ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
ח"כ יוראי להב-הרצנו (יש עתיד) פנה היום (רביעי) לאור הפרסום ב"שקוף" לשרה להגנת הסביבה עידית סילמן, בשם השדולה הסביבתית בכנסת, בדרישה לאסור השנה רישום חברות גז ונפט לוועידת האקלים בדובאי (COP28) באמצעות מערכת הרישום המדינתית. אם השרה סילמן תיעתר לבקשתו תהפוך ישראל למדינה הראשונה בעולם המונעת מחברות גז ונפט אפשרות לנצל את הפלטפורמה המדינתית כדי לזכות באישורי כניסה לאזור הכחול בוועידה, אזור בו מצויים מקבלי ההחלטות הבכירים. בשנה שעברה פורסם כי ברשימת החברות מטעם מדינת ישראל שהשתתפות בוועידה בשארם א-שייח שבמצרים, ניתן היה למצוא חברות גז ונפט כמו רציו חיפושי נפט ותאגיד הגז והנפט הבינלאומי שברון.
"אנו, ראשי השדולה הסביבתית, פונים אליך בדרישה שלא לאפשר רישום חברות הנפט והגז באמצעות רשימות מדינת ישראל הנשלחות לוועידת האקלים, ולאפשר רישום מטעם המדינה רק לגופים ציבוריים וחברות או עמותות המקדמות אנרגיה מתחדשת ופתרונות טכנולוגיים ברי-קיימא", נכתב בפניית השדולה הסביבתית בכנסת, עליה חתומים ח"כ יוראי להב (יש עתיד), ח"כ נעמה לזימי (העבודה) וח"כ מטי צרפתי-הרכבי (יש עתיד).
בוועידת האקלים של האו"ם (COP) ישנם שני אזורים אליהם מותרת הכניסה. לאזור הירוק מותרת כניסת כל אדם או גורם שחפץ בכך, ולאזור הכחול מותרת רק כניסתם של גופים שנרשמו לוועידה מטעם מדינות. מטבע הדברים האזור הנחשק יותר לכניסה הוא הכחול, שם שוהים מקבלי ההחלטות והאישים והגופים רבי ההשפעה אותם מעוניינים לוביסטים מחברות הגז והנפט לפגוש ולנסות להשפיע עליהם במהלך הוועידה.
לאחרונה פורסם ב"שקוף" כי מתגובה משותפת שהתקבלה מהמשרד להגנת הסביבה וממשרד החוץ, עולה כי גם השנה בכוונת ישראל לאפשר רישום של חברות גז ונפט לוועידת האקלים הבינ"ל (COP28) באמצעות הרישום המדינת. הרישום עתיד להקנות להן אפשרות להיכנס לאזור הכחול בוועידה ולעסוק בפעילות לובינג שמטרתה לטרפד, למוסס או לדחות יישום החלטות הפוגעות בהכנסותיהן, כלומר לפגוע במטרות הוועידה. מבחינה טכנית הרישום לוועידה מתבצע בלעדית על ידו, הסמכות לאסור רישום כזה מצויה בידי המשרד להגנת הסביבה.
לאור הפרסומים מהשנה שעברה בוועידת COP27 לפיהם בוועידה השתתפו יותר מ-600 לוביסטים מתעשיות הגז והנפט, החל גל ביקורת עולמי הנוגע להתרת השתתפותם בוועידה באמצעות רישום מטעם המדינות. חלק הולך וגדל מהמבקרים דורשים לאסור כליל את השתתפות הגורמים הבאים לוועידה, זאת לאור המידע החד-משמעי הנוגע להתערבות תעשיות הגז והנפט במטרה לטרפד עמידה ביעדי צמצום פליטת גזי החממה שהמדינות התחייבו לעמוד בהן.
ועידת האקלים הקרבה בדובאי ספגה ביקורת גם בצל העובדה כי יו"ר הוועידה, סולטאן אל-ג'אבר, הוא מנכ"ל חברת הגז והנפט ADNOC, חברה הממוקמת במקום ה-12 בעולם בכמות ייצור נפט. מינויו ליו"ר הוועידה זכה לביקורת קשה ולדרישה להחלפתו, דרישה שאיחוד האמירות דחתה על הסף. הביקורות הנוגעות להתערבות תעשיות הגז והנפט בוועידה הובילו את האו"ם לאמץ צעד ראשון, אמנם מינורי, לפיו מהוועידה הנוכחית תחול חובת שקיפות על נציגי חברות גז ונפט הנרשמים לוועידה.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!
תגובה אחת
תודה רבה למידע החשוב. 💚⚖️🌳🌍