ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

הצעת חוק: המדינה תקים קרן למאבק בעישון

הקרן הממשלתית אמורה לסייע לקורבנות עישון ומשפחותיהם, וכן להעלות את המודעות לנזקי הסיגריות • לפי ההצעה, הקרן תמומן מהכנסות המדינה ממס על קניית מוצרי עישון וטבק • לצורך כך, נרמז כי המדינה תצטרך להעלות את המס על סיגריות - העלאה שלא נעשתה מאז 2013

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

מיסוי על סיגריות הוא אחד מהצעדים האפקטיביים ביותר במאבק בעישון. תמונת אילוסטרציה (צילום: דוד כהן, פלאש 90)

הצעת חוק חדשה מבקשת מהמדינה להקים קרן ממשלתית לצמצום ומניעת עישון ולסיוע לנפגעי עישון ומשפחותיהם. ח"כ אושר שקלים (הליכוד) הניח השבוע את הצעת החוק, שנכתבה בסיוע העמותה הישראלית לסרטן ריאה. 

הקרן נועדה לסייע לקורבנות העישון ומשפחותיהם באבחון מוקדם, טיפול ושיקום למי שנפגעו ממחלות הקשורות לטבק, ומיצוי זכויות. הקרן תעסוק גם בהעלאת המודעות לנזקי העישון ותקדם תוכניות למניעת עישון ולגמילה מעישון במערכת החינוך, צה"ל ומערכת הבריאות. 

לפי הצעת החוק, הקרן הממשלתית תמומן בסכום השווה ל-2.5% מהכנסות המדינה ממס הקנייה המוטל על טבק ומוצרי עישון. מוסבר כי "פעילות הקרן תצמצם את העלויות הישירות והעקיפות לאוצר המדינה כתוצאה מנזקי עישון, באמצעות הירידה הצפויה בשיעורי המעשנים שתנבע כתוצאה מפעילות הקרן למודעות לנזקי עישון, למניעת עישון ולגמילה ממנו".

ב-2021, הכנסות המדינה ממס הקנייה המוטל על מוצרי עישון עמדו על 7.5 מיליארד שקלים. עם זאת, משרד האוצר מתנגד באופן מסורתי ליוזמות המנסות להשתמש בהכנסות המדינה ממס זה. דוח מבקר המדינה 68ג מ-2018 מצביע על כך שבישראל לא הוקמה יחידה למאבק בעישון במשרד הבריאות בשל היעדר מחויבות של משרד האוצר לממן הוצאות מזעריות של יחידה כזו מכספי המיסים המושתים על קניית סיגריות.

מדוע חשוב לייחד סכום כסף ברור לטיפול בנזקי העישון? הסיגריה היא המוצר שצריכתו גורמת לתמותה הגבוהה ביותר מכל מוצר אחר בעולם, למעט נשק. לפי נתוני משרד הבריאות, העישון אחראי לכ-8,000 מקרי מוות בישראל בכל שנה, כ-800 מהם מעישון פסיבי – כתוצאה ממחלות לב, נשימה, סכרת ועוד רבות. בחישוב פשוט, ב-30 השנים האחרונות מתו כתוצאה מעישון בישראל קרוב ל-250 אלף אזרחים. 

העישון גורם למגוון רחב של מחלות קשות ונכויות, בין השאר מחלות סרטן, מחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי, מחלות נשימה, סוכרת ועוד. סרטן הריאה הוא אולי סוג התחלואה המזוהה ביותר עם עישון, לאור העובדה ש-80% מחולי סרטן הריאה הם מעשנים בהווה או בעבר. 

ח"כ אושר שקלים (צילום: דוברות הכנסת)

הפתרון? העלאת המס על סיגריות

הצעת החוק מרמזת לכך שמימון הקרן ידרוש העלאת המס המוטל על קניית סיגריות. "מנתוני ארגון הבריאות העולמי עולה כי מיסוי המנותב במישרין לקרנות לטובת בריאות הציבור, ומועבר לקידום יעדים מוגדרים או תכניות המיועדות לטיפול בחולים במחלות הקשורות לטבק ושיקומם, מגביר את הלגיטימציה הציבורית להעלאת מיסים, גם בקרב מעשנים", נכתב בהצעת החוק. 

בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי בישראל לא עלה המס על סיגריות מאז 2013, למעט עדכונים של גובה המס לאור ההצמדה למדד, כפי שהחוק מחייב. 

על פי ארגון הבריאות העולמי, מיסוי על סיגריות הוא אחד מהצעדים האפקטיביים ביותר במאבק בעישון. ישראל חתמה ב-2005 על אמנת המסגרת לפיקוח על הטבק של האו"ם. סעיף 6 באמנה מוקדש לנושא המיסוי וקובע כי "הצדדים מבינים כי תמחור ומיסוי הינם כלים יעילים וחשובים לצמצום צריכת הטבק בקרב מגזרים שונים באוכלוסייה, ובמיוחד בקרב הצעירים". 

העובדה שבישראל המיסוי על סיגריות לא עלה במשך יותר מעשור מעלה סימני שאלה קשים על מדיניות ממשלות ישראל בנושא בעשור האחרון. יש לקוות כי שר הבריאות הנוכחי אוריאל בוסו (ש"ס) יקפוץ על הצעת החוק החדשה, ויבקש עבורה תמיכה ממשלתית. זאת, לצד סיכום עם שר האוצר על העלאה של המס על מוצרי עישון לצורך מימון הקרן.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת שבי גטניו

Picture of שבי גטניו
עיתונאי ב"שקוף", מסקר את הכנסת, עבודת הלוביסטים והקשרים בין הון-שלטון-עיתון. החל מ-2008 פעיל בסוגיות תחלואי קשרי הון-שלטון-עיתונות ואסדרת פעילות השדלנים בישראל. בין השנים 1998-2008 פעיל במאבק לקידום זכויות להט"ב (יוצר הקיצור להט"ב). דובר לשעבר של עמותת 'רופאים לזכויות אדם'. בוגר תואר ראשון במדעי החברה והרוח ובדרך לסיום תואר שני במסלול מצטיינים עם תזה בלימודי דמוקרטיה בין-תחומיים באוניברסיטה הפתוחה. גר בתל אביב, אב לילד.

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,873 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק