ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש

זוהתה רשת השפעה שעודדה הסלמה מול איראן

עשרות בוטים ופרופילים מזויפים הפיצו מאות תגובות בפייסבוק נגד ההסכם המתגבש בין איראן לארה"ב, וקידמו מסרים המעודדים הסלמה כדי ליצור אשליה של תמיכה ציבורית רחבה • הרשת פעלה ככל הנראה באופן אוטומטי, וכללה תמונות של נשים צעירות ופרופילים פיקטיביים של משתמשים העובדים לכאורה "במודיעין" • פייק ריפורטר: "בתקופה של מלחמה ובחירות יש עלייה בניסיונות להחדיר פייק ניוז ומניפולציות ברשת • אנו קוראים לציבור להיות ערני ולדווח לנו על פרופילים חשודים"

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

ארגון פייק ריפורטר חשף השבוע רשת השפעה שפעלה בימים האחרונים בפייסבוק, ברקע המו"מ בין איראן לארה"ב. לפי ממצאי הארגון, הרשת קידמה מסרים המעודדים הסלמה מול איראן, וניסתה ליצור אשליה של תמיכה ציבורית רחבה בעמדות אלה.

הפוסט שבמרכזו פעלה הרשת, ומאות התגובות שקראו לתקוף את איראן ולסכל את ההסכם המתגבש מול ארה״ב.

דוגמה לתגובות מתוך הרשת

במסגרת הקמפיין, הפיצו עשרות חשבונות מזויפים מאות תגובות שהזהירו מפני האיום האיראני, תקפו את ההסכם המתגבש וטענו כי הוא פוגע בביטחון ישראל ומסייע לממן את חיזבאללה.

הרשת פעלה באופן אוטומטי

דפוס הפעולה של הרשת מצביע על פעילות מתואמת, וככל הנראה גם אוטומטית. באחד המקרים, חשבון המזוהה עם הרשת פרסם תגובה פוליטית בעברית על פוסט באנגלית של פיפ"א, שעסק במשחק ה-1,000 בתולדות המונדיאל.

תגובה בעברית בפוסט של פיפ״א

התקלה ממחישה כיצד הרשת הפיצה מסרים באופן עיוור, ללא קשר לתוכן הפוסט שעליו הגיבה.

תגובות זהות הופצו בפוסטים שונים ללא קשר לנושא

ברשת נמצאו כמה סימנים מעוררי חשד. בין היתר, החשבונות השתמשו בתמונות של נשים צעירות לצד שמות לטיניים, כללו שיבושי שפה, בלבול בין זכר לנקבה ותיאורים ביוגרפיים לא סבירים. כך, למשל, משתמשת בשם "מישל אנדראה" כתבה בעברית: "לא מצליח להירדם בלילה".

פרופיל בשם לטיני עם תמונת אישה
התגובה ובה טעות השפה

העקבות הדיגיטליים מצביעים על כך שהחשבונות המרכזיים ברשת נפתחו בתוך פרק זמן קצר – בין 23 בדצמבר 2025 ל-1 בינואר 2026. עם זאת, החשבונות החלו לפעול רק ביום שישי, 19 ביוני, ברקע ההסכם המתגבש בין איראן לארה"ב.

בשלב זה לא ניתן לקבוע בוודאות מי עומד מאחורי הרשת. עם זאת, הממצאים מצביעים על פעילות לא-אותנטית שניסתה להתערב בדיון ציבורי רגיש.

פרופיל מזויף בשם Ulises Marcos Robles
פרופיל מזויף בשם Damian Vanessa Padron
תגובה המתיימרת להיות של עובד מודיעין
אותה תגובה מועתקת בחשבון נוסף

מפייק ריפורטר נמסר: "בתקופה של מלחמה ובחירות ישנה עלייה בניסיונות להחדיר פייק ניוז ומניפולציות ברשת. רשת החשבונות המזויפים הזו היא תזכורת נוספת לכך שצריך להטיל ספק בריא בתכנים שכולנו רואים ברשתות החברתיות, ולא לקבל כל מסר כמובן מאליו.


"אנחנו קוראים לציבור: שימו לב לסימנים חשודים כמו שמות מוזרים, שיבושי שפה ותגובות שחוזרות על עצמן, ודווחו לנו כשאתם נתקלים בתוכן או במשתמש שנראים חשודים".

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 9,422 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע מתמיכה של אלפי אזרחים ואזרחיות בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
אנחנו משנים את התקשורת בישראל, וצריכים אותך איתנו.
כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.