ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
בעוד נשימתנו עצורה בימים גורליים בהם אנחנו מצפים לשובם של החטופים ולסיום מרחץ הדמים בעזה, דרמה של ממש מתחוללת כעשרת אלפים קילומטרים מאיתנו – במשך יותר משבוע שריפות חסרות תקדים השתוללו בלוס אנג'לס. העולם כולו צפה במראות האפוקליפטיים, מצב החירום הוביל לפינויים של עשרות אלפי אנשים מבתיהם, ביניהם סלבריטאים רבים והשריפה גרמה למותם של כמה עשרות מתושבי העיר. הנזק לרכוש נאמד בין 250 ל-275 מיליארד דולר. לא בכדי, השריפה הגדולה ביותר בתולדות לוס אנג'לס הוגדרה כ״מגה אסון״.
עד כאן לעובדות. בתור עובד גרינפיס, פנה אליי חבר שסיפר שהגיס שלו, המתגורר בלוס אנג׳לס ושהה בביקור בישראל, מאמין שהאשמה בשריפה היא ראשת העיר המכהנת, קרן באס הדמוקרטית, שלדבריו תומכת בגרינפיס ובשל כך החליטה להשאיר את ברזי הכיבוי ריקים מכיוון שסירבה למלא אותם ממאגרי מים מתוקים ולפגוע בבעלי חיים. אמנם באס לא חפה מטעויות, אך מדובר בהבלים. אכן מאז ומעולם מתחוללות באזור שריפות יער, ואף יש להן תפקיד במערכת האקולוגית של קליפורניה. אך מחקר משנת 2023, שהראה ששטחי השריפות גדלו פי 5 בין השנים 1996-2021 ביחס לשנים 1971-1995, קבע שלמשבר האקלים, מעשה ידי אדם, יש תפקיד מרכזי בהחרפת השריפות בקליפורניה בחצי המאה האחרונה. בשל הגידול בעוצמה ובתדירות השריפות, חברות הביטוח סירבו לבטח את בתי התושבים, מחדל נוסף איתו יידרשו בעלי הבתים להתמודד לאחר כיבוי האש. גם במקרה הנוכחי, ברור כי ההקצנה של תופעות מזג האוויר בקליפורניה – תקופות יובש קיצוניות ולצידן מטחי גשם עוצמתיים וממוקדים – הובילו לקרקע עמוסה בצמחיה יבשה אשר שימשה חומר בעירה פורה להתפשטות השריפות. האש שהתלקחה, ניזונה מהצמחיה היבשה ומסופת רוחות חריגה במיוחד בעוצמתה (רוחות סנטה אנה) שגרמה לתוצאה ההרסנית לה כולנו היינו עדים.
המגמה של אירועי מזג אוויר קיצוני מחריפה בשנים האחרונות וזה לא עומד להשתנות, כשבאופן וודאי המדחום ימשיך לטפס ושריפות הענק וכן שאר אירועי האקלים הקיצוני, יחריפו. זאת לא נבואה טרגית, זו בוודאי לא דעה פוליטית, זה מדע נגיש לכל ילד בחטיבת ביניים. אינדיקציה ברורה לכך היא שבשנת 2024, שנחשבת לחמה ביותר אי פעם, חצינו לראשונה למשך שנה את רף המעלה וחצי מעל העידן הטרום תעשייתי, טמפרטורה שהיינו אמורים לחצות רק בשנת 2030 ומעידה על חומרת המצב.
אז מדוע אותו ישראלי, תושב העיר, האשים את ראש העיר הדמוקרטית בשריפות? בסדרת ציוצים בעמוד הטוויטר שלו, התכחש אילון מאסק, האדם העשיר בעולם ואחד המקורבים ביותר לנשיא הנבחר טראמפ, למשבר האקלים כגורם מכריע לעוצמת השריפות, ובמקום זה הפיל את האשמה על ראש העיר המכהנת ועל שורה של כבאיות לסביות וכהות עור, כולל חשיפת תמונות שלהן. תחת הציוץ "True" שיתף מאסק סרטון באורך שעה של הקונספירטור הימני אלכס ג'ונס, הטוען כי השריפות הן חלק "ממזימה גלובלית" שנועדה להפיל את ארצות הברית. בציוץ אחר, תקף מאסק את התוכנית לשוויון גזעי (DEI) בלוס אנג'לס בטענה כי "הם נתנו העדפה לקידום מדיניות שוויון במקום להציל חיים".
בישראל, היו מי שמיהרו לאמץ את הנרטיבים הללו ולפמפם אותם לקהל המקומי. כך למשל, גדי טאוב שיתף תמונת AI של גרוק, מחולל התמונות של X, בה נראה ברז כיבוי צבוע בצבעי דגל הלהט"ב עם כיתוב (באנגלית) "אין מים בברזים, אבל לפחות הם בעד תוכנית הגיוון". על כך כתב טאוב בחשבון הטוויטר שלו, "הסיפור של קליפורניה בתמונה אחת", תוך שהוא מתעלם מכך שעל התמונה מתנוססת חתימת מים של מחולל התמונות. טאוב, לא התרגש כשהגולשים העירו על כך, הרי למה לנו עובדות אם הן לא משרתות את האג'נדה שלנו?
אל מול קונספירציות כאלו תפקידה של העיתונות חשוב במיוחד. אך העיתונות הישראלית, כמו גם העולמית, שאמנם עסקה בהרחבה בסיקור השריפות, בחרה להתמקד בעיקר בסיפורים האישיים של מפורסמים והקהילה היהודית המקומית, במחדלים ובכשלים של הממשל המקומי ובעלויות הכספיות בעקבות האסון, תוך התעלמות כמעט מוחלטת מאירועי האקלים שהובילו אליו. מעט הכתבות שעסקו במשבר האקלים פורסמו במדורי הסביבה של העיתונים וכך למעשה מרבית הציבור הישראלי נותר חשוף בעיקר לקונספירציות של מאסק ומעריציו.
בדומה לשריפות בקליפורניה, ההתעלמות ממשבר האקלים בישראל, עלולה, בוודאות גבוהה למדי, להוביל לאסון בקנה מידה לאומי. נדמה שכל הגופים, החל מהממשלה והכנסת, דרך התקשורת ועד הציבור עצמו, נמנעים באופן אקטיבי להישיר מבט למציאות, להקשיב לקהילה המדעית ולהתמודד עם הסכנה הברורה והמיידית הנשקפת לכולנו.
למרבה הצער, במקום שאותם אסונות אקלימיים, כמו בלוס אנג׳לס, ייהפכו לגורם מלכד ולקריאה לפעולה אקלימית ובראשה הפחתת פליטות גזי חממה, הם הפכו לכר פורה להפצת אותן קונספירציות. אנחנו עדים לכך כמעט בכל ״מגה אירוע״, כך גם היה למשל בשנת 2019 כשאוסטרליה סבלה מעונת השריפות הגרועה בתולדותיה – גם אז צץ מערך של פייק ניוז והטלת אשמה על גורמים ״פרוגרסיביים״. תחקיר גרינפיס אוסטרליה חשף שאותן ״מכונות רעל״ פעלו בשירות איל התקשורת רופרט מרדוק, שפעל באופן שיטתי על מנת לטשטש את הקשר בין חומרת אותן שריפות לבין שינויי האקלים, לערער על תפקידה של תעשיית הפחם האדירה באוסטרליה בהתחממות כדור הארץ וכמובן גם להכחיש את קשריה ההדוקים לראש הממשלה לשעבר, מכחיש האקלים, סקוט מוריסון.
בחזרה ל-2024, הרחק מקליפורניה, בחוף המזרחי של ארה״ב, מושלת ניו-יורק קאת׳י הוצ׳ול, חתמה בסוף דצמבר על חוק תקדימי, המחייב חברות דלקים, האחראיות על פליטת יותר ממיליארד טונות של פחמן דו-חמצני – לשלם על הנזקים וההתמודדות העירונית עם משבר האקלים. הכספים, שייגבו החל מ-2028, יוזרמו לקרן אקלים מיוחדת, שתשמש בין השאר להתאמת תשתיות, כבישים, תחבורה ציבורית, מערכת הביוב והמים העירונית וכן מבנים, להשלכות משבר האקלים – היערכות שברחבי העולם תעלה טריליונים. עד 2050, מתכוונת מדינת ניו-יורק לקנוס את חברות הדלקים האחראיות בסך 75 מיליארד דולר. בכך יצטמצם הנטל הנדרש של משלמי המיסים, תוך מימוש העיקרון ״המזהם משלם״. על אף שמדובר בסכום נמוך יחסית ביחס לרווחים העצומים של תאגידי הדלקים, מדובר בביסוס תקדים חשוב. ניו-יורק היא המדינה השנייה בארה״ב לחוקק חוק אחריות כזה, אחרי שוורמונט חוקקה חוק משלה בקיץ. הדרישה לחייב את חברות הדלקים לשלם על הנזק שהן מחוללות לאקלים, היא בראש סדר היום של תנועת האקלים ברחבי העולם ונושא מרכזי בוועידות האקלים הבינלאומיות, בדיונים בסנאט בארה״ב ועוד.
הקונספירציות שמופצות על ידי בעלי הון ושררה כמו אילון מאסק, הן ניצול ציני של החרדה והכאוס שנגרמים כתוצאה מאותם מגה-אסונות, שבינם לבין מדיניות פרוגרסיבית אין שום קשר. המרוויחה הגדולה מהכזבים המופצים בכל הנוגע לאקלים ולתופעות מזג אוויר קיצוני זו התעשייה שנושאת באחריות המרכזית למשבר. רק ציבור מלוכד ומיודע יוכל להתמודד בהצלחה עם מה שצפוי להיות האתגר המשמעותי ביותר לאנושות במאה ה-21.
אודי אבני הוא מנהל מחלקת התוכניות ודובר גרינפיס ישראל
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
תגובה אחת
תודה על המאמר הנכון והמעניין !!! ישר כח.