ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש

בתחתית מדרג הביצועים הממשלתי: סילמן ושיקלי

דוח הביצוע של החלטות הממשלה לשנת 2024 חושף תמונה עגומה של כמות ההחלטות שביצעו חלק ממשרדי הממשלה. משרד התפוצות בראשות שיקלי השלים רק מחצית מההחלטות שנדרש לבצע. בנוסף, רק ארבע החלטות נתקעו בעקבות חסמים משפטיים. הנתונים המלאים בכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

השרים סילמן ושיקלי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
השרים סילמן ושיקלי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

דוח ביצועי החלטות הממשלה לשנת 2024 חושף נתונים בעייתיים מצד משרדי ממשלה שונים. משרד ראש הממשלה פרסם את הדוח שמציב את משרד המורשת של השר עמיחי אליהו עם השלמת 35.3% בלבד מהמשימות שבוצעו. ברשימה אחריו מופיע משרד ירושלים ומסורת ישראל בראשות השר מאיר פרוש לשעבר עם השלמת 42% בלבד מהמשימות ומשרד התפוצות והמאבק באנטישמיות של השר עמיחי שיקלי שהשלים 50% בלבד.

מיד אחריהם נמצא המשרד להגנת הסביבה בראשות השרה עידית סילמן שביצע רק 57.5% מהמשימות, ואחריה ניצב המשרד לביטחון לאומי של איתמר בן גביר עם השלמת 63.5% מהמשימות, נמוך מהממוצע הממשלתי העומד על 70.7%. מדובר בנתונים שעשויים להיות מפתיעים שכן שני המשרדים נחשבים משרדים "ביצועיים" שנדרשים להשלים משימות רבות במסגרתם סמכויותיהם, ושרבות מהן קשורות בביטחון הציבור ובבריאותו.

לאחר מכן ניצב המשרד לשוויון חברתי בראשות מאי גולן עם 63.6%, משרד החוץ, שהועבר מישראל כ"ץ לגדעון סער עם 67.5%; ומשרד האוצר בראשות בצלאל סמוטריץ' – 69%. יש לציין כי כי ישנם הבדלים בין כמות המשימות פר משרד, ישנם משרדים עם משימות בודדות וכאלו עם מאות משימות.

file_reportaug2025

בראש מדד השלמת ביצוע המשימות הממשלתי נמצאים משרד הנגב, הגליל והחוסן הלאומי בראשות יצחק וסרלאוף עם 96.3%, משרד הרווחה שבראשו עמד השר יעקב מרגי עם 91.8%. אחריהם משרד הבריאות שבראשו עמד עד לאחרונה אוריאל בוסו (88.1%), משרד החינוך של יואב קיש (86.8%) ומשרד התרבות והספורט בראשות השר מיקי זוהר (86.8%).

לפי הנתונים של אגף ממשל וחברה במשרד ראש הממשלה, שמבצע החל משנת 2015 ובהתאם לתקנון עבודת הממשלה, מעקב אחר ביצוע החלטות ממשלה. בסך הכול אושרו בשנת 2024 כ-256 החלטות ממשלה, שפורקו לכ-2,029 משימות. שיעור הביצוע עמד על 74.7% – עלייה קלה לעומת השנה שקדמה לה (74%). למרות זאת, מדובר בירידה משמעותית בכמות המשימות לעומת השנים האחרונות: מ-3,432 ב-2021 ל-2,029 בלבד השנה.

במשרד ראש הממשלה ציינו כי ארבעת החסמים המרכזיים שמעכבים ביצוע הם: ניהול תקציב (227 משימות), תכנון וניהול (75), ניהול כוח אדם (29), והעדר שותפים בין-משרדיים להחלטות. עוד ציינו במשרד כי חסמים משפטיים מנעו את ביצוען של ארבע החלטות בלבד. הנתון הזה עונד בסתירה לדברים שהשמיעו לא פעם שרי הממשלה נגד הייעוץ המשפטי וגורמי המקצוע בדבר הגבלת יכולת המשילות. מהדוח עולה כי הנושא המשפטי לא היה זה שהגביל את המשרדים ליישם את מדיניות השרים והשרות, אלא בעיקר  חסמי תקציב וניהול.


עוד עולה מהדוח כי רוב מוחלט (93%) של המשימות שקבעה הממשלה הנוכחית בהחלטותיה בשנת 2024 היו משימות לטווח קצר של עד שנתיים. ממשלות קודמות, כולל זו הנוכחית בשנת 2023, חשבו לטווח ארוך יותר, כאשר אחוז ההחלטות לטווח ארוך נע בין 20% לערך ל- 30% ואף יותר.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת יאיר טאובר

Picture of יאיר טאובר
תל אביבי זה מכבר, אבא של עמליה נשוי לטל וירוק בנשמה. עבדתי במשך שנים במגוון תפקידים בתקשורת המיינסטרים (ידיעות אחרונות, וואלה), שם הכרתי לעומק את התקשורת הממוסדת, על מעלותיה ומגבלותיה. מאמין בכוח של עיתונות ביקורתית, הגונה וישרה להביא לשינוי ומכיר באחריות הגדולה שיש לנו כעיתונאים לכל מילה ומילה.

תגובה אחת

  1. מה להגיד ? 2 הליצנים מוגי הלב הגב' השקרנית והפנטזיונרית והאדון שלא שווה שקל, חושבים שהם על פסגת ההר, אבל המתלול לפניהם ותיכף ירדו לתהומות הנשייה וישמיעו קול ענות חלודה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 9,141 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק