ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
בשעה שהדיונים הקואליציונים בשיאם, בתנועה הסביבתית עולה ביקורת פנימית קשה על הנסיון של חלק מארגוני הסביבה להתערב במינוי תפקיד השר או השרה להגנת הסביבה.
לפני שבועיים פרסמנו כי ארגוני סביבה בולטים שיגרו מכתב ליו"ר תנועת הליכוד, בנימין נתניהו, ובו בקשה שימנה לתפקיד את חברת מפלגתו, גילה גמליאל, שכיהנה בו בעבר. המכתב, שעליו חתומים הארגונים "מגמה ירוקה", "מחאת הנוער למען האקלים", "צלול", "הורים למען האקלים", "SDGIsrael", ו"אדם טבע ודין", הופץ בפורומים שונים בתנועה הסביבתית ערב שיגורו לנתניהו.
לאחר הפרסום ב"שקוף", פעילי סביבה קבלו על המכתב ואופיו. הטענה המרכזית שחזרה בכל השיחות הייתה כי ניסיון התערבות של ארגוני חברה אזרחית במינוי פוליטי פסול מיסודו.
בתגובה לביקורת, אמרו בארגונים החתומים על המכתב כי "התנועה הסביבתית היא תנועה פלורליסטית, ולכן מטבע הדברים לא תמיד יהיו הסכמות בין כלל הארגונים. זהו מצב תקין המעיד על חברה אזרחית תוססת ובריאה" (יתר התגובה בסיום הכתבה).
ברשימת הארגונים החתומים על המכתב לנתניהו, בלטה בחסרונה עמותת "שומרי הבית". יו"ר העמותה, יוני ספיר, איש סביבה ותיק, הסביר ל"שקוף" מדוע לא חתם על המכתב. "אינני סבור שארגוני סביבה צריכים לעסוק בזהות השרים, אלא להסתפק בלנסות לרתום אותם לעשייה מקדמת, לאחר מינויים", אמר. "יתר על כן, יש מהלכים שהפומביות מזיקה להם. לא חסרים גורמים המנסים לטרפד מהלכים שמובילים ארגוני סביבה, בהחזיקם בתפיסת עולם שונה, או בשל חרדה מהשלכות המהלכים הללו ומהשינויים שיביאו עמם".
גם בגרינפיס לא לקחו חלק במכתב. "גרינפיס בארץ ובעולם הוא ארגון עצמאי ובלתי תלוי, וככזה נמנע מקבלת תרומות מגופים ממשלתיים ומסחריים ונמנע מתמיכה במפלגות ובמועמדים פוליטיים", הבהיר דובר הארגון בישראל, אודי אבני, בתגובה ל"שקוף". "לגרינפיס אין יריבים או שותפים קבועים והארגון בוחן גופים וגורמים פוליטיים לא לפי המילים אלא לפי המעשים שלהם", הוסיף. "במידה שגורם כלשהו פגע בעבר בסביבה ומחליט לשנות את דרכיו אנחנו נשמח לשתף עימו פעולה, אך היחס יכול להיות גם הפוך".
יחד עם זאת, אבני ציין כי הקדנציה של גמליאל הייתה חיובית והתאפיינה בשיתוף פעולה עם ארגוני הסביבה. הוא "אין הדבר ערובה שכך יהיה גם בעתיד", הבהיר. "לכן בגרינפיס לא נתמוך במועמד כזה או אחר ונברך כל מועמד שייבחר לעמוד בראשות המשרד להגנת הסביבה, בתקווה שייפעל למען שמירה וקידום האינטרס הציבורי".
"ארגוני סביבה לא צריכים להתערב באופן הזה בסדרי ממשל", אמר פרופ' עדי וולפסון, מומחה לקיימות מהמכללה האקדמית להנדסה סמי שמעון, בין הקולות הבולטים בתנועה הסביבתית. וולפסון אינו חלק מעמותה או ארגון, אך שותף למאבקים סביבתיים רבים ונמצא בקשר עם פעילים, עיתונאים ומול הרגולטור.
לטענתו, אם המהלך היה מתרחש בשדה אחר, העיוות היה ברור, והיה לו מחיר ציבורי כבד. "כמו שלא היינו רוצים שאיגוד התעשיינים יפנה לראש הממשלה כדי למנות את שר הכלכלה, או ארגון חברות הגז ידרוש מינוי בראש משרד האנרגיה – כך זה לא נכון שהתנועה הסביבתית תתערב במינוי השר להגנת הסביבה", הוא מבהיר.
מעבר לבעיית הנראות, וולפסון מסביר שהמכתב עלול לייצר נזק של ממש. "זה עלול לייצר יחסי קח-תן, במקרה שגמליאל תיבחר. ואם היא לא תיבחר ומישהו אחר ימונה לתפקיד, זה עלול לייצר עוינות. הארגונים לא צריכים להיות במקום הזה", אמר.
מבלי שהתייחס לפוליטיקאי כזה או אחר, וולפסון הסביר כי הניסיון לבדו אינו מדד להצלחה. "אני מבין את הרצון והצורך במינוי שר שכבר מכיר את המשרד ויש לו ניסיון בשטח", אמר, "אבל חשוב לציין שלא תמיד זה מהווה יתרון. לא כל מי שמכיר ועשה והצהיר, הוא מי שיפעל בשטח. לפעמים דווקא להפך. אולי זה יהיה דווקא יתרון אם בראש המשרד יכהן מישהו חדש שהארגונים יעבדו מולו, והוא יניע את הדברים. כך או כך, ארגוני הסביבה לא צריכים לעסוק בכך, בטח שלא באופן פומבי".
הרעיון לשלוח מכתב לנתניהו צמח מתוך קואליציית הארגונים "לבחור ירוק", קואליציית ארגוני סביבה ובריאות למען השפעה סביבתית על כל הקשת הפוליטית. מאיה יעקבס, מנכלית ארגון צלול לשעבר, וממובילות "לבחור ירוק", הסבירה בשיחה עם "שקוף" כי המטרה היתה חיובית. "המכתב נכתב מתוך רצון לשרת באופן הטוב ביותר את האינטרס הציבורי לסביבה בריאה ונקייה", הסבירה.
בתגובה לביקורת שנשמעה על המכתב, נשלחה תגובה מכל הארגונים החתומים עליו (הרשימה המלאה בתחילת הכתבה), שבו הובהר כי לתפישתם "חברת הכנסת גילה גמליאל, שכיהנה בתפקיד השרה להגנת הסביבה, היא בעלת ניסיון בעבודת המשרד ואף הובילה מהלכים חשובים לקידום המדיניות הסביבתית והגדלת השפעתו של המשרד להגנת הסביבה". עוד נכתב כי "תקופת הממשלה הבאה מזמנת לנו אתגרים עצומים. אנו מאמינים שכדי לעמוד בהם, יש צורך בשר או שרה שיפעלו בזריזות ובנחישות ומתוך ניסיון עשיר במשרד להגנת הסביבה".
הארגונים הבהירו כי ימשיכו לעבוד מול כל מועמד שייבחר: "אתגרי השעה מחייבים אותנו לעבוד שעה-שעה, מדי יום ובאופן צמוד עם כלל הגורמים במערכת הפוליטית ללא שיוך מפלגתי כזה או אחר".
המכתב המקורי שנשלח מטעם ארגוני הסביבה:
גמליאלב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
3 תגובות
צודקים הארגונים ופרופסור עדי וולפסון בנימוקיהם שהתנגדו למשלוח המכתב והבקשה.
ארגוני הסביבה האזרחיים צריכים להיות מחוץ לפוליטיקה הזאת
די נו כבר שנים זה ברור שכל הארגונים האלה במסווה רק רוצים תקציבים.
החשש ברור – שר איכות סביבה מאחת המפלגות הדתיות (חרדיות או לאומיות) לא יעשה נזק במקרה הטוב בלבד. איסור על חד פעמי בחופים ובשמורות טבע? הגבלת או מניעת בניה כדי לשמור על ערכי טבע? מעבר לפתרונות אנרגיה יקרים אך ידידותיים לסביבה? כל אלה לא ברשימת הערכים של מי מהמפלגות הדתיות. וכדי לחתום את העסקה, בארגונים החברתיים יש רוב נשי ברור (ומבורך). כמה דלתות זה יפתח אצל שר ממפלגה דתית?