ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
בקבוצת הפייסבוק של רשות החדשנות, "חוזרים לישראל – שאלות, תשובות והתייעצויות", חברים כ-7,700 משתמשים ומשתמשות, והיא מיועדת לשאלות, התלבטויות והכוונות בנושא החזרה לישראל.
לקבוצה הסגורה ניתן להצטרף רק באמצעות הזמנה של חברים קיימים, או באישור מנהלי הקבוצה. בדיקת "שקוף" מגלה כי למרות דרישות אלה, בקבוצה פעילים פרופילים עם תמונות לא מקוריות, שמות מזוייפים ופוסטים עם שגיאות בעברית.
כיצד הגיעו הפרופילים האלה לקבוצה, ומה מטרת הפעילות שלהם בה?
לחשבונות החשודים כמזויפים שמצאנו יש מכנה משותף: כולם מתבטאים בעד חזרה לישראל.
חשבון בשם "אורטל" למשל, שתמונת הפרופיל בו לקוחה מאתר שמציג עיצובי שיער, וששם המשתמש שלה בפייסבוק הוא בכלל "שירן", כתבה בקבוצה את הפוסט הבא: "כשאת יושבת בבית או עובדת כול הזמן ואז רואה את המשפחה בארץ יוצאים מבלים נהנים ואז שואלת את עצמך Why I’m here?".
לצד שם כל פרופיל בקבוצה, כתוב אם הצטרף אליה דרך חברים או לא. לצד פרופיל זה לא מופיעה הצטרפות דרך חברים – מה שמעלה את החשד כי הצטרף לקבוצה באישור ההנהלה.
בהזדמנות אחרת כתבה: "אז מה הסיבה שגרמה לכם לחזור? אני באמת רוצה לדעת אם מישהו פה נהנה קצת מהחיים? כי חוץ מעבודה בית אני לא רואה כלום או אולי זה רק אני". הפוסטים עוררו כל אחד כ-100 תגובות רגשיות של ישראלים, מזדהים יותר ופחות.
הרשתות החברתיות מלאות בחשבונות פיקטיביים. אביעד אלישר, דוקטורנט במחלקה להנדסת מערכות תוכנה ומידע וחוקר במעבדות הסייבר באוניברסיטת בן גוריון, הסביר לנו על הסכנה שבתופעה – ועל החלק שלנו בה. "חשבונות מזויפים מאפשרים לשנות את השיח ברשת, ולגרום לאנשים לאבד את האמון בידיעות שהם צורכים: אחרי ששמעו משהו בתקשורת, הם מגיעים לרשתות החברתיות ורואים שם דברים אחרים, ואז הם כבר לא ידעו במה להאמין. בעזרת החשבונות האלה אפשר להפיץ 'פייק ניוז' בקלות, אבל בסוף צריך לזכור שבני האדם הם אלה שאשמים בפייק ניוז – הם אלה שלא בודקים את המידע ומפיצים אותו, גם בלי עזרת החשבונות הפיקטיביים".
פוסט אחר נכתב על ידי פרופיל בשם "דניאלה" – שתמונתה לקוחה מהאתר פינטרסט – ובו מספרת הכותבת על הבדידות שבחיים בארצות הברית, ומסכמת: "מקנאה במי שחזר". לאחר תגובות לפוסט שטענו כי מדובר בזיוף – הפוסט נמחק.
בתגובות לחלק מפוסטים נוספים של אותם חשבונות, העלו חברי הקבוצה את החשד כי לא מדובר במשתמשים אמיתיים. כמה מהם אף פנו להנהלת הקבוצה, ותהו מדוע מתאפשרת פעילות של פרופילים כאלה – אך לטענת הפונים לא התקבלה תשובה. מאז תחילת כתיבת כתבה זו הצטרף לפחות פרופיל אחד שנראה מזויף לקבוצה, גם הוא באישור ההנהלה.
בשלב זה לא ברור מי עומד מאחורי אותם פרופילים פיקטיביים.
פנינו לרשות החדשנות ושאלנו מדוע מאושרת פעילות של חשבונות מזויפים בקבוצה.
מרשות החדשנות נמסר:
"אנחנו מודים לכם על הפנייה. מהימנות משתתפי הקבוצה ואיכות השיח שמתנהל בה חשובים לנו.
כל התראה על פרופיל מזויף, ניסיון למכירת מוצרים או שיח לא הולם נבדקים ומטופלים באופן מידי. במידת הצורך, וכפי שנהגנו במספר מקרים בעבר, אנו גם מסירים את המשתמשים וחוסמים אותם מפעילות עתידית.
בקבוצה מתנהל שיח פורה שמסייע בהכוונה הנדרשת לישראלים בחו"ל מענף ההיי טק, וכמדיניות אנחנו ממעטים להתערב ועושים זאת רק במקרים חריגים או במענה לתלונות".
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק