ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
| שבי גטניו |
הלוביסט בוריס קרסני, בעל חברת "פוליסי", מייצג בישראל כמעט 30 שנה את תאגיד הטבק העולמי "פיליפ מוריס", שמוצריו הקטלניים ממיתים מיליוני אנשים בשנה. בישראל מתים מעישון כ-8,000 אזרחים בשנה, חלק גדול מהם ממחלת הסרטן. בשקלול הנתונים, ניתן לומר בזהירות כי קרסני הוא אולי הגורם הוותיק בישראל שמקדם אינטרסים של גוף מסחרי הניצב בצמרת רשימת הגורמים לסרטן בישראל.
העובדה הזאת לא מנעה מ"קרן רפפורט", גוף פילנתרופי התורם לטכניון, להכליל את קרסני בין האנשים שהניחו את אבן הפינה בטקס להקמת מרכז בין-תחומי בטכניון לחקר – ניחשתם נכון – מחלת הסרטן. הטקס התקיים ב-11 ביולי 2019.
וזה עוד לא הכל. קרן רפפורט יוסדה בידי רות וברוך רפפורט ז"ל. ביתם היא עירית רפפורט, המועסקת שנים רבות אצל אותו בוריס קרסני בחברת "פוליסי". קרסני עצמו הוא נאמן בקרן רפפורט – שכאמור הוקמה בידי הורי העובדת שלו. המשמעות: הוא לא רק הוזמן לטקס, אלא למעשה היה מהמחליטים להעניק למכון מימון.
קרן רפפורט היא קרן פרטית. נאמניה ובעליה יכולים לעשות ככל העולה על רוחם ולא חייבים דין וחשבון לאף אחד. אבל הטכניון – מכון טכנולוגי לישראל – הוא מוסד ציבורי, והוא דווקא מחויב בתגובה – וכך גם ראשת העיר חיפה, מתוקף היותה נבחרת ציבור שמצאה לנכון לכבד בנוכחותה את האירוע.
האם יוזמי האירוע והנוכחים בו ידעו שקרסני מייצג את אחד הגורמים מחוללי הסרטן הגדולים ביותר? ואם לא ידעו – עכשיו, כאשר יידענו אותם, האם הם סבורים שראוי שאבן פינה למכון לחקר הסרטן תונח בידי מייצג האינטרסים של "פיליפ מוריס" בישראל כמעט 30 שנה?
להלן התגובה המדהימה של הטכניון:
״הטכניון מוקיר את נדיבותה של משפחת רפפורט ותמיכתה ארוכת השנים בפקולטה לרפואה. תמיכתה של קרן רפפורט מאפשרת לטכניון לעמוד בחזית המחקר הרפואי בעולם ולהעמיד דורות של חוקרים ורופאים מעולים, לרווחת אזרחי המדינה. הקמתו של מרכז רפפורט לחקר בין-תחומי של מחלת הסרטן תאפשר לטכניון להוסיף ולעמוד בחזית המחקר המדעי למיגורה של המחלה. למותר לציין כי ההחלטה לגבי זהותם של בעלי התפקיד שייצגו את קרן רפפורט בטקס היא של הקרן וכי מר קרסני הוא אורח רצוי בטכניון״.
בניכוי המילים היפות, התגובה אומרת למעשה: בעל המאה הוא לא רק בעל הדעה, הוא גם בעל הערכים.
חברת "פוליסי" נשאלה אם הם אינם סבורים שבמקרה זה הם שברו אפילו את שיאי הציניות שלהם עצמם. תגובתם: "אין תגובה".
לראשת העיר חיפה עינת קליש-רותם נשלחה השאלה אם הייתה מודעת לכך שקרסני מייצג את "פיליפ מוריס" וגם כי ייצג בעבר את "חיפה כימיקלים" – שבשם האינטרסים שלהם פגעו בבריאות תושבי העיר שלה. כמו כן היא נשאלה אם לדעתה ראוי שאדם כזה יניח עימה אבן פינה למרכז מחקר לסרטן. עד כה טרם קיבלנו התייחסות לנושא, אף שגורמים מטעמה אישרו כי השאלות הגיעו לידיהם.
בתמונה בראש הכתבה ניתן לראות שבאירוע נכח גם את חתן פרס נובל בכימיה, פרופ' אהרן צ'חנובר. אם מישהו או מישהי יודעים כיצד להגיע אליו ומכיר דרך ולשאול אותו האם היה מודע לפרטים המתוארים לעיל ומה דעתו בעניין – אתם מוזמנים/ות לכתוב לנו.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק