ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
הצעת חוק חדשה מבקשת מהמדינה להקים קרן ממשלתית לצמצום ומניעת עישון ולסיוע לנפגעי עישון ומשפחותיהם. ח"כ אושר שקלים (הליכוד) הניח השבוע את הצעת החוק, שנכתבה בסיוע העמותה הישראלית לסרטן ריאה.
הקרן נועדה לסייע לקורבנות העישון ומשפחותיהם באבחון מוקדם, טיפול ושיקום למי שנפגעו ממחלות הקשורות לטבק, ומיצוי זכויות. הקרן תעסוק גם בהעלאת המודעות לנזקי העישון ותקדם תוכניות למניעת עישון ולגמילה מעישון במערכת החינוך, צה"ל ומערכת הבריאות.
לפי הצעת החוק, הקרן הממשלתית תמומן בסכום השווה ל-2.5% מהכנסות המדינה ממס הקנייה המוטל על טבק ומוצרי עישון. מוסבר כי "פעילות הקרן תצמצם את העלויות הישירות והעקיפות לאוצר המדינה כתוצאה מנזקי עישון, באמצעות הירידה הצפויה בשיעורי המעשנים שתנבע כתוצאה מפעילות הקרן למודעות לנזקי עישון, למניעת עישון ולגמילה ממנו".
ב-2021, הכנסות המדינה ממס הקנייה המוטל על מוצרי עישון עמדו על 7.5 מיליארד שקלים. עם זאת, משרד האוצר מתנגד באופן מסורתי ליוזמות המנסות להשתמש בהכנסות המדינה ממס זה. דוח מבקר המדינה 68ג מ-2018 מצביע על כך שבישראל לא הוקמה יחידה למאבק בעישון במשרד הבריאות בשל היעדר מחויבות של משרד האוצר לממן הוצאות מזעריות של יחידה כזו מכספי המיסים המושתים על קניית סיגריות.
מדוע חשוב לייחד סכום כסף ברור לטיפול בנזקי העישון? הסיגריה היא המוצר שצריכתו גורמת לתמותה הגבוהה ביותר מכל מוצר אחר בעולם, למעט נשק. לפי נתוני משרד הבריאות, העישון אחראי לכ-8,000 מקרי מוות בישראל בכל שנה, כ-800 מהם מעישון פסיבי – כתוצאה ממחלות לב, נשימה, סכרת ועוד רבות. בחישוב פשוט, ב-30 השנים האחרונות מתו כתוצאה מעישון בישראל קרוב ל-250 אלף אזרחים.
העישון גורם למגוון רחב של מחלות קשות ונכויות, בין השאר מחלות סרטן, מחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי, מחלות נשימה, סוכרת ועוד. סרטן הריאה הוא אולי סוג התחלואה המזוהה ביותר עם עישון, לאור העובדה ש-80% מחולי סרטן הריאה הם מעשנים בהווה או בעבר.
הצעת החוק מרמזת לכך שמימון הקרן ידרוש העלאת המס המוטל על קניית סיגריות. "מנתוני ארגון הבריאות העולמי עולה כי מיסוי המנותב במישרין לקרנות לטובת בריאות הציבור, ומועבר לקידום יעדים מוגדרים או תכניות המיועדות לטיפול בחולים במחלות הקשורות לטבק ושיקומם, מגביר את הלגיטימציה הציבורית להעלאת מיסים, גם בקרב מעשנים", נכתב בהצעת החוק.
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי בישראל לא עלה המס על סיגריות מאז 2013, למעט עדכונים של גובה המס לאור ההצמדה למדד, כפי שהחוק מחייב.
על פי ארגון הבריאות העולמי, מיסוי על סיגריות הוא אחד מהצעדים האפקטיביים ביותר במאבק בעישון. ישראל חתמה ב-2005 על אמנת המסגרת לפיקוח על הטבק של האו"ם. סעיף 6 באמנה מוקדש לנושא המיסוי וקובע כי "הצדדים מבינים כי תמחור ומיסוי הינם כלים יעילים וחשובים לצמצום צריכת הטבק בקרב מגזרים שונים באוכלוסייה, ובמיוחד בקרב הצעירים".
העובדה שבישראל המיסוי על סיגריות לא עלה במשך יותר מעשור מעלה סימני שאלה קשים על מדיניות ממשלות ישראל בנושא בעשור האחרון. יש לקוות כי שר הבריאות הנוכחי אוריאל בוסו (ש"ס) יקפוץ על הצעת החוק החדשה, ויבקש עבורה תמיכה ממשלתית. זאת, לצד סיכום עם שר האוצר על העלאה של המס על מוצרי עישון לצורך מימון הקרן.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!
תגובה אחת
שיביאו לנו זרעים ולא צריך מיסים