ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

הצל של ועדת השרים לחקיקה מספר 3 – האם נטע ברזילי הצילה את התאגיד?

ח״כ מיקי זוהר מהליכוד הסיר הצעת חוק שנועדה להעביר את השליטה בתקציב התאגיד לידיהם של הפוליטיקאים. ״התאגיד איים שהאירוויזיון בסכנה״, טוען זוהר. וגם: איך הצביע שר התקשורת איוב קרא? היינו מתים לספר לכם אבל הוא לא עונה לנו לטלפון

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

חבר הכנסת מיקי זוהר מהליכוד משך הצעת חוק בעניין תאגיד השידור, שהייתה אמורה לעלות אתמול לאישורה של ועדת השרים לחקיקה. ההצעה, שמטרתה העיקרית הכפפת תקציב התאגיד לאישור הממשלה במסגרת תקציב המדינה, ירדה מסדר היום לאחר שלטענתו של זוהר ״התאגיד איים שהאירוויזיון בסכנה״.  מתאגיד השידור נמסר כי התאגיד העביר למשרד התקשורת חוות דעת משפטית המתנגדת לחוק לפני יותר מחודשיים, טרם הזכייה בארוויזיון.
עדיין לא הצלחנו להבין כיצד הארוויזיון קשור לחוק של ח"כ זוהר אז פתחנו את תקנון הארוויזיון. כבר בסעיף הראשון מוצהר כי הגוף המשדר חייב להיות ציבורי ומעוגן בחוק. החוק של זוהר עשוי היה לפגוע בהתאמה לסעיף זה.
הסעיף כפי שמופיע בתקנון:

41 הצעות חוק עלו אתמול לוועדת השרים. שש הצעות עברו, מתוכן שלוש מהקואליציה, שתיים מהממשלה ואחת מהאופוזיציה. חמש הצעות נפלו. כולן מהאופוזיציה. סך הכל התקבלו החלטות על 11 חוקים בלבד(!) כאשר שניים מהם ממשלתיים. כלומר, סך הכל הוכרע גורלם של תשעה חוקים שבאו מהכנסת, מתוך 39.
כל יתר ההצעות נדחו למועד אחר. בדומה למה שראינו בשבוע שעבר. הממשלה לא חיסלה אף חוק מהקואליציה. בדיוק כמו בשבוע שעבר. וכפי שטענו בפעם הקודמת, שומרים את הח"כים על אש נמוכה ואומרים להם בעצם – לא עכשיו, במקום להפיל סופית את החוק.

אז אילו הצעות חוק פרטיות החליטה השבוע הוועדה להעביר לאישור הממשלה?

בניכוי שתי ההצעות הממשלתיות, מדובר בארבע הצעות:

  1. גילוי מספר הטלפון של אדם המחייג ממספר חסוי למוקדים לנפגעי תקיפה מינית או מוקד נפשי, שהוגשה בידי ח"כ בצלאל סמוטריץ'. המטרה: לאתר את מבצע השיחה כדי לחזור אליו במקרה שבו המוקד מזהה כי יש חשש סביר לסכנת חיים.
  2. הצעת חוק של ח"כ יואב קיש להארכת הוראת השעה שתאפשר לוועדת התכנון המחוזית לאשר המרה של שטחים למלונאות לשטחי מגורים.
  3. תיקון ניקוד להטבות יישובים בפריפריה של ח"כ משה גפני כדי לא לפגוע בהם לאור שינויים דמוגרפים.
  4. הצעת החוק הרביעית שעברה הגיעה מהאופוזיציה. ההצעה, שהוגשה בידי חברת הכנסת יעל גרמן מ׳יש עתיד׳, מבקשת לאפשר שני מועדים לבחינה באוניברסיטה גם ללומדים לתואר שני. שאפו לגרמן שצלחה את הוועדה.

ומה נפל סופית?

בין השאר: חוק שמחייב את הממשלה להשלים את גדר הביטחון. חוק שרצה לאסור על ניתוק מים קולקטיבי של רשות מקומית כתוצאה מחוב. הטבת מס לסטודנטים שאינם עובדים. עיגון נבחרת הדירקטורים כחוק (כדי ששרים לא ימנו מקורבים, אלא רק אנשים עם כישורים). שילוב הגנה על בריאות הציבור בתכנון ובניה. למה? אין לדעת. עצוב.

מי לחיים ומי לארכיון

בסוף השבוע האחרון ניסינו לסנן מתוך שלל ההצעות שעלו אתמול את אלה שאין להן השפעה תקציבית מהותית, שאינן בעלות מחלוקת קואליציונית או כאלו שהגיעו רק מהאופוזיציה. אחת מההצעות שהגיעו מחברת האופוזיציה יעל גרמן ועסקה בשילוב הגנה על בריאות הציבור בתכנון ובניה כאמור נפלה, למרות שהיו חתומים עליה ח״כים מכל סיעות הבית.
בסך הכל, מתוך שבע ההצעות שנמצאו ״ניטרליות״, כלומר שאין בעניינן מחלוקת קשה או עלות תקציבית, עברה דווקא הצעה אחרת של גרמן – חוק שני המועדים ללומדים לתואר שני.

יעל גרמן

מעניין דווקא שמתוך ארבעת החוקים הפרטיים שעברו שני חוקים נועדו לשמר את הסטאטוס קוו. באחת מאריכים חוק זמני ובשניה מתקנים את ניקוד יישובי הפריפריה כדי לא לפגוע בהם לאור שינויים דמוגרפים.
ואיך אפשר בלי להזכיר את ה-בעיה בוועדת השרים לחקיקה? הפרוטוקולים אינם מתפרסמים, ההצבעות אינן רואות אור יום, וכך גם נימוקי הדחייה. אנחנו דורשים, לכל הפחות, לפרסם את ההצבעות. היה והצעה נדחתה – לנמק מדוע. זוהי זכות הציבור לדעת. היחידות שמתמידות וממשיכות לפרסם את הצבעותיהן הן חברות הכנסת גילה גמליאל ואיילת שקד.

וכיצד הצביע השר איוב קרא?

לא יודעים. הצוות של קרא לא עונה לנו מזה שבועיים. האם הוא הצביע בהתאמה מלאה להחלטות הוועדה? אם כן, חבל שוויתר על שילוב הגנה על בריאות הציבור בתכנון ובניה. והיה ראוי שהיה מביא את נבחרת הדירקטורים (מהלך שנועד למנוע פוליטיזציה בחברות ממשלתיות) לדיון בכנסת. ויכול להיות בכלל שהשר קרא עיין לעומק בחוות הדעת המשפטית שמסר תאגיד השידור על החוק של ח"כ מיקי זוהר וביקש להוריד אותו מסדר היום. אם כן, ראוי. השאלה אם זו סיבה מספיק טובה והאם צריך לשחק בשידור הציבורי כבצעצוע?

כל החלטות ועדת השרים בקישור זה.
ייעוץ והכוונה: תומר אביטל
עריכה: שיר שטיין

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת עידן בנימין

Picture of עידן בנימין
כתב לתיקון הכנסת. ירושלמי 15 שנה. מאז הקמת "שקוף" כותב על הפינות החשובות שכלי התקשורת מזניחים: העבודה הפרלמנטרית האמתית, פיקוח הח"כים על הממשלה, כשלונם של נבחרי הציבור לעמוד בחוקים שהם עצמם כתבו, מימון מפלגות פיקוח על מבקר המדינה ועוד. מתעקש לכתוב שוב ושוב על דברים - עד שיתוקנו. הולך לישון בלילה פסימי וקם בבוקר אופטימי. מונע מזעם ומתקווה בו זמנית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,854 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק