ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

חבר כנסת שישתמש ברכבו כמתמודד בפריימריז ייחשב עבריין

חוות דעת שביקשנו ממבקר המדינה מבהירה את האנומליה בחוק שחברי כנסת חוקקו השנה למען עצמם: כעת, משיקבלו מימון ממשלתי להתמודדות בפריימריז, לא יוכלו להשתמש ברכבם, בלשכתם, בעוזריהם ובתקציב קשר עם הציבור שלהם בתקופת פריימריז

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

המכתב ממבקר המדינה

עידן בנימין ותומר אביטל

חוות דעת שביקשנו ממבקר המדינה מבהירה את האנומליה בחוק שחברי כנסת חוקקו השנה למען עצמם: כעת, משיקבלו מימון ממשלתי להתמודדות בפריימריז, לא יוכלו להשתמש ברכבם, בלשכתם, בעוזריהם ובתקציב קשר עם הציבור שלהם בתקופת פריימריז

חצי שנה חלפה מאז עבר חוק הפריימריז, הצעת חוק שפגעה בכללי המשחק הדמוקרטים. על פי החוק, חברי כנסת מכהנים זכאים למימון מהמדינה של עד 320 אלף ש"ח להתמודדות בפריימריז. המימון אינו מותנה בהצלחה בבחירות וגם חל רק על חברי כנסת מכהנים.
הבעיה העיקרית בחוק היא שהוא אינו שוויוני. אזרחים שאינם חברי כנסת אינם זכאים למימון כלל ונדרשים לקושש תרומות, בניגוד לח"כים מכהנים, המקבלים מימון מלא. תקציב זה מתווסף לשורת ההטבות הקיימת של ח"כ מכהן שעוזרים לו להגיע לציבור – שלושה יועצים, רכב צמוד, תקציב קשר עם הציבור ומשכורת נאה.
נלחמנו על הנושא לא מעט בוועדת הפנים, בתקשורת ואף בסבב הרצאות ברחבי הארץ, כדי להסביר את החוק לכל אחד שרוצה לשמוע ובשפה פשוטה. אנו בעד מימון ממלכתי – אבל בצורה שלא תפגע בתנאי המירוץ.
הפסדנו. כולנו הפסדנו. אבל לא ויתרנו.
לפני חודשיים הפנינו את תשומת לב מבקר המדינה למלכוד שבו מצויים חברי הכנסת בשתי סוגיות ודרשנו את הבהרתן. הראשונה, שאסור לחבר כנסת מכהן לקבל תרומות בשווה כסף בנוסף למימון מהקופה הציבורית. טענה שנייה היא שלח"כ מכהן אסור להשתמש במשאבים הניתנים לו כח"כ כולל הרכב ותקציב הקשר עם הבוחר.

המכתב ממבקר המדינה


להתייחסות המבקר לקחו כמה שבועות להגיע, אך בסופו של דבר הבהירה כי ח״כ שישתמש במשאבים שמעבר לכספי הפריימריז מהמדינה – ייחשב עבריין. כך כתב לנו המבקר:
"ככלל, המימון הממלכתי שאושר לאחרונה נועד להוות הכסף הציבורי היחיד לשמש מועמד זכאי (כגון שר או חבר כנסת) לצורך הוצאותיו הישירות לקידום התמודדותו בבחירות מקדימות במפלגה – ולא כל כסף ציבורי או משאבי ציבור אחרים, לרבות תקציב הקשר עם הציבור".
ולשאלתנו על תרומה בשווה כסף:

דוד אמסלם
דוד אמסלם


"תרומה בשווה כסף (לרבות הענקת שירותים בהתנדבות בתנאים הקבועים בחוק) הינה בדרך כלל כמו כל תרומה אחרת". 

בשורה התחתונה: אסור לח"כים להשתמש בשום משאב ציבורי מלבד הקומבינה בגובה 320 אלף ש"ח שח"כ דוד אמסלם סידר להם.
האם הם יעברו על החוק? נראה.
ערכה: שיר שטיין
*
מה הבעיה בחוק מימון הפריימריס? כנסו וקראו

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,880 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק