ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

האם הח"כ שאתם מעריכים מקדם שחיתות או שקיפות?

המטרה: להנגיש, בממשק צבעוני ונוח, מידע חיוני על חברי הכנסת שלנו: מי כמעט ולא מגיע למשכן הכנסת? מי קידם חוקי שקיפות ומי הצביע נגד? מי טס לחו"ל הכי הרבה פעמים בשנה? מי הסכים לחשוף את הנכסים שלו ומאידך מי קידם מהלכים מושחתים? כל אלו לצד שלל מהלכים חיוביים ושליליים שקידמו הח"כים ויוכלו לסייע לכם להחליט מהראש, ולא מהבטן, האם לתמוך בהם או לדאוג שיוגלו מבית הנבחרים.

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

ח"כ אילן גילאון פרש בזמנו מהמירוץ לראשות מרצ עקב נסיבות בריאותיות. ועדיין, גילאון החזיר את כל התרומות שקיבל – כמאה אלף שקל מ-200 איש, עד השקל האחרון. אף שכבר הוציא חלק מהכסף, הוא התעקש שהכל יוצא בדיעבד מכיסו והחזיר 'בכוח' אחד-אחד גם למי שסירב. גילאון גם חושף את הצהרת ההון המלאה שלו. בנימין נתניהו ונפתלי בנט, לעומתו, רצו נגד מועמדי קש כדי לצבור תרומות, וגם סירבו לחשוף את הונם או נכסיהם.
*
יאיר לפיד הצביע נגד שלל חוקי שקיפות, ואף שיקר לגבי העדרויותיו מהכנסת. ח"כ מיכאל מלכיאלי הצביע בעד החוק שאמור היה למנוע שחיתות בשלטון המקומי, על אף שיו"ר הועדה יואב קיש הצביע נגד. והידעתם שהמשטרה המליצה להעמיד לדין חברי כנסת מבל"ד על זיוף מסמכים כדי להסוות כספי תרומות למפלגה?
*
אלו רק כמה "צל"שים" ו"טר"שים" אקראיים ממיזם חדש: מיפוי הח"כים בראי שקיפות ושחיתות.

 

המטרה: להנגיש, בממשק צבעוני ונוח, מידע חיוני על חברי הכנסת שלנו: מי כמעט ולא מגיע למשכן הכנסת? מי קידם חוקי שקיפות ומי הצביע נגד? מי טס לחו"ל הכי הרבה פעמים בשנה?
מי הסכים לחשוף את הנכסים שלו ומאידך מי קידם מהלכים מושחתים? כל אלו לצד שלל מהלכים חיוביים ושליליים שקידמו הח"כים ויוכלו לסייע לכם להחליט מהראש, ולא מהבטן, האם לתמוך בהם או לדאוג שיוגלו מבית הנבחרים.
 
הצבעות משמעותיות הרבה יותר מהבטחות
 
בשקוף אנחנו מאמינים שהפתרון הוא מידע. אסף נתיב, ירון שמש ותומר אביטל עמלו אינספור שעות יחד עם שלל מתנדבים, כדי להציג מידע על ח"כים בראי שקיפות ושחיתות ובלי ברברת מיותרת. הפרויקט שלפניכם שואף לקלף מהמועמדים את האמירות, הסטטוסים והסרטונים. הוא אולי יומרני, ובוודאי אינו מכסה את כל התחומים – אך הוא בהחלט מסמל דף בחוזה חדש שצריך להיפתח בין הציבור לנציגיו, אשר אמונים על קידום האינטרס הציבורי הרחב ביותר.

 

מאחורי הקלעים של המפה - מאות שעות עבודה ואלפי שקלים

מפת הח"כים הוא מיזם חדש ששואף להציג לכם את הכנסת כמו שאנו רואים אותה – בגוונים שונים ולא פוליטיים, בראי שקיפות ושחיתות, ובלי ברברת מיותרת.

בפרויקט הושקעו מאמצים גדולים, שנמשכו על פני חודשים ארוכים:

  • כ- 300 שעות הושקעו בתחום התוכן לבדו, בכלל זה שליפת הנתונים ממאגרי המידע של הכנסת ועיבודם, תחקיר אינטרנטי רחב, שיחות רקע עם חברי כנסת ועוזרים פרלמנטריים, עריכת הטקסטים ועוד. 
  • שילמנו כ-3500 ש"ח למתכנת שבנה את המיזם (עשרות שעות של פיתוח למעשה ניתנו בהתנדבות).
  • כעשרה אנשים שונים עבדו על הפרויקט בגלגוליו השונים – מחציתם בהתנדבות מלאה.

והאמת? זו רק ההתחלה. יש עוד המון מה לעשות: בתחזוקה שוטפת של התוכן במפה, בשיפור הצגת המידע, הוספת אפשרות חיפוש, משיכה אוטומטית של מידע ממקורות פתוחים וכן בשילוב כל הפידבק הנהדר שקיבלנו מכם (לדוגמא: הצגת שמות המפלגות ושיפור הצבעים). אנחנו רוצים לעשות הכל.

*

אבל בשביל שנצליח לעשות את כל זה (ומיזמים נוספים שבקנה!) – אנו חייבים את התמיכה שלכם. הצטרפו אלינו בהוראת קבע, בכל סכום שמתאים לכם, ותהיו הבוסים שלנו.

אנו זקוקים לכם כדי שנוכל להמשיך לעבוד ולגדול, להעסיק עוד עיתונאים, תחקירנים ומתכנתים – ולייצר פרויקטים יצירתיים נוספים כמו מפת הח"כים.

הצטרפו: https://shakuf.press/join

*
אין ספק שבחירה מהראש ולא מהבטן – היא המעשה הנבון שיכול אזרח לעשות. נתונים קרים הרי משמעותיים הרבה יותר מהבטחות יפות – שמתרוקנות מתוכן למחרת יום הבחירות. בחירה כזאת תגרע מהסיכוי שתתאכזבו מאלו שרכבו על הקול שלכם הישר אל קריית הממשלה. חשוב להבין: בידיהם של חברי הכנסת מופקדת עוצמה גדולה מכדי שניתן יהיה להמשיך ולהתיר להם לפעול בעלטה. מי מהם שימשיך להתנגד לשקיפות – מעודד שחיתות.
חשוב להדגיש: מתחנו ביקורת על ח"כים שהצביעו נגד חוקי שקיפות, גם אם זו הייתה בגלל "משמעת קואליציונית".
 
למה? כי אילו היינו מעניקים פטור להצבעות גרועות על שקיפות בגלל פחד של ח"כים מסנקציות – היה עלינו להחליף מקצוע. הדרך לשנות מציאות גרועה, היא בין השאר שיימינג בלתי מתפשר על הצבעות גרועות גם כשלחבר הכנסת "אין ברירה". רק ככה דברים משתנים. והם בהחלט משתנים. לאט ממה שהיינו רוצים לראות, אבל יותר ויותר שקיפות הופכת לבון טון שהציבור כולו מבין שזה לא ראוי להתנגד אליה.
image.png
איך בדקנו?
קצת על המתודולוגיה: השתמשנו במדדים קבועים לכל חברי הכנסת. הנתונים התבססו על מידע רשמי, בעיקר כפי שהוא מדווח על-ידי הכנסת עצמה (טיסות, נוכחות, הצבעות ועוד). נוסף לכך, ביצענו חיפושים בגוגל וברשתות חברתיות אחר הופעות של הח"כ לצד קבוצת מילים קבועה (שוחד, ניגוד עניינים, ועדת האתיקה ועוד). חשוב להדגיש: התמקדנו בנושאים הקשורים לטוהר המידות ושקיפות.
*
כך לדוגמא ניתן לראות כי חלק ניכר מחברי האופוזיציה הצטרפו לקואליציה בהצבעה נגד חוקים שיכניסו שקיפות לאגודות עות'מאניות (כמו ההסתדרות) – שמנהלות מאות מיליונים מכספי ציבור בעלטה מוחלטת. סינון לפי טיסות יראה בצבע ירוק, בין היתר, את סעיד אלחרומי (הרשימה המשותפת) ואת יעל גרמן (יש עתיד) – שלא טסו בכלל במימון גורמים זרים על חשבון ימי מליאה. מהעבר השני, באדום, תמצאו לדוגמא את אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) ויאיר לפיד (יש עתיד) – שהחמיצו יותר מ- 20 ימי מליאה כל אחד בשוטטות בחו"ל.
*
למרות שהשקענו בו שעות רבות, הפרויקט עדיין בשלב ראשוני וימשיך להתפתח ולהתעדכן. מצאתם טעות או שזיהיתם מידע חסר? נשמח שתשלחו לנו מייל בנושא. הכוונה שלנו היא לשדרג את המפה בעזרתכם לקראת הפריימריסים והבחירות הקרובות.
*
שקיפות תעזור לנבחרי הציבור עצמם
 
נבחרי ציבור נוחתים בכנסת כשהם מלווים במקורבים ובהטבות ונכסים שקיבלו מבעוד מועד. זה טבעי. מה שאפשר לעשות הוא לפרסם כמה שיותר מידע אודות כמה שיותר מהם – לא רק למען השקיפות, אלא גם כהצהרה חד־משמעית: יש בכך עניין לציבור. הוצאה לאור של קשרים, נכסים ומהלכים שביצעו הנבחרים, לא רק תגביר את מידת האמון שרוחש הציבור לכנסת, אלא גם תשחרר את חברי הכנסת עצמם מהמחויבויות האישיות, שכן הם, מקורביהם ומיטיביהם יבינו שאין להם ברירה אלא להתחשב באינטרס הרחב ביותר ולהישמר מניגוד עניינים, קטן ככל שיהיה.
 
לא רק זאת. רוב הח"כים עובדים קשה כל השנה. חוקי שקיפות יראו את עשייתם לציבור, ויאפשרו לו לבחון אותם במורכבות הראויה.
 
יש לך הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכיר/ה מידע או סיפור שאנחנו לא?

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הירשמו לניוזלטר השקוף ונעדכן אתכם אחת לשבוע על כל החשיפות, התחקירים והפרסומים שלנו. מבטיחים לא לשלוח ספאם!