
ואשמח להדתתף
ההיסטוריה מוכיחה שטענות נגד שכר מנכ"לים בעמותות היא פופוליסטית ועלובה. ארגון שמנהל מיליוני שקלים ומצוי במשאים ומתנים עם הממשלה צריך מנכ"ל שלא יסבנו אותו ואת זה אי אפשר לקבל עם המשכורת של כתב בשקוף.
ממליץ לכם בחום לראות את ה-TED הזה ולהבין כמה הטענה שלכם ילדותית ועלובה: https://www.ted.com/talks/dan_pallotta_the_way_we_think_about_charity_is_dead_wrong/up-next?language=en#t-46602
יש לכם טעות תחביר:
"נובו" 445 תרמה אלף שקל. לדעתי התכונתם 445 אלף
תודה – תוקן!