ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

האם תוכלו לרכוש יין אחרי 23 בלילה? והאם ועדת השרים לחקיקה הפכה לוועדת סמוטריץ' לחקיקה? סיקור צל 4

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

תמר זנדברג רוצה תחבורה ציבורית בחינם, לאורי מקלב חשוב לאללה שתוכלו לקנות יין לשבת גם אחרי 11 בלילה, דב חנין רוצה דיור ציבורי ומוטי יוגב מהבית היהודי רוצה להפסיק את הגזל מהסטאז׳רים ברפואת שיניים. תמונת מצב חדשה לקראת התכנסותה השבועית של ועדת השרים לחקיקה. איך ללחוץ על השרים לקבל את ההחלטות הנכונות, מה המשמעות של חוסר השקיפות בוועדה, וגם: השר איוב קרא בוחר להמשיך לסרב לשתף את הציבור בהצבעותיו בוועדה הכי חשובה במדינת ישראל.
כזכור, בשבוע שעבר אושרו בוועדה ועלו על מסלול החקיקה כמה הצעות. בין השאר גילוי מספר הטלפון של אדם המחייג ממספר חסוי למוקדים לנפגעי תקיפה מינית (בצלאל סמוטריץ'), תיקון ניקוד להטבות יישובים בפריפריה (משה גפני) והצעה המאפשרת שני מועדים לבחינה גם עבור תלמידים לתואר שני (יעל גרמן). כעת ועדת השרים לחקיקה מחממת מנועים לקראת התכנסותה ביום ראשון הקרוב (10/6). טוב, מחממת מנועים זו אולי קצת הגזמה, אבל לפחות משהו באזור של מדוושת באטיות על תלת אופן.

אז גם השבוע, כפי שבחרתם בהצבעה האחרונה, נצלול לעומק המנגנון שמבטל את מעמדה של הכנסת וקובע בפועל את חיינו ואת עתידנו, המנגנון שביטל באופן רשמי את הפרדת הרשויות – ועדת השרים לענייני חקיקה.
קצת רקע קבוע:

  • מה אנחנו רוצים? לפרסם את הצבעות השרים. אם הצעה נדחית – לנמק מדוע. זוהי זכות הציבור לדעת.
  • מי כן הצטרפו אלינו ומפרסמות ומאמינות בדין וחשבון? איילת שקד וגילה גמליאל. קראו על זה כאן
  • מה אנחנו עושים בסקירה הנוכחית? מנגישים לכם את החוקים שעולים, מקטלגים אותם, ומאפשרים לכם להשפיע.

שבוע שני של יוני

45 הצעות חוק עומדות כרגע על סדר היום לוועדה מחר. 20 מהאופוזיציה, 22 מהקואליציה ושלוש ממשלתיות (אנו עוסקים רק בחקיקה פרטית, הממשלתיות מאושרות כמעט אוטומתית). אל תדאגו, לא נפרט את כולן פה – רק את המעניינות.
כמה מההצעות הבולטות והטריות:

  1. אפשרות לשימוש בקרקע חקלאית למקורות אנרגיה מתחדשים של ח"כ איתן ברושי מהמחנה הציוני.
  2. סיוע משפטי לנפגעי פעולות איבה וטרור של בצלאל סמוטריץ'.
  3. קבלת מרשם בכל קופות החולים. להצעת החוק צורפה המלצה של הרשות להגבלים עסקיים שתומכת בחוק. החוק הוגש בידי ח"כ אחמד טיבי וח"כ עודד פורר. עמדת הרשות להגבלים עסקיים מעניינת מאחר ותמיכה שלה אומרת שהמהלך יעבור בכל מקרה. אם לא בחקיקה, כל אחד יוכל לפנות לרשות ולבקש ממנה להוציא הנחיה כזו – הרשות להגבלים עסקיים היא רגולטור עצמאי לבינתיים (לאחרונה סירסו את רשות החשמל, וכרגע על הכוונת הממונה על שוק ההון).
    ח"כ מוטי יוגב רוצה להפסיק את עושק המתמחים – אבל על חשבון מי?
  4. איסור גביית תשלום מסטאז'רים ברפואת שיניים בתקופת ההתמחות. כיום רופאי שיניים משלמים עבור הסטאז' שלהם. לחוק זה עלות אדירה ומלשכתו של ח"כ מוטי יוגב (׳הבית היהודי׳), שהגיש את הצעת החוק, נמסר כי משרד האוצר העריך בהתחלה את עלות החוק בחצי מיליארד ש״ח, אך ישנן גם הערכות נמוכות בהרבה. ״נקווה להביא בקרוב לתיקון עיוות של עשרות שנים״, נמסר מלשכתו של יוגב.
  5. חיבור מקלטים בקו העימות לאינטרנט, הצעה שהגישה ח"כ אורלי לוי.

והיו גם כמה הצעות חוק חשודות במיוחד. כולן שייכות לח"כ סמוטריץ':

  1. הצעה לאפשר כפל תמיכות למוסדות ציבוריים. משמעות החוק היא שעמותה תוכל לקבל תמיכה משני משרדי ממשלה שונים עבור אותה פעילות. גם ח"כ משה גפני הצטרף להצעה (עמוד 117) נראה שזה יסייע לגרעינים משימתיים ולישיבות.

2. הצעה לפצל מכרזים לעמותות שירות לאומי. כל משרד ממשלתי יעשה מכרז משלו ויחליט עם מי הוא מתקשר (כיום הכל נעשה דרך האוצר).
3. הצעה להסדיר אפשרות של תמיכה במוסדות בידי רשות מקומית. חוק שמטרתו להסדיר את הקיים תמיד מריח מוזר. אולי אתם תוכלו לעזור לנו להבין מה עומד מאחוריו.

ח"כ בצלאל סמוטריץ' מביא הצעות מעוררות חשד

בדקנו עוד הצעות החוק שלהן משמעות כספית כבדה. כאלה שגם לממשלה קשה להוציא לפועל. יש כמה ח"כים פעלתנים שמאמינים שיצליחו להעביר הצעות כאלה. אחת מהן היא תמר זנדברג ממרצ, שמציעה חוק שיסדיר תחבורה ציבורית בחינם. "המשק ירוויח הרבה יותר ומכיוון שחוק דומה עבר עכשיו באסטוניה הגיע הזמן לשים את זה על סדר היום גם בישראל", אמרו לנו בלשכתה של זנדברג והפנו אותנו לפוסט מפורט בנושא.
ויש הצעה אחת שיורדת לפרטי פרטים. נקרא לה "חוק היין". הצעת החוק של ח"כ אורי מקלב מ׳יהדות התורה׳ מבקשת להחריג יין מאיסור מכירת אלכוהול אחרי 23:00 בלילה בתנאים מסוימים, כדי לאפשר למשפחות לרכוש יין לשבת גם אם הן עושות קניות בסופר בשעות הלילה. בלשכתו של מקלב מסבירים את ההצעה הפרטנית: ״ח"כ מקלב קשוב גם לבעיות הקטנות בחיי היום יום של הציבור״.

ח"כ אורי מקלב נמצא בפרטים הקטנים


חירות, שוויון, אחווה ושר התקשורת

גם השבוע ניסינו כגוף תקשורת להגיע לשר התקשורת איוב קרא, חבר ועדת השרים לחקיקה, ולבקש ממנו לחשוף את עמדותיו לגבי הצעות החוק שיעלו בוועדה. ניסינו וניסינו. הרי מי הצביע מה  על חוקים -זו הדמוקרטיה הבסיסית ביותר. קרא עדיין מסנן. שוב ביקשנו להבין מפייסבוק ומטוויטר מה כל כך מעסיק את אנשי הצוות של השר. בשבוע שעבר הם היו טרודים בהכנות ליום ההולדת של שירלי. אולי השבוע הם לא עונים כי הם בחגיגות בארמון האליזה בצרפת? מוזמנים לכתוב לשר קרא ולבקש שיביא לכם מיניאטורה של מגדל אייפל, או מינימום טובלרון מהדיוטי בחזור, אבל בכל מקרה תמסרו לו שיחזור לעידן ממאה ימים של שקיפות ותייגו אותנו בתגובה.

שר חדש שלא נוותר לו עד שיהיה שקוף: יואב גלנט

השבוע פנינו ללשכתו של שר הבינוי יואב גלנט בכדי לדעת מה עמדת השר כלפי נושאים שעל סדר היום. הוא סירב להתייחס. בהיעדר תגובה, חיפשנו גם במקרה הזה תשובות בפייסבוק ובטוויטר. גילינו שבזמן שהשר יוצא בתקשורת בהצהרות כמו "לא נאפשר להפוך את הנגב למערב פרוע", מה שמכתיב את סדר היום שלו הוא לאו דווקא חיזוק הפריפריה. בפייסבוק של השר דווח חגיגית על ביקור במסעדה של חבר מהצבא וגם על השתתפות בתוכנית בישול עם אשתו קלודין. מעניין אם שילמנו על הופעתו של גלנט בתכנית הזאת כפי ששילמנו על 15 דקות התהילה שלו בתכנית ׳אנשים׳ (למקרה שפספסתם, שילמתם השנה מאות אלפי שקלים על אייטם פרו-גלנטי בטלוויזיה – נניח את זה פה). איך יש לו זמן לשתף את הציבור על העדפותיו הקולינריות אבל לא כיצד הצביע בפורום החשוב ביותר במדינה?
נשתמע אחרי הדיון.

ייעוץ והכוונה: תומר אביטל
עריכה: שיר שטיין

מעש"י

(מה עושים כדי שיתוקן)

יש לכם עמדה בנוגע לאחד החוקים? השרים ויועציהם עובדים בשבילנו ומקבלים מאיתנו משכורת, בין השאר כדי להקשיב לנו. מוזמנים לפנות אליהם ולוודא שהם פועלים לתמיכת שאר חברי הממשלה. הנה כמה מחברי הוועדה המרכזיים:

אנחנו מזמינים אתכם גם לעיין בסדר היום המלא של הוועדה. אולי יש שם הצעה שנוגעת אליכם.

 

 

שם השר מייל טלפון עוזר
קישור לעמוד פייסבוק
זאב אלקין zelkin@KNESSET.GOV.IL רוני- 0506237203
יריב לוין ylevin@KNESSET.GOV.IL לילך – 050-6237451
איוב קרא kayoob@KNESSET.GOV.IL שירלי – 050-6367243
יואב גלנט yoavg@KNESSET.GOV.IL נאור- 052-9250150
סופה לנדבר slandver@KNESSET.GOV.IL לודמילה- 050-6214747
דוד אזולאי dazulay@knesset.gov.il מאיר- 050-6214747

לשאול לא עולה כסף – האם נוכל להיכנס לוועדה בעצמנו?


הניסיון לימד אותנו לא לקחת שום דבר כמובן מאליו, גם אם התשובה נראית ברורה. שואלים. אז ביקשנו להגיע ולסקר את ועדת השרים מתוך החדר. למה לא בעצם? למה שהוועדה שבה כל מה שקורה בכנסת מוכרע – לא תהיה פתוחה לסיקור עיתונאי הוגן?

ביקשנו לשבת בחדר, ולהעביר תמונת מצב מלאה, מבלי לחתוך דבר, של התנהלות השרים בוועדה הכי חשובה במדינת ישראל.
פנינו למשרד רה"מ – שם דווקא לא פסלו את ההצעה על הסף והבהירו שזה בסמכותה של יו״ר הוועדה השרה איילת שקד (שאגב, כן חושפת את הצבעותיה). אז ביקשנו ממנה להגיע ולסקר את אחד הדיונים. זו התשובה שקיבלנו מיועץ התקשורת של השרה:

"אין שר שפועל בשקיפות גדולה יותר משרת המשפטים. לצערי אני נאלץ להשיב בשלילה לפנייתך. תקנון הממשלה קובע שישיבות ממשלה וועדות השרים הן ישיבות סגורות. נאסר על מי שאינו עובד מדינה להשתתף בהן. במובן זה אין הבדל בין ׳100 ימים של שקיפות׳ לבין כלי תקשורת אחרים. כמובן שכפי שאתה יודע, תוצאות ההצבעה, כולל הצבעת השרה, מתפרסמות פומבית"

יש לך הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכיר/ה מידע או סיפור שאנחנו לא?

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

מאת עידן בנימין

Picture of עידן בנימין
כתב לתיקון הכנסת. ירושלמי 15 שנה. מאז הקמת "שקוף" כותב על הפינות החשובות שכלי התקשורת מזניחים: העבודה הפרלמנטרית האמתית, פיקוח הח"כים על הממשלה, כשלונם של נבחרי הציבור לעמוד בחוקים שהם עצמם כתבו, מימון מפלגות פיקוח על מבקר המדינה ועוד. מתעקש לכתוב שוב ושוב על דברים - עד שיתוקנו. הולך לישון בלילה פסימי וקם בבוקר אופטימי. מונע מזעם ומתקווה בו זמנית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק