ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
בראיון לערוץ 13 בחודש דצמבר האחרון הודתה שרת ההסברה לשעבר גלית דיסטל-אטבריאן (ליכוד) במה שהיה ידוע לכולם כבר חודשים ארוכים – שמשרד ההסברה היה משרד מיותר. "אין לי אלא להודות ביושר שכל יום בו המשרד מופעל מהווה בזבוז של כספי ציבור", אמרה אז. את תפקידה היא היטיבה אז להסביר במילים: "הייתי שרת חרטבונה". אבל גם משרד חרטבונה, כמו כל משרד ממשלתי "אמיתי", מצריך משאבים. יועצים, לשכה, אבטחה וטיסות, אלה אקססוריז ששרים לא מוותרים עליהם בכזאת קלות. מענה לבקשת חופש מידע שהגישה עמותת "הצלחה" חשף חלק קטן מההוצאות של השרה והמשרד שלא הועיל לאף אחד, אבל בזבז לכולנו את הכסף.
תקציב המשרד היה צפוי לעמוד על כ-14 מיליון בכל אחת מהשנים 2023-2024. בנוסף, בדיוני התקציב בממשלה הובטחו לדיסטל-אטבריאן 94 מיליון שקלים נוספים שיגיעו ברגע האחרון לפני אישור התקציב בקריאה שנייה ושלישית בכנסת. בפועל, לאחר שבעה באוקטובר הוחלט לסגור את משרד ההסברה ולהפנות את הכספים שטרם נוצלו לשנת 2023 (כ-7 מיליון שקלים) ואת תקציב 2024 במלואו (כ-14 מיליון שקלים) לטובת מנהלת תקומה לשיקום עוטף עזה.
הוצאות-דיסטלעל מה יצא סכום של כ-7 מיליון שקלים במשרד מיותר? בינתיים מדובר בסוד כמוס. המידע החלקי שהועבר במענה לבקשה נוגע לסכום של כ-500 אלף בלבד וללא ציון התאריכים שבהם בוצעו הפעולות. היקף ההתקשרויות הנוגעות לתחומי המשרד, כגון מיפוי ראשוני במדיניות הסברה ופרויקטים הסברתיים, נאמד בסך של כ-265 אלף שקלים, כאשר לפחות בזמן מסירת המידע החלקי, רוב ההתקשרויות נדמות ככאלו שלא יצאו לפועל.
ומה אנחנו בכל זאת יודעים? אלו ההתקשרויות שנעשו מטעם המשרד. חלק מההתקשרויות המתוכננות לא שולמו במלואן בזמן מסירת המידע החלקי, אם בשל כך שהמשרד חדל מלהתקיים או בשל שינויים של הרגע האחרון:
בגזרת הרכישות, קנה המשרד מפיץ ריח לחדר בעלות של 1,647 שקלים (ייתכן שמדובר במספר מפיצי ריח), וכן מקרר משרדי שנרכש בעלות של כ-750 שקלים.
שרת ההסברה טסה פעמיים במהלך השנה הראשונה לכהונתה. טיסה ראשונה למדריד הייתה בחודש מאי, לשלושה ימים (16-19.5.23). לפי פירוט מזכירות ההממשלה הטיסה נעשתה "בענייני משרדה". כרטיס הטיסה שלה עלה יותר מ-8,000 שקלים. עלויות כרטיסי הטיסה לשתי היועצות שטסו עם השרה – יותר מ-7,000 שקלים. עלויות האבטחה הגיעו ליותר מ-4,000 שקלים, לא כולל שירותי VIP בסך של כ-1,500 שקלים. העלויות למשרד החוץ בגין שירותי הנהלה הנוגעים לשהות של השרה במקום (מלון, רכב ושונות) הגיעו ליותר מ-7,000 שקלים. סך הכול – הוצאה של כמעט 30 אלף שקלים.
הטיסה השנייה הייתה יקרה משמעותית ונעשתה בתקופה שבה הושמעה ביקורת ציבורית גדולה על יותר מ-16 שרים וחברי כנסת שהתעתדו להגיע למצעד ההצדעה לישראל שנערך בניו יורק בארבעה ביוני. השרה הגיעה לניו יורק לכשבוע ימים (1-8.6.23). כרטיס הטיסה שלה עלה יותר מ-18 אלף שקלים. עלויות הטיסה לשתי היועצות שטסו איתה עמד על כ-11 אלף שקלים. עלויות האבטחה הגיעו לכ-18.5 אלף שקלים, לא כולל שירותי VIP בסך של כ-1,600 שקלים. העלויות למשרד החוץ בגין שירותי הנהלה הנוגעים לשהות של השרה במקום (מלון, רכב ושונות) הגיעו ליותר מ-152 אלף (טרם התקבל חיוב סופי ממשרד החוץ). סה"כ הוצאה צפויה של יותר מ-200 אלף שקלים.
הוצאות קבועות נוספות במשרד של דיסטל היו לשכה של שר שמוערכת בכ-6.5 מיליון שקלים לשנה, וכן משכורת של שר שנאמדת בכ-53 אלף שקלים לחודש. דיסטל, שהתחילה כשרה ללא תיק ב-29.12.23 ולאחר שבועיים קיבלה את משרד ההסברה, סיימה את תפקידה רשמית ב-14.10.23. סך המשכורות ששולמו לה במשך עשרת החודשים מגיע ל-530 אלף שקלים.
ההסברה לכשעצמה היא נכס חשוב למדינה, ובפרט לאחר אירועי שבעה באוקטובר, אולם משרד ההסברה שהוקם על רקע הצורך הפוליטי לסדר ג'וב מיניסטריאלי לדיסטל-אטבריאן, לא היה בעל זכות קיום עצמאית. בנוסף אליו באותו הזמן התקיימו גופים ממשלתיים רבים שעוסקים עד היום בהסברה, כדוגמת מערך ההסברה הלאומי שיושב תחת משרד ראש הממשלה, משרד החוץ ומשרד התפוצות.
בנאומו של ראש הממשלה בערב מוצאי שבת האחרון הבהיר בנימין נתניהו שהכסף של המשרדים המיותרים הוא "כסף קטנטן". אכן, הכספים שהועברו למשרד ההסברה, ושמועברים למשרדים מיותרים אחרים, מוערכים במיליארדים בודדים, סכום שנמוך משמעותית מכספים שמועברים למשרדי ממשלה גדולים כמו משרד הבריאות שתוקצב ב-53 מיליארד בשנת 2023, או ממשרדים יותר קטנים כמו משרד התיירות שתוקצב בשני מיליארד לשנת 2023. אך גם על הכסף הקטן הזה איש בממשלה לא מוכן לוותר, גם לא למען הסטת כל שקל אפשרי לאפיקים נחוצים כל כך בעת הנוכחית.
מטעמה של דיסטל-אטבריאן לא נמסרה תגובה.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
7 תגובות
האם לא קיימת שום בקרה אפקטיבית, במשרד מבקר המדינה למשל, בעל סמכות מתוקף חוק, להעניש את האחראי (האחראיים) על חריגה מהוצאות בלתי מוצדקות, או בלתי סבירות, במשרדי הממשלה ובגופים ציבוריים למיניהם?! כי מהנכתב כאן זועקת לשמיים לא אחת שחיתות בריבוע!
תפסיקו לשלם מיסים למוצצי דם האלו! זו ההתנגדות הטובה ביותר
מבאס, יוצר תחושה נוראית, כאשר זאת רק דוגמית לביזבוז העצום…
עבודה מעולה של תחקירני שקוף
מדינה פח עם ממשלת פח וקואליציית פח וראש ממשלה פח.
מקומם.ככה זה כשצביר- דרעק-הכיסאות- המרקדים אחראי עד בלי סוף חיינו על כספינו.
תפסיקי לשלם מיסים! מספיק ש30% מהאוכלוסיה יפסיקו לשלם במחאה על השחיטות , זה משתק את המערכת