ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
והפעם:
כפי שכבר למדנו בשבועות הקודמים, בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) מגיע בקביעות להצבעות במליאה. הוא נכח ברוב ההצבעות בימים שני ורביעי. וביום שלישי? נהנה מהסידור הנוח בו לא חייבים להגיע למליאה. בשיא הישיבה המנומנמת בשלישי בשבוע שעבר נכחו 18 ח"כים. שמונה מהקואליציה, עשרה מהאופוזיציה.
אגב אופוזיציה, פאוזה קטנה מסמוטריץ': בשבוע שעבר הראנו כיצד הרשימה המשותפת מחפפת את עבודת הכנסת – היא אינה מתפקדת כסיעה מאוחדת, אלא כאסופת ח"כים עייפים. השבוע, ביום שני, דווקא הגיעו כמעט כולם: 12 מתוך 13 חברי הכנסת). ביום שלישי, בחסות הסידור הנוח, רק אחמד טיבי נכח בהצבעות. ברביעי טרחו חברי הרשימה המשותפת להתייצב להצבעה רק על חוק אחד: זה שמבטל את האפשרות לשחרור על תנאי למי שהורשע בעבירת טרור. גם להצבעה הזו הגיעו רק שבעה מחברי הרשימה – ובשאר ההצבעות באותו היום נעה נוכחותם בין ח"כ אחד לשניים. חבל.
סמוטריץ' מעביד אותנו קשה – המון זמן לא נתקלנו בחבר כנסת שכה פעיל בוועדות (שם מתקיימת באמת העבודה הקשה של הח"כ). סמוטריץ' השתתף בדיונים בכל יום בשבוע!
ביום ראשון התייצב שוב סמוטריץ' בוועדה לפיקוח על הבנקים. להזכירכם, דיוני הוועדה מתקיימים מעבר ללו"ז הקבוע של הכנסת (שהוא בימי שני-שלישי-רביעי). ולא מדובר סתם בדיון קצרצר, אלא כשלוש שעות מדי שבוע. כהרגלו וגם השבוע, סמוטריץ' נכח בכל הדיון, השתתף באופן אקטיבי ונראה כי הגיע מוכן לאחר קריאת חומר הרקע.
סמוטריץ' ממשיך לקדם את הצעת החוק (בה דנו בשבוע החולף) שתנסה להעניק סמכויות אבסולוטיות לחטיבה להתיישבות בניהול קרקעות מעבר לקו הירוק. המתנגד המרכזי להצעה הוא היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שיוצג עד עכשיו בדיונים בידי דינה זילבר, סגניתו. לדיון האחרון התייצבה יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני (המחנה הציוני) – שאמנם הגיעה רק באמצע הדיון, אך נשארה עד סופו. לבני התריעה בפני הוועדה כי קידום הצעת החוק עשויה להביא את חיילי צה"ל לבית הדין הבינלאומי בהאג, ועל כן יש לדון בהצעה בוועדת החוץ והביטחון. לבני הגיעה לדיון בנושא גם למחרת.
קשה להתעלם מהשינוי בפעילותה של לבני בכנסת מאז סיקור הצל שהקדשנו לה. אולי זהו ריח הבחירות ואולי תפקיד יו"ר האופוזיציה, אבל לבני החלה להופיע בדיונים ולהתעמת עם סמוטריץ' באופן חזיתי. להתרשמותנו, לנוכחותה (לפחות כרגע) יש משקל משמעותי בחדר הוועדה.
על הדיון שהתקיים בכנסת ביום שלישי כנראה שמעתם בכותרת של כל מהדורות החדשות: דינה זילבר, סגנית היועמ"ש, תקפה באופן חריג את רצף החקיקה הבעייתי, בעינייה, של הממשלה הנוכחית. מספר שעות לאחר מכן, הוציאה שרת המשפטים איילת שקד מכתב לאביחי מנדלבליט, היועץ המשפטי לממשלה, בו קבעה כי זילבר לא יכולה יותר לייצג את משרד המשפטים. סמוטריץ' אף הגדיל והוסיף כי יש לפטר אותה. האם זילבר תמשיך להגיע לכנסת? ימים יגידו. בכל מקרה, להבנתנו, זו לא סוף הפרשה מאחר וזילבר היא הגורם "המפריע" ביותר לנושאים ששואף ומקדם סמוטריץ'.
במקביל, שוב הייתה זו ציפי לבני (בסרטון פה למטה) שדיברה נגד סמוטריץ' בדיון על חוק היועצים המשפטיים (תיקון לחוק השואף להעניק כוח מוגבר לשרים בבחירת היועץ המשפטי במשרדם).
ביום רביעי התקיים דיון בוועדת הפנים של הכנסת בנושא זיוף הבחירות המקומיות בתל-אביב. סיעתו של סמוטריץ' (הבית היהודי), נאשמת בזיוף קולות החיילים בעיר, ואף נפתחה חקירת משטרה בנושא. סמוטריץ' טען בדיון כי אם ישנה חקירת משטרה צריך לתת לה לסיים את עבודתה כדי לא לשבשה. תמר זנדברג (מרצ) האשימה אותו אישית בזיוף בחירות.
פנינו ללשכתה של זנדברג כדי לבדוק אם היא עודנה עומדת מאחורי ההאשמות האישיות כלפי סמוטריץ' – ושם מסרו לנו שכן, בהסבר כי סמוטריץ' התייצב לדיון בנושא רק במטרה לשבש ולמוסס אותו.
הוועדה להסדרת מעמדם של בני הישיבות ("חוק הגיוס") חזרה להתכנס. סמוטריץ', החבר גם בוועדה זו, העלה במהלך הדיון את הצורך בהעלאת תקציב הישיבות – והתנה את תמיכת מפלגתו בחוק בסעיף זה.
צפו בטיעוניו של סמוטריץ' בסרטון המצורף. השארנו בסוף לקינוח גם את הבדיחה של יו"ר הוועדה, דוד אמסלם (הליכוד), בתגובתו על כך שלא יהיה לממשלה רוב במליאת הכנסת. בדיחה די מצחיקה (או שיש לנו הומור ממש גרוע).
מלבד הסערה התקשורתית סביב היועצת המשפטית דינה זילבר (ראו לעיל), תקף השבוע סמוטריץ' גם את ניסיון השביתה של ההסתדרות, שאיימה להשבית את המשק עקב ריבוי התאונות של עובדי בנייה.
השביתה לא התקיימה לבסוף, ולטענת סמוטריץ' ספק אם בכלל הייתה כוונה שכזו: "השביתה עליה הכריזה ההסתדרות לא יכולה בשום אופן לעלות כדי שביתה מוגנת על פי חוק יישוב סכסוכי עבודה וכי שביתה זו מדיפה ריח פוליטי חזק". במעריב פורסם זה מכבר על מגעים בין שר האוצר כחלון (כולנו) ליו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, על הצטרפותו של האחרון לרשימת "כולנו" לכנסת. סיעתו של כחלון כבר יושבת בקואליציה של ניסנקורן בהסתדרות עצמה – כך שהברית בין השניים כבר קיימת, ונראה כי המימוש הפוליטי שלה בכנסת קרוב מתמיד.
אגב, הסיפור הזה מטריד במיוחד מאחר וההסתדרות היא גוף לא שקוף – ולמשרד האוצר וארגוני העובדים יש לעיתים קרובות אינטרסים סותרים.
זוכרים שבשבוע השני לסיקור הצל חיפשנו ולא מצאנו את אתר האינטרנט שסמוטריץ' בנה מתקציב הקשר עם הציבור? אז אחד הקוראים שלנו מצא ושלח לנו את האתר (תודה!).
האתר המדובר משמש להצגת "תוכנית ההכרעה" של סמוטריץ', המורכבת ממספר שלבים, ובליבה סיפוח מזדחל והפיכת ישראל למדינה שלא מעניקה זכויות אזרחיות לתושבים הערבים מעבר לקו הירוק. למרות שבתוכנית סמוטריץ' מתפלפל בסוגיה המשפטית של הזכות לבחור ולהיבחר – הוא מבהיר כי התושבים הערבים ביהודה ושומרון שיסכימו לוותר על השאיפה הלאומית, יזכו לבחור לראשות העיר שלהם, אך לא לכנסת (סמוטריץ' טוען כי לא מדובר באפרטהייד).
בשבועות הבאים של סיקור הצל נמשיך להעמיק במסמך, מאחר ומדובר בתוכנית הפעולה ארוכת הטווח של סמוטריץ'. בניגוד גמור לעשרות תוכנית של פוליטיקאים להפיכת העולם לורוד – התוכנית של סמוטריץ' מיושמת בפועל בשטח, בזכות העבודה הקשה שלו בכנסת.
למרות שסמוטריץ' ממשיך להתעלם מאיתנו – לא חסכנו במילות שבח על עבודתו החרוצה, כאשר אלה הגיעו לו. מדהים לראות כיצד ח"כ מהשורות האחוריות, הפועל בתוך מפלגה של שני מנדטים בלבד ("תקומה" של אורי אריאל היא מפלגה קטנה שרצה לכנסת במשותף עם הבית היהודי), מצליח ליישם תוכנית מדינית באופן מעשי, ללא ברעש ובלי קולות מלחמה (לפחות בינתיים) – אלא בעבודה עיקשת וחוכמה רבה. לגזור ולשמור.
השבוע בדקנו אם סמוטריץ' קיבל הערות ממבקר המדינה על התנהלותו בבחירות האחרונות. מאחר ובמפלגתו של סמוטריץ', תקומה, ישנו גוף בוחרים מצומצם (סמוטריץ' לא נאלץ לרוץ בפריימריז במפלגתו) – ומכוון שמרבית החריגות שמוצא המבקר מתקיימות בדרך כלל סביב הפעילות בבחירות המקדימות – אכן יצאה תקומה וסמוטריץ' ללא כל הערות בדו"ח המבקר.
מבדיקתנו עולה כי לא התקבלו תלונות בוועדת האתיקה כנגד סמוטריץ'. הוא מצידו לא הגיש תלונות נגד אחרים. תלונה אחת שהוגשה נגדו, אך לא התקבלה, השמיעה טענה של ניגוד עניינים בו פעל לכאורה סמוטריץ', כאשר ניסה להשביח קרקעות מעבר לקו הירוק (היכן שהוא מתגורר בעצמו). התלונה לא התקבלה מכוון שמדובר באינטרס ציבורי רחב – שנוגע לציבור גדול של אנשים ולא רק לשכונתו הספציפית.
כמובן שגם הערות על היעדרות מוגזמת לא מצאנו – וזה, בשלב הזה של הסיקור, לא מפתיע כלל.
*
בשבוע הבא נפרסם סיקור צל מצומצם, עקב סד זמנים לוחץ בעקבות יציאת הכותב למילואים. בהמשך עוד יגיעו: תוכנית סמוטריץ' לסיפוח, הדו"ח על עמותת רגבים ומה שהמציאות הפוליטית מביאה לפתחנו.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק