ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
ועדת החוקה של הכנסת בראשות ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) אישרה היום (שני) נוסח מצומצם של ארבע הצעות לתיקון חוק המאבק בטרור שמוזגו לכדי הצעה אחת. חבר הכנסת היחיד שהתנגד בהצבעה היה ח"כ עופר כסיף (חד"ש) מול שני תומכים.
הצעות החוק נועדו לתקן את עבירת ההסתה לטרור בחוק המאבק בטרור, בשתי דרכים: הראשונה היא הרחבה משמעותית של עבירת פרסום דברי שבח, אהדה, עידוד, תמיכה או הזדהות עם מעשה טרור, כך שתחול גם על מי שמפרסם דברי שבח או אהדה למי שביצעו רצח בפעולת טרור. השנייה, שהיא גם זו שמעוררת את המחלוקת הגדולה בין תומכי ההצעות ומתנגדיהן, היא ביטול "המבחן ההסתברותי" הנדרש כיום בעבירה, שבוחן בין היתר האם אותה התבטאות עלולה באמת להוביל לכדי מעשה טרור.
משרד המשפטים מזהיר: תיקון חוק המאבק בטרור יהפוך שיחת סלון לעבירה פלילית
מעבר לביקורת שנמתחה על החוק בדיון הקודם, הוסיפו נציגים ממשרד המשפטים גם טענות על כך שהחוק למעשה ירחיב באופן משמעותי את העילות להפללה על בסיס התבטאויות. לדברי ישי שרון מהסנגוריה הציבורית, החשש של גורמי המקצוע מתחלק לשלושה חלקים. "ההרחבות הללו יגבירו את החשש מאכיפה בררנית או סלקטיבית", הסביר שרון. "החלק השני, ככל שאתה מרחיב את גבולות העבירה אתה עלול לפגוע במיקוד האכיפתי בעבירות האלה. האכיפה עלולה להתפזר גם למקומות פחות נחוצים".
נוסח התיקונים שאושרו בוועדת החוקה:
25_ls_bk_4582292החשש השלישי לדברי שרון הוא הסכנה להפללת יתר. "זה יכול להיות אוכלוסיות נורמטיביות לחלוטין או אוכלוסיות שההתבטאות שלהם הייתה מרגיזה אבל אלה לא אנשים שבאמת מזדהים עם טרור". לדבריו, ניתן לראות זאת בשטח כבר היום, עוד לפני הרחבת החקיקה בנושא. "רואים במתקני הכליאה צעירים וצעירות ללא עבר פלילי, מוחזקים במעצרים לתקופות ממושכות עד תום ההליכים, לצד ארכי-מחבלים", אמר. "אלה לא מיעוט המקרים. מה ההגיון בדבר הזה? זו פשוט איוולת. אלה אנשים שלא היו גולשים למעשי טרור וזה ברור, ונשאלת השאלה מדוע הם שוהים במתקנים האלה".
"בחסות המלחמה הקואליציה הלאומנית והגזענית ביותר שידעה מדינת ישראל מבקשת לשנות את מערכת האיזונים שקיימת בחוק הישראלי בין הגנה על חופש הביטוי למאבק בטרור", אמר בשיחה עם "שקוף" חבר הוועדה גלעד קריב (עבודה) שנכח בחלק מהדיון אך לא נותר להצבעה. במקום זאת הוא נכח בהצבעה שהתקיימה במקביל בוועדה לביטחון לאומי, על הצעת חוק שמבקשת להטיל הגבלות על אזרחים גם ללא הוכחה כי היו מעורבים בפשיעה. על הצעות חוק המאבק בטרור הוסיף קריב כי "בנוסחה הנוכחי, הצעת החוק לא תתרום דבר למאבק בטרור ותוביל אל חדרי החקירות והמעצרים מספר גדול של אנשים שהדין הפלילי לא ראוי להיות הדרך להתמודד עם התבטאויותיהם".
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק