ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

חבר הכנסת החדש שעולה לנו מאות אלפי שקלים וסירב לסייע לפניית ציבור

אשר פֵנְטַהוּן סיום, חבר כנסת חדש מטעם "כולנו", הושבע לכנסת בעקבות התפטרותו של השר יואב גלנט. סיום נכנס לתפקידו ב- 2 בינואר 2019 וידיו כבולות: הוא לא יוכל לשבת בוועדות ולא במליאה - מהסיבה הפשוטה שהכנסת פוזרה רשמית שבוע לפני שהפך לחבר כנסת. למרות זאת, סיום מקבל שכר מלא, רכב ודלקן, שלושה יועצים צמודים ושאר הטבות. העסקתו עד אפריל, ולאור העבודה שכבר שכר את היועצים הפרלמנטריים שמגיעים לו - תעלה לציבור מאות אלפי שקלים.

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

 

אשר פֵנְטַהוּן סיום, חבר כנסת חדש מטעם "כולנו", הושבע לכנסת בעקבות התפטרותו של השר יואב גלנט. סיום נכנס לתפקידו ב- 2 בינואר 2019 וידיו כבולות: הוא לא יוכל לשבת בוועדות ולא במליאה – מהסיבה הפשוטה שהכנסת פוזרה רשמית שבוע לפני שהפך לחבר כנסת. למרות זאת, סיום מקבל שכר מלא, רכב ודלקן, שלושה יועצים צמודים ושאר הטבות. העסקתו עד אפריל, ולאור העבודה שכבר שכר את היועצים הפרלמנטריים שמגיעים לו – תעלה לציבור מאות אלפי שקלים.

חשוב לומר שאין כאן הרבה ברירות: תמיד צריך מצבת מלאה של 120 ח"כים, גם בתקופות מעבר. אבל מצב בו מושבע חבר כנסת לכמה חודשים מבלי שהוא יכול לבצע את עבודתו, ועדיין מקבל תנאים מלאים – משדר לציבור כי כספי המסים שהוא משלם הם הפקר.

שכר חלקי לח"כ חלקי

הנה פתרון אפשרי: חבר כנסת שמושבע לתקופת פגרה בלבד – יקבל חצי מהשכר של ח"כ רגיל, ויועץ אחד בלבד. הפתרון הזה הגיוני במיוחד בהתחשב בכך שחברי כנסת טריים יכולים להמשיך בעבודתם הקודמת (לפי התקנון, לכל ח"כ עומדת תקופת מעבר בת שישה חודשים לסיום עסקיו הקודמים).

צלצלתי לח"כ סיום כדי לברר מה הוא חושב על הצעתי. סיום סירב בתוקף. בשיחה טעונה (את ההקלטה תוכלו לשמוע פה למטה), הוא גרס כי הוא עובד כמו חבר כנסת רגיל בימים אלו – ושממש ברגעים אלו הוא מטפל בפניות ציבור. לכן, לטענתו, אין שום סיבה שיוותר על שכרו. בתגובת המשך סיום מסר כי הוא אינו עובד בעבודה נוספת.

האם ח"כ סיום באמת מטפל בפניות ציבור?

לאחר שסיימתי לשוחח עם סיום, פנה אליי, בצירוף מקרים שלא ייאמן, הפעיל החברתי שי גליק. בפיו הייתה התלונה הבאה: הוא כתב לח"כ סיום פניית ציבור מנומקת, אך האחרון סירב לסייע לו. גליק ביקש מסיום להצטרף ליוזמה שלו להנגשת מערת המכפלה לנכים (גילוי נאות: גם אני, תומר, חתמתי בעבר על הפנייה). אלא שסיום טען שהוא לא מטפל כרגע בפניות ציבור, אלא עסוק בבחירות. ח"כים אחרים, אגב, כן הסכימו לסייע לגליק גם בתקופה זו. גליק פנה אליו גם במיילים – עליהם סיום לא הגיב.

ח"כ סיום מסר לי בתגובה: "לא יכולתי להתייחס לפניות בנושא הנגשה למערת המכפלה כי זה תחום שאני לא מכיר. עניתי שלאחר הבחירות אלמד את הנושא ואתייחס".

קצת מוזר, בהתחשב בכך שלסיום – שהיה במקום 14 ברשימת כולנו בכנסת היוצאת –  סיכוי נמוך להיבחר לכנסת הבאה. ובכל מקרה, עמדה לרשותו הזדמנות פז להראות שאיננו ניצב, אלא ח"כ פעיל.

הנה שיחת הטלפון המלאה שלי עם ח"כ סיום:

לבטל פגרה בשנה הראשונה של כנסת חדשה

מעבר למקרה של ח"כ סיום, ראוי להתעכב על עובדה נוספת: כל חברי הכנסת יצאו עכשיו לפגרה שתימשך כנראה עד אוקטובר 2019 (עם הפסקה בת חודשיים באמצע). בכל הזמן הזה יעמוד לרשותם שכר, יועצים, רכב, וכו'. השכר שלהם אף קפץ בראשון לינואר בעוד אלף שקל בחודש.

פתרון אפשרי למצב הזה הוא שבשנה הראשונה לאחר הבחירות – לא תהיה בכלל פגרה. הרי למה צריך אותה? הח"כים מגיעים מהשטח מצוידים בשלל תכניות, הלוחות הטקטוניים הפוליטיים עדיין לא רועדים – וניתן לקדם מהלכים יותר טוב מבכל שנה אחרת בכהונה. במועצה הלאומית לכלכלה אמרו לי בעבר שהשנה הראשונה של כנסת חדשה – היא השנה היעילה ביותר.

ולאלו שדואגים לתנאי השירות של נבחרי הציבור: גם ככה המליאה מתכנסת יומיים בשבוע, ולכל היותר שלושה. אין שום סיבה לצאת לארבעה חודשי פגרה נוספים במהלך השנה. לא יכול להיות שבזמן שאנו קורסים מיוקר המחיה, שנה שלמה נציגי הציבור ילגלגו על הציבור כל הדרך אל הבנק. לא הגיוני שאנחנו ואתם צועקים על הכנסת שוב ושוב – שחייבים לשנות את הדרך בה היא עובדת, שחייבים לחבר את המנגנון לציבור (בשלל דרכים כמו צמצום פגרות, לאפשר לציבור להגיש חוקים ושאילתות עם כמות חתימות מסוימת ועוד ועוד) – אך היא משתנה רק מעט. לא יכול להיות שהכנסת בקושי מתכנסת – אולם שלושת רבעים מחבריה ממשיכים בסירובם לחשוף יומן.

 

האשמים האמיתיים

חשוב להדגיש: בניגוד לנבחרי ציבור כמו זוהיר בהלול, שחיכה פגרה שלמה בשכר מלא לפני שהתפטר, אין לי ביקורת על כל כך שח"כ סיום לקח את התפקיד – זה מחויב המציאות וקורה מדי קדנציה לפני בחירות (בפעם שעברה היה זה יורם מרציאנו ממפלגת העבודה שעלה לנו מאות אלפי שקלים). אבל אני כן מבקר את ח"כ סיום על שאיננו מבצע אקט סמלי לוויתור על שכרו, או לפחות מסייע לפניות ציבור – מהלכים שיוכיחו לציבור שהכנסת איננה סידור עבודה על חשבוננו.

למעלה מכך, אני מאשים את קברניטי המדינה – ראש הממשלה, יו"ר הכנסת ויו"ר הקואליציה שלאורך כל הקדנציה האחרונה לא נגעו באף אחת מהחולות הרעות במנגנון השלטוני שמאפשרים את הביזיונות האלו ומדרדרים את אמון הציבור בשלטון. לא רק זה, הם הניחו לכנסת להגיע להישגים כבירים. אילו הישגים? שיא בהטבות לח"כים עצמם.

 

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת תומר אביטל

Picture of תומר אביטל
מייסד-שותף, לשעבר כתב ועורך ב"שקוף".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,873 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק