ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
היועץ המשפטי והמשטרה: רה"מ בנימין נתניהו העניק הטבות שלטוניות לשאול אלוביץ' בתמורה למעורבות בלתי פוסקת בניהול אתר וואלה.
איך זה פוגע בך?
בזק הרוויחה בחמש השנים שבדקו מחבר הדוח, 8.8 מיליארד שקל (!) לעומת 2 מיליארד שהייתה אמורה להרוויח אילו הייתה תחרות. מדובר בכספים שיכלו להישאר בכיס שלך.
בחדשות 2 חישבו וגילו שהצרכנים משלמים מכיסם במצטבר אלפי שקלים מיותרים לבזק כתוצאה מעיכוב הרפורמה. אילולא הפרשה, הייתם חוסכים אלפי שקלים.
2. נתניהו העניק לבזק הטבת מס שהפחיתה את התגמולים שהמדינה הייתה יכולה לקבל. בכתב החשדות, הפרקליטות הגיעה לסכומי עתק הנאמדים בלפחות 1.8 מיליארד שקל. הסכום הזה נחסך ממערך התחבורה הציבורית ומחדרי המיון בישראל, למשל, ובמקום זאת ריפדו כיסיהם של קומץ. במילים אחרות – חיי היום-יום שלך היו יכולים להשתדרג.
3. העובדה החדשות שקראת באתר "וואלה" היו מצונזרות. מכרו אותך כקוראת, כדי להועיל לבעל השליטה בוואלה, לכאורה, בעסקיו האחרים.
היועץ המשפטי והמשטרה: רה"מ קידם עסקה לצמצום מספר העותקים של ישראל היום בתמורה לסיקור חיובי בידיעות אחרונות.
איך זה פוגע בך?
1. גילית ש"ידיעות אחרונות" לא פועל בשליחות עיתונאית לתיווך מציאות ללא-מורא – אלא כדי להגדיל את הכנסות בעליו, בכל מחיר. במקביל הסתבר שלמען סיקור חיובי ב"ידיעות" נתניהו מוכן לפגוע בקוראי ישראל היום דרך הפחתת תפוצתו.
במקביל, נתניהו אישר את קידום חוק "ישראל היום", שהוביל עיתונים להחמיא ולבקר פוליטיקאים לפי תמיכתם או התנגדותם לו. בקצרה, מה שקראת בשני העיתונים בשנים האחרונות היה מושפע לא מעט מאינטרסים כלכליים שאין להם שום קשר למציאת האמת, ומתן חדשות חשובות לציבור. כצרכני תקשורת, המידע שכולנו קיבלנו התעוות.
2. נתניהו הכריז שהקדים את הבחירות כדי למנוע מ"חוק ישראל היום" לעבור. אלא שמכתב האישום עולה שנתניהו הוא זה שבכלל אפשר את המעבר בקריאה טרומית של החוק.
כך, העסקה הזו עם מוזס הובילה להקדמת הבחירות ב-2015, שלבדן עלו כ-2.5 מיליארד שקל ותקעו אינספור דיונים בשלל רפורמות וחוקים. אנחנו היינו שחקנים בהצגה שלא שילמנו עליה. בעצם כן שילמנו עליה, 2.5 מיליארד שקל.
3. אנחנו פחות סומכים על השלטון: לפי המכון הישראלי לדמוקרטיה האמון בשלטון מצטמצם לכל אורך העשור. הפרשות האלו שבמרכזן יחסים פסולים בין מו"לים לשלטון – מדרדרים את מעט אמון הציבור הנותר בו.
אמון זה הדבר החשוב ביותר בדמוקרטיה. מה קורה כשמאבדים אותו? זה אומר שיותר ויותר אנשים יגידו "כולם מושחתים" אף שאין זה כך. זה מנמיך את הציפיות שלנו מהשלטון לגובה שלולית. זה מעניק לפוליטיקאים ולעיתונאים פטור מלעשות את עבודתם – לשרת את הציבור. זה יוצר מעגל מרושע של ח"כים וכלי תקשורת גרועים, וסף בושה נמוך יותר.
היועץ המשפטי והמשטרה: רה"מ קיבל "קו אספקה" של סיגרים ושמפניות מאנשי עסקים במשך חמש שנים, בשווי שהסתכם לכ-700 אלף שקל. נתניהו בתמורה ביצע פעולות שלטוניות למען אחד מרוכשי המתנות, ארנון מילצ'ן. נתניהו לא דיווח כדרוש בחוק על זיקותיו לאותם אנשי עסקים.
איך זה פוגע בך?
בנוסף, מעמד ישראל נפגע: פקידים בכירים מעבר לים (מזכיר המדינה בארה"ב ושגריר ארה"ב) קיבלו פניות לסיוע אישי לטייקונים – מראש ממשלת ישראל. במילים אחרות, מוסד ראשות ממשלת ישראל הוצע למכירה.
3. רה"מ קידם הטבות מס לטובת אחד ממרעיפי המתנות (ארנון מילצ'ן) – הטבות שהיו גורעות מקופת המדינה סכומי עתק. מהלך זה נכשל. אך תקציב המדינה שמשמש את כולנו – יכול היה להינזק.
4. הכשרת שחיתויות עתידיות. רה"מ נמנע מלדווח, בניגוד לחוק, על הקשרים עם רוכשי ההטבות. כדי לחמוק מהמשפט, נתניהו מנסה כעת להגדיר מחדש נורמות חדשות שמבטלות את המושג "ניגוד עניינים". איך? לחצו פה למטה:
ניגוד עניינים זה כשיש לך אינטרס נוסף, סותר, אשר עלול להשפיע על החלטותיך. זה קורה לכולם, אבל זו בעיה חמורה כאשר מדובר בדמות שלטונית. למה? משום שהאינטרס היחיד שאמור לעמוד לנגד עיניך כמשרת הציבור הוא האינטרס שלנו, הציבור.
לדוגמא, אם חבר שלי היננו טייקון שמרעיף עלי מתנות – אולי אחשוק לפנקו ולסדר לו תשלום מס מופחת. אלא שהציבור הרחב כולו ייפגע מכך שאותו טייקון ישלם פחות מס. קופת המדינה תינזק.
לכן במקרה זה אהיה בניגוד עניינים – ואהיה אמור לדווח על זיקתי אליו ולא אגע בנושאים שעלולים לסייע לו.
אף אדם איננו אל. לכולנו יש ניגודי עניינים. הפתרון הוא לחשוף אותם לאור השמש (שקיפות), כך שלא נוכל להתפתות לעסוק באותם מקרים כשאנו משרתי ציבור. אך בעקבות הפרשה הזו וכדי להיחלץ ממנה ללא פגע – נתניהו, שלא דיווח על ניגוד העניינים שלו עם אנשי עסקים, פועל לריכוך הגדרת "ניגוד עניינים" ולביטולה כעבירה כדי לבטל את כתב האישום.
אלא שמדי יום בעיריות, רשויות, ובממשלה פועלים אנשים שנמצאים בניגודי עניינים.
בעקבות ההתנהלות של נתניהו, הם עלולים לא להתרחק מניגודי עניינים, אף שהם מסוכנים לציבור יותר מאש. הם רואים בעיניהם המשתאות את משפחת ראש הממשלה, שאמורה לסמל יותר מכל את טוהר השלטון – מקבלת מתנות מאנשי עסקים בשווי אדיר. את רה"מ מקיף עצמו במנגדי עניינים. את הצמרת מלגלגת על תחקירים והמלצות משטר בנושא. יש ביקורת? נתקוף את המבקרים ונתייגם כבוגדים. המלצות לכתבי אישום? נפקפק במניעי המשטרה, נשסע ונחלוב מזה מנדטים. אז מדוע שאחרים – ברחבי השלטון – לא ינהגו בצורה דומה? למה לא?
איך זה עוזר לך?
בתיקים האלו טמונה הזדמנות אדירה לתיקון עבור כולנו. לשינוי סדרים ישנים והחלפתם בחדשים. בדיוק כפי שגירעון אדיר בתקציב המדינה הוא נקודת מוצא לרפורמות כלכליות נועזות, כך משבר אמון חסר תקדים בפוליטיקה ובתקשורת הוא נקודת פתיחה נהדרת לשינוי. זו הזדמנות לאתחול מחודש של אמון הציבור והגברת השקיפות של מו"לים ופוליטיקאים.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!
3 תגובות
יש לי תגובה טרחנית (האם הכותרת הזאת עשתה לכם חשק לקרוא את התגובה?)
ברצינות, לדעתי אתם צריכים לשנות את השם של הסידרה "טרחנות לשבת" ודומיה. זה באמת מוריד את החשק לקרוא, אפילו אחרי שנכנסים אליה. ענין של מיתוג, אתם יודעים. וכמובן שעולים פה דברים חשובים ביותר.
תודה ובהצלחה
עמית
תיקון טעות: בשורה 4 צריך להיות : מאפשרת ללמוד מי המרואיינים, וכו'.
הכתבה הנוכחית כולל הגרף מלמדים אותנו שתפקוד התקשורת היא צומת מרכזית המשליכה על שחיתות ציבורית בכלל ונתניהו בפרט.
נתניהו 'בישר' לציבור, לפני שנים, שהוא מתכוון להשתלט על התקשורת. תיקי 2000 ו-4000 הם הוכחה שהוא מימש את תכניתו ובאמצעות שוחד וכוחנות גייס וממשיך לגייס את התקשורת לטובתו.
תשומת לב לתכניות האקטואליה היומיות ברדיו ,בטלוויזיה ובעיתונות משקפת ללמוד מי המרואיינים המוזמנים, הזמן שהם מקבלים, כיצד מנוהלים הראיונות: האם הם משיבים על שאלות או שהם משתמשים בכלי התקשורת להעברת הסברה או תעמולה.
משרד התקשורת עוצם עין מהמתרחש,ו אינו מגן על התקשורת ממעורבות פעילה של ראש הממשלה ושליחיו.
בדיקה מעמיקה למאוחרי הקלעים של הרשת תגלה לנו, לדעתי, המשך הסדרה של תיקים: 5000, 6000, 7000…….