ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
הצעת החוק של ח"כ משה סעדה (הליכוד) שנועדה להגדיר את קטאר כמדינה תומכת טרור – חוזרת לוועדת השרים לחקיקה בפעם השלישית. על פי דיווחים, קידום ההצעה נבלם בעבר בעקבות התערבות לשכת ראש הממשלה. לפי הצעת החוק, חוק מציע להטיל איסורים והגבלות על קשרי מסחר עם מדינות אלו, כמו אלה המוטלים על מדינות אויב, ולאסור קבלת והענקת תרומות, אלא באישור מיוחד.
על פי דברי ההסבר להצעת החוק, "מדינת ישראל מתמודדת מול טרור אכזרי מאז שהוקמה. טרור זה מתאפשר, בין היתר, בשל מערך תמיכה כלכלי רחב היקף. חלק מהסיוע ניתן באמצעים ישירים ועקיפים על ידי מדינות שונות בעולם, כדוגמת קטאר. זה כעשרים שנה, קטאר מתנהגת כזאב בעור של כבש. קטאר היא המשקיעה הגדולה ביותר בטרור בעולם, בטאליבן, בדאע"ש, בחמאס וחיזבאללה, באמצעות התמיכה הישירה שלהם בטרור בכסף ומשאבים.
אחד הסעיפים המעלים את סימני השאלה קובע כי "מדינת ישראל לא תאפשר למדינה תומכת טרור להיות מעורבת בהסדרים מדיניים בין ישראל למדינות אחרות וישויות זרות". לסעיף זה עשויות להיות השלכות מרחיקות לכת על ניהול המשא ומתן של ישראל מול חמאס לצורך שחרור החטופים, שמתנהל על פי דיווחים שונים ביתר שאת בזמן ביקורו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ באזור. בהתאם להתפתחויות, טסים לקטאר ראש המוסד ובכירים בממשל הישראלי על מנת לנהל את המשא ומתן. משמעות הסעיף הכלול בהצעת החוק היא שלא ניתן יהיה לקיים מגעים כאלה אחרי העברתו, אלא באישור ועדת השרים לענייני ביטחון לאומי. ,
הצעת החוק מעוררת מחלוקת גם ברקע חקירת פרשת קטארגייט המתמקדת בין היתר בכוורת המקיפה את ראש הממשלה בנימין נתניהו. הפרשה עוסקת בקשר בין עובדים בלשכת רה"מ לבין גורמים קטריים, שנועד לקדם אינטרסים של ממשלת קטאר. בחקירה התגלו ראיות לכאורה לכך שיועצים ודוברים שעבדו בשירות נתניהו עבדו בו־זמנית למען ממשלת קטאר, בתחום יחסי הציבור ובקידום אינטרסים בתוך הצמרת המדינית והביטחונית בישראל.
על פי החשד, שניים מיועציו של נתניהו, אלי פלדשטיין ויונתן אוריך, היו מעורבים בפרשה של השפעה זרה בתקשורת הישראלית בתמורה לתשלום מגורמים קטרים. השניים העבירו מסרים לכתבים ישראלים תוך שהם מציגים אותם כמידע שמגיע ממקורות מדיניים וביטחוניים. בפועל, המסרים גובשו על ידי גורמים קטאריים, וכללו קידום תדמית חיובי. נתניהו התייחס בביטול לחשדות ואמר כי "קטאר היא מדינה מורכבת ולא מדינה פשוטה אבל היא לא מדינת אויב ורבים משבחים אותה".
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק