ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
מועמדים בפוליטיקה הארצית והמקומית מתכננים את המרוץ שלהם במשך זמן רב, בדרך כלל חודשים לפני שהקמפיין הגלוי מוכרז סמוך למועד הבחירות. פייסבוק מטבע הדברים הוא כלי חשוב בגיוס תמיכה והצגת המועמד לציבור. כיצד מועמד לא מוכר בונה דף עם הרבה עוקבים? הנה שיטה אחת שגילינו: משתלטים על דף עם מטרה ציבורית ומשנים את השם והייעוד שלו לקידום פוליטי אישי. להלן כמה דוגמאות.
הדף של המועמד לראשות עיריית רמת גן, אילן ביטון, החל את דרכו תחת השם "רמת גן בוחרת" בשנת 2013. שלוש שנים לאחר מכן, שונה שם הדף ל"רמת גן באינטרנט RG-city" – שהוא כשמו של מקומון שפועל בעיר. לבסוף, בחודש יוני, עבר הדף לשמש את ביטון באופן אישי בבחירות הקרבות ("אילן ביטון רמת גן") – כשהוא מחזיק כבר בלמעלה מ- 11,000 עוקבים. רצינו לבדוק את הפרסומים בדף לפני שהוא עבר לידיו של ביטון, אך כל הפוסטים לפני יוני 2018 נמחקו. מביטון נמסר: "את הדף הקימה ומנהלת חברה חיצונית באמצעות סיעת הליכוד. כל שאלה או פניה בנוגע לפעילות הדיגיטל או הניו-מדיה יש להפנות אליה".
צביקה רובין, מועמד לראשות עיריית בת-ים, מחזיק בדף פייסבוק עם כ- 22 אלף עוקבים, שהתחיל תחת השם "תמורה – תנועה חברתית לוחמת". בהמשך שונה שם הדף ל"פורום תושבי בת-ים" (במספר וריאציות שונות) ולבסוף הפך לדף הרשמי שלו לקראת הבחירות המקומיות. בתגובה מסר רובין: "מדובר בדפים פרטיים אשר נבנו וטופחו על-ידי ובהם הרבה חברים אישיים שתומכים במהלכיי שנעשים לטובת הציבור".
גם "סיעת הדרך" ביקנעם מחזיקה דף שעבר גלגולים רבים: הדף התחיל בשם "כרמל מנשה", שינה את שמו ל-"אומרים לא לזיקוק גז בכרמל", הוסב ל"הקונדקסט המסרטן בים – לא בכרמל" ולבסוף הפך לדף פוליטי לחלוטין בשם "יקנעם סיעת הדרך". יתרה מכך, גם במקרה הזה נמחקו כל הפוסטים שפורסמו בדף לפני ה- 30 ביוני השנה. מסיעת דרך נמסר בתגובה: "בסיעת הדרך-חירות נמצאים פעילים חברתיים אשר פועלים בהווה ופעלו בעבר למען נושאים סביבתיים. עמוד הפייסבוק נוצר על ידי פעילים אלו בעבר, אשר פעלו ומעוניינים להמשיך לפעול למען נושאים אלו במסגרת סיעת הדרך-חירות במועצת העיר" (התגובה הובאה פה בקיצור ותמצא במלואה בתגובות).
הדבר הנהדר בסיפור הוא שהמידע חשוף וגלוי לכולם בפייסבוק – וממש פשוט למצוא אותו. בידקו גם את המועמדים והמועמדות ברשויות שלכם וחלקו את המידע עם שאר התושבים. מצאתם משהו חריג במיוחד? פנו אלינו!
סיעת הדרך-חירות היא סיעה שמתמודדת למועצת העיר יקנעם, בסיעת הדרך-חירות נמצאים פעילים חברתיים אשר פועלים בהווה ופעלו בעבר למען נושאים סביבתיים.
עמוד הפייסבוק נוצר על ידי פעילים אלו בעבר, אשר פעלו ומעוניינים להמשיך לפעול למען נושאים אלו במסגרת סיעת הדרך-חירות במועצת העיר. אנחנו מאמינים שפעילות ציבורית כוללת גם פעילות התנדבותיות מחוץ למועצה כמו גם שירות כחברי מועצה בהתנדבות בתוך המועצה. זו פעילות ציבורית וזו פעילות ציבורית – למען הציבור.
לראייה, מצע סיעת הדרך-חירות כולל פרק נרחב שעוסק באיכות הסביבה, כפי שמתבקש מפעילים סביבתיים כמי שפעלו לאורך שנים ארוכות בתחומי ההגנה על הסביבה והובילו את הנושא בעיריית יקנעם בפרט ובמטות המאבק האיזוריים בכלל. חברי הסיעה מצהירים על התנגדותם להקמת שדה התעופה, מתנגדים להקמת מפעלי קונדנסט מזהמים באתר חגית ומתנגדים להצבת אנטנות סלולריות ביישוב יקנעם.
המצע כולל:
נפעל להרחקת אסדת הגז מאזורינו ונתנגד לקו הולכת הקונדנסט בסמוך למקורות המים של יקנעם.
בנוסף למצע הסיעה ניתן להתרשם מהפעילות הנרחבת של הסיעה כבר היום. לדוגמא ניתן להתרשם בעמוד הנוכחי מצילום של ישיבת המועצה האחרונה.
בה ניראים חברי סיעת הדרך-חירות מיכאל אנקווה, ירון חן ויאיר פריימן מבקשים להעלות לסדר היום של מועצת העיר את נושא הקמת שדה התעופה בעמק יזרעאל, בניגוד לדעת רוב חברי המועצה שהורידו את הנושא מסדר היום.
נושא סביבתי זה, בנוסף לנושאים האחרים, ימשיכו להיות מקודמים על ידי סיעת הדרך-חירות אשר היא הסיעה המחוייבות ביותר במועצת העיר לנושא איכות הסביבה וההגנה כל הסביבה.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק