ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
התיקון לפקודת המשטרה רוכך והסעיפים הבעייתים הוצאו ממנו. המפכ"ל לא יהיה כפוף למרות השר, כפי שביקש ח"כ איתמר בן גביר בתחילה, אלא יישאר כפוף לממשלה. השר לביטחון פנים לא יקבל דריסת רגל במדיניות החקירות. "כפי שראיתם הייתי בדיונים ושמעתי בקשב רב", אמר היום (חמישי) בוועדה בן-גביר. הוא ציין כי בכוונתו להמשיך ולהביאם בפני הכנסת בלוח זמנים שמאפשר דיון עומק, ולא בלחץ הזמנים עד הקמת הממשלה.
"היו לי היום שיחות עם הייעוץ המשפטי של הכנסת, עו"ד שגית אפק והמשנה ליועמ"ש של הכנסת, עו"ד מירי פרנקל-שור. "שוכנעתי שניתן להביא את הסעיפים הללו במועד מאוחר יותר לדיון והצבעה. מה שחשוב לי זה התווית המדיניות ואני חושב שחברי האופוזיציה העתידית יצביעו בעד הצעת החוק", הוסיף.
מה שנשאר עכשיו מהצעת החוק הוא בעיקר עיגון המצב הקיים, שבו המשטרה כפופה לממשלת ישראל ושר ממונה מטעמה על המשטרה, ושבכוחו להתוות מדיניות. בנוסף יישאר סעיף שמחייב את המפכ"ל לפרסם את פקודיותיו ברשומות שבהן מתפרסמות החלטות הממשלה – ולא רק באתר המשטרה הפומבי – שינוי שולי. אמר בן גביר, השר המיועד לתפקיד, לוועדה שדנה ימים ולילות בחוק שהיה עשוי להכניס דריסת רגל פוליטית עמוקה במשטרה כולל מעורבות במדיניות החקירות.
אמש סגר איתמר בן גביר את הדיון בוועדה שדנה בתיקון לפקודת המשטרה באמירה שהחוק יוגש לקריאה שניה ושלישית כפי שעבר בקריאה ראשונה. על כך אמר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה גיל לימון: "הנוסח שמונח בפני הוועדה לא מאזן כראוי בין סמכויות השר לבין העצמאות המקצועית של המשטרה ולכן הוא לא מתיישב עם עקרונות היסוד של משטר דמוקרטי. יש פה חשש אמיתי מפני השפעה של שיקולים פוליטיים על פעילות המשטרה בתחומים הרגישים ביותר".
היום התכנסה הוועדה שוב בשעה שמונה בבוקר כדי לדון בהסתייגויות של חברי הכנסת מהחוק. לא היה בדברים שנאמרו בפומבי כל חידוש – אך ככל הנראה בשיחות סגורות בן-גביר שוכנע לסגת. השיחות ככל הנראה התקיימו אל מול הייעוץ המשפטי של הכנסת, שם גם הביעו הוא התנגדות לסעיפים שהוצאו, וסביר שגם אל מול רה"מ העתידי בנימין נתניהו.
זה לא היה קורה אלמלא האופוזיציה הייתה מצליחה להציף את כל הבעיות הקשות שעולות מהחוק. היום הגיע סגן השר לביטחון פנים, יואב סגלוביץ' לוועדה ואמר כי "החיבור שעושים פה בין שר פוליטי לבין האפשרות להשפיע לחקירה – התבלבלתם", אמר לחברי הוועדה מהקואליציה. "אנחנו מאפשרים לשר לקבוע מדיניות בדין. אין שום אפשרות חוק שעוסק בזכויות אזרחיות שמאפשר בחקיקה להכניס מדיניות. ולמרות העובדה הזו זה נכנס פנימה. למרות האזהרות. אני אומר לחבריי השרים המיועדים: אתם הולכים להיות בובות על חוט במקרה הטוב, כי על חוט אתם עוד יכולים להזיז את עצמכם, אל מול מדיניות שיכול לקבוע שר אחד. אבל האחריות היא אחריות משותפת".
ח"כים רבים השתתפו בדיונים כדי להשפיע על החקיקה: מירב בן ארי, אורנה ברביבאי, מאיר כהן קינלי טור פז, נאור שירי ורון כץ (יש עתיד); עופר כסיף (תעל-רעם); גדי אייזנקוט ואורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי); גלעד קריב ואפרת רייטן (העבודה); יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו).
(איך זה משפיע עליך)
פוליטיזציה במשטרה הייתה יכולה להחליש את כוחות השיטור, לפגוע בחקירות שחיתות ולהרע משמעותית את חיי האזרחים. תיקון מהותי כזה בלוח זמנים שלא מאפשר דיון מסרס את היכולת להביא לשולחן את המשמעויות הנרחבות.
(מה עושים כדי שיתוקן)
במהלך הדיון היום הפעלנו גם את סיירת השקיפות שפנתה לשורת חברי כנסת מהליכוד בבקשה להביע את דעתם בחדרים הסגורים כנגד החוק. מוזמנים להצטרף.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!
תגובה אחת
יפה 🙂