ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
עמותת "הצלחה", באמצעות יועמ"ש העמותה עו"ד אלעד מן, פנתה בשבוע שעבר ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, בבקשה שתפרסם הנחייה מחייבת בנוגע לתיעוד קשרים בין רגולטורים (מאסדרים) לבין נציגי גופים עליהם הם מפקחים. במידה והנחייה לא תתפרסם בתוך חודשיים, או נימוק מדוע אין לפרסם הנחייה כזו, תעתור "הצלחה" לביהמ"ש.
הפנייה ליועמ"שית מגיעה אחרי שב-27 בנובמבר 2021 הגישה עמותת הצלחה בקשות חופש מידע למשרד התקשורת, על מנת לקבל מידע על פגישות חברי מועצת הכבלים והלוויין עם נציגי גופים המפוקחים על ידה. במקביל נשלחה בקשה דומה לגבי פגישות חברי הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו.
מועצת הכבלים והלווין היא הגוף המפקח על השידורים הרב-ערוציים (חברת הכבלים הוט וחברת הלווין יס) והרשות השנייה היא הגוף המפקח על הטלוויזיה והרדיו המסחריים. להחלטות המועצות יכולות להיות השלכות כלכליות משמעותיות על הגופים המפוקחים, ומידע על פגישות של חברי המועצות עם הגורמים המפוקחים יכול לשפוך אור על יוזמות ועמדות של אותם חברים.
ב-7 בפברואר 2023 התקבלו תשובות לבקשות חופש המידע, לפיהן אין לרשויות מידע בנושא פגישות ושיחות של חברי המועצה, זאת משום שהם "לא נדרשו או הונחו לתעד מידע כזה או לשמור אותו".
פנייה-בעניין-תיעוד-פגישות-מאסדריםלמרות היעדר הנחייה בנושא, פנו מאגף חופש המידע לחברי מועצת הרשות השנייה בהווה ובעבר הלא רחוק, אולם רק חברת המועצה ד"ר אודליה מינס (הנמצאת כעת בלב מחלוקת בין הייעוץ המשפטי לממשלה לבין הממשלה בשל מינויה שלא כחוק ליו"ר הרשות השנייה) השיבה לבקשה ופירטה את מפגשיה עם מפוקחים.
ד"ר מינס דיווחה על חמש שיחות שקיימה, כולן עם דמויות מחברת קשת וחברת הבת חדשות 12, זאת בתקופה שבין אפריל 2020 לאפריל 2022. שתי שיחות התקיימו עם יו"ר דירקטוריון קשת ונמשכו 10-15 דקות, שלוש שיחות התקיימו במרץ-אפריל 2022 עם סמנכ"לית הרגולציה בקשת, כשאחת מהן ארכה 50 דקות. ד"ר מינס לא פירטה מה היו נושאי השיחה או האם בשיחה הובטח דבר כלשהו לנציגי הגוף המפוקח.
המידע החלקי אותו סיפקה ד"ר מינס מעיד עד כמה עשוי להיות חשוב המידע הנוגע לפגישות בעלי תפקידים של גופים מאסדרים עם נציגים מהגוף המפוקח, ובוודאי במידה וחברי המועצות יחויבו לתעד פרטים ממפגשיהם, כולל נושאי הדיון בפגישות והאם הוענקו הבטחות כלשהן לגורמים המפוקחים.
תשובה"קיים אינטרס ציבורי מובהק בתיעוד ודיווח כל מפגש של חבר מועצה בגוף אסדרה, העלול לעורר במקרים קיצוניים אף חשש לניגוד עניינים והפרת הדין", טוען עו"ד מן בפנייתו, "מדובר בצורך רוחבי, עקרוני ובעל חשיבות הנוגע לכלל גופי האסדרה. בשל כך, מתן המענה לצורך זה רובצת לפתחו של הייעוץ המשפטי לממשלה".
עו"ד מן מזכיר עוד כי הייעוץ המשפטי לממשלה פנה ב-2021 לכלל היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה בהמלצה לקדם נוהל מפגשים עם שדלנים (לוביסטים) במשרדי הממשלה, מסיבות הנכונות גם למפגשי מאסדרים עם גופים מפוקחים.
הגופים אותם יידעה "הצלחה" על שליחת המכתב ליועמ"שית הם רשות האסדרה, הרשות לניירות ערך, רשות התחרות הכלכלית, בנק ישראל, רשות החשמל, רשות הטבע והגנים, הרשות להגנת הצרכן וסחר הוגן, הרשות השניה לטלוויזיה ורדיו והמועצה לשידורי כבלים ולווין, אולם בפנייה מצויין כי היא אינה נוגעת רק לגופים אלה אלא לכל "גופי אסדרה שהם יחידות סמך או הפועלים במסגרת משרדי הממשלה" ו"יחידות נפרדות ותאגידים סטטוטוריים שהוקמו בחוק".
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק