ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

למה אין תחבורה שיתופית בישראל?

תחבורה שיתופית יעילה כלכלית (ביחס לרכב פרטי), מייתרת לחלק מהאנשים את הצורך באחזקת רכב, מפחיתה את תאונות הדרכים, וספציפית בישראל - יכולה לסייע למאות אלפי אנשים שמחפשים פתרונות תחבורה בשבת.

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

אם ביקרתם לאחרונה בניו יורק, טוקיו או ניירובי בטח המליצו לכם להוריד את האפליקציה של אובר או ליפט. החברות הללו מפעילות שירות של תחבורה שיתופית – ובאמצעותן, כל אדם יכול לשמש נהג מונית ברכבו הפרטי. החברות הללו הופכות את ההתניידות בערים לזולה, נוחה ומהירה יותר – בין היתר דרך שירותים חדשניים כמו מוניות-משותפות (מעין מונית שירות במכוניות פרטיות, רק עם מסלול גמיש).

תחבורה שיתופית יעילה כלכלית (ביחס לרכב פרטי), מייתרת לחלק מהאנשים את הצורך באחזקת רכב, מפחיתה את תאונות הדרכים, וספציפית בישראל – יכולה לסייע למאות אלפי אנשים שמחפשים פתרונות תחבורה בשבת.

איך קרה שאומת הסטארט-אפ מפגרת מאחורי מדינות כמו מצרים, מרוקו ופקיסטן?

בשביל להבין את זה, צריך לצלול לפוליטיקה הפנימית של הליכוד: מאז שנת 2009 עומד השר ישראל כ"ץ (הליכוד) בראשות משרד התחבורה. כדי להיבחר ברשימת המפלגה לכנסת, אפילו לשר ותיק אין ברירה אלא לשמור על קשרים טובים עם מתפקדי המפלגה, שקובעים את גורלו בפריימריז.

על-פי דיווחים שונים, איגוד נהגי המוניות פקד לליכוד כ- 2,000 אנשים – כוח לא מבוטל שיכול להשפיע על רשימת המפלגה לכנסת (בין היתר באמצעות דילים שונים). אגב, איגוד נהגי המוניות כנראה משמר כוח פוליטי גם במפלגת העבודה. לובי נהגי המוניות דואג לעצמו ואין לו בעיה לתקוף כל פוליטיקאי, כולל את ראש הממשלה. כך לדוגמא כתב אברהם פריד, יו"ר ארגון הגג של בעלי המוניות: "ביבי סופרמן? מעניין איך ראש הממשלה […] לא שומר על פרנסתם של חברי נהגי המוניות מול משקיע טייקון כמו אובר […] מזל ששר התחבורה ישראל כ"ץ קיים ועומד על המשמר!".

ההודעה של פריד נכתב בעקבות ישיבת הממשלה, במהלכה התווכחו באופן חריג נתניהו וכ"ץ אודות כניסת אובר לישראל. יומיים קודם לכן, נכח השר כ"ץ בברית של חבר ליכוד בחיפה וצולם מחובק עם אברהם פריד.

השר כ"ץ עם יו"ר איגוד נהגי המוניות, אברהם פריד

השר כ"ץ צוטט בעבר אומר כי מי שרוצה להכניס את אובר לישראל צריך "להכין 8-9 מיליארד שקל לפיצוי נהגי המוניות". אנחנו אמנם לא מומחים לנושא כמו השר הממונה על התחום כבר תשע שנים – אך את ההיגיון העומד מאחורי גובה הפיצוי ממש לא הצלחנו להבין.

טענות ענייניות

חשוב להזכיר שישנן גם טענות עובדתיות העלות נגד אפליקציות של תחבורה שיתופית: הראשונה היא הסיכון הביטחוני, במצב בו כל אחד יכול להיות נהג (כולל, בתיאוריה, עבריינים ומחבלים). דאגה נוספת היא מיומנות הנהגים והנהגות.

באופן אישי, אני (אסף), לא חובב גדול של רגולציה – אך במקרה הזה אני סבור שניתן לתת מענה די פשוט לשתי הבעיות הללו: משרד התחבורה יכול לקבוע למשל שכדי להפוך לנהג יש להוציא תעודת יושר מהמשטרה ולעבור קורס הכשרה (רק שיהיה אינטרנטי וזול). במידה רבה, לאובר ודומותיה אפילו יתרון על-פני מוניות רגילות: פרטי הנהגים חשופים לכל, כולל דירוגים וביקורת על התנהגותו, על מצב הרכב ועוד.

בהיבט תאונות הדרכים, בשל אחוז השימוש הגבוה באפליקציות בקרב צעירים, מחקרים הראו ירידה ניכרת בתאונות הדרכים בקרב צעירים (כ- 18.5%) כאשר גם שיעור התאונות הקשורות באלכוהול ירד ב-30%.

בשורה תחתונה, כולנו משלמים מחיר על פוליטיקאים שעובדים עבור קבוצות לחץ – במקום לעבוד בשבילנו. זה מקומם באופן כללי, ובנושא הזה במיוחד – בגלל השבת. מאות אלפי אנשים נשארים תקועים בבתיהם בלי יכולת לבקר את ההורים או לנסוע לים, פשוט כי אין תחבורה בשבת. אם היו מאפשרים כניסה של מפעילים פרטיים, זולים, גמישים – הרבה מאוד אנשים היו נהנים מבלי שצריך לשנות את הסטטוס-קוו (שנוגע לתחבורה ציבורית).

אז מה הפתרון? תהפכו גם אתם לקבוצת לחץ והצטרפו למפלגות הדמוקרטיות!

*

הכתבה היא חלק מפינת "טרחנות לשבת" השבועית בפייסבוק. לפינות קודמות:

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת אסף נתיב

Picture of אסף נתיב
תמיד חיפשתי לעשות משהו עם ערך מוסף שמשפיע לטובה על כמה שיותר אנשים. אחרי שהבנתי את עומק השבר שיש בתחום התקשורת ואת החיוניות שלה לדמוקרטיה, כמו גם את חשיבות המעורבות של אזרחים ואזרחיות כדי שהמדינה שלנו רק תשתפר ותשתפר – החלטתי להצטרף לשקוף מתוך אמונה שלמה שאנחנו מובילים פה מהפכה, ובתקווה שנצליח ונעורר השראה בתחומים נוספים בארץ ומחוצה לה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,849 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
אנחנו נלחמים על האמת שאחרים מנסים להסתיר.
בשקוף אין פרסומות.
אנחנו עושים עיתונות שנלחמת על האמת שאחרים מנסים להסתיר.

מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!