ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

האם יו"ר הקואליציה עובד בשבילנו?

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

יש לנו נתונים שממש יטריפו אתכם. למעשה יהרגו אתכם.

ספרנו את כמות הדיונים שהוביל יו"ר הקואליציה דוד אמסלם ומצאנו חד משמעית שהוא זנח סוגיות כמו איכות הסביבה – לטובת חוקים למלחמה במשטרה ובפרקליטות.

מה עשינו? חזרנו לתקופה שבה דוד אמסלם הנהיג את ועדת הפנים והגנת הסביבה וסיווגנו דיונים לפי:

  • הגנת הסביבה.
  • רשויות מקומיות, ביטחון פנים, שחיתות מקומית.
  • "פוליטיקה קטנה" (חוקים שלא הועילו לציבור הרחב) – הצעות כגון חוק ההמלצות, חוק הפריימריז וסגירת עסקים בשבת, שאפילו בליכוד טענו שלחוק הזה אין בכלל משמעות. הוספנו דיונים שהתקיימו נגד המשטרה, אשר משכו ביקורת ציבורית נרחבת מצד הציבור והאופוזיציה.

התמונה שהצטיירה לנגד עינינו מבהילה. ככל שהזמן חלף, אמסלם הלך והזניח את תחומי הליבה לטובת "פוליטיקה קטנה". הגנת הסביבה? כמעט לא עניינה אותו.

יש לכך משמעות עבור כל אזרח במדינת ישראל מאחר שכל דיון כזה, בא על חשבון עיסוק בעוולות ארנונה, זיהום אוויר ועוד.

אמסלם לא תמיד נהג כך. בשלושת מושבי הכנסת הראשונים בקדנציה זו (שהושקה ב-2015), ועדת הפנים והגנת הסביבה בראשותו ניהלה את פעילותה בצורה כשרה.

אלא שמרגע שנפתח המושב הרביעי של הכנסת, נראה כי הוועדה בראשות אמסלם עסקה בעיקר בחבריו ובהישרדות הממשלה ופחות בטובת הציבור. בעולם מתוקן היינו מצפים שזה דווקא מה שיביא להדחתו מוועדת הפנים. במקום להיות מודח, אמסלם קודם לתפקיד יו"ר הקואליציה!

320,000 שקלים להתמודדות בפריימריז

לפני כחצי שנה כינס אמסלם אינספור דיונים בוועדת הפנים של הכנסת סביב סוגיה שסייעה רבות לחבריו למשכן, אבל פחות לציבור הרחב – מימון פריימריז לחברי כנסת מכהנים. נושא שנוי במחלוקת, שהעניק לכל חבר כנסת מכהן עד 320 אלף שקל כדי להתמודד בפריימריז. את הסכום הזה יקבלו חברי הכנסת בנוסף להוצאות קשר עם הבוחר, משכורת מכובדת, רכב צמוד ולפחות שלושה יועצים. החוק יעניק לחברי כנסת מכהנים יתרון אדיר מול מועמדים חדשים.

אף שהנושא עלה וירד בעשור האחרון מהדיון הציבורי, אמסלם החליט לא להניח לו עד שאושרר סופית, ובגרסה אופטימלית עבורו ועבור חבריו, ולא עבור הדמוקרטיה.

במקביל קידם אמסלם בנחישות רבה גם את החוק שאוסר פרסום המלצות משטרה בתיקים עם עניין ציבורי. כלומר, כאלו של נבחרי ציבור (ולא של שאר הציבור). הדיון על החוק גזל אין סוף שעות דיונים שמשכו תשומת-לב תקשורתית רבה. הרשימה ממשיכה ואמסלם אף זימן את המשטרה כדי לתקוף את התנהלותה בחקירות ראש הממשלה בנימין נתניהו.

אמסלם הגיע בפריימריז האחרונים למקום ה-21 בליכוד, המושב האחורי באוטובוס המפלגתי. ככל הנראה לאחר שלמד כי עבודה קשה לטובת הציבור לא תקדם אותו בליכוד, החליף דיסקט במושב הנוכחי ופעל באופן הפוך ממה שנכון. ותראו – זה עבד.

דמות ב"ארץ נהדרת"

אמסלם יודע מה הוא עושה. שמו עלה במהדורות החדשות המרכזיות מדי ערב, זכה לכתבת תדמית ואפילו לדמות ב"ארץ נהדרת". בדיונים בכנסת הוא דאג לתת לכל חבר אופוזיציה לתקוף אותו ואת הליכוד ככל שיחפוץ. ככל שהאמירה שלהם הייתה יותר לעומתית – כך גברו סיכויו לקבל זמן מסך.
עם זאת, לאורך הדרך אמסלם זנח כמעט לגמרי את תחומי הליבה של ועדתו. אמסלם פשוט הפך את הוועדה שלו, שאמורה לקדם נושאי פנים והגנת הסביבה, לוועדה למען חברי הכנסת ופוליטיקה קטנה.
מלשכתו של אמסלם נמסר בתגובה: "מליאת הכנסת מחליטה להיכן ינותבו החוקים. חוק ההמלצות קשור למשטרה לכן הוא חונה בוועדת הפנים. כל נושאי הבחירות מטופלים בוועדת הפנים והכנסת החליטה שזה יגיע לוועדת הפנים".
מה נותר לנו לקוות? שכיו"ר הקואליציה יחזור אמסלם לפעול למעננו ולא יחפוץ חלילה בתפקיד שר. אלוהים יודע איך יזדקק לנווט את זמנו לכך. בעצם עזבו לקוות:

יש לך הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכיר/ה מידע או סיפור שאנחנו לא?

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק