ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

משרד הכלכלה הדיח את ראש עיריית כפר סבא מאחד מתפקידיו – משום שפעל בחוסר שקיפות

ראש עיריית כפר סבא, רפי סער, עמד בראש מפעל המים העירוני - אך במשרד הכלכלה והתעשייה החליטו להדיחו מהתפקיד לאחר שסירב למסור מידע לתושבים. סיפור מקומי על החשיבות שבשקיפות ועל הכוח של אקטיביזם אזרחי בימים כתיקונם

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

ראש העיר כפר סבא, רפי סער

הכל התחיל כשתושבי העיר כפר סבא ביקשו לקבל פרוטוקולים של ישיבות הנהלת מפעל המים – הארגון שאחראי על אספקת המים בעיר. "בעירייה השתמשו במשך שנים במפעל המים כמו קופה ב'. לקחו תקציב של מיליון וחצי ש"ח בשנה לעמותות, אגודות ספורט ופעילויות של העירייה, בלי שקיפות", אמר לנו ערן ורנר, תושב העיר שהתניע את מאבק השקיפות במפעל המים. "כתושב העיר יש לי זכות לעיין בפרוטוקולים. אז פניתי למפעל המים וביקשתי לראות אותם", הוא מספר.

אלא שרפי סער, ראש העיר כפר סבא ומי שעמד בראש הוועד שמנהל את מפעל המים, התעלם מהבקשה.

לאחר שמפקח מטעם רשם האגודות השיתופיות – הגוף במשרד הכלכלה שאחראי על ארגונים כמו מפעל המים – דרש את מסירת המידע, סוף סוף הועברו לתושבים פרוטוקולים. אך אלו היו מושחרים בחלקים רבים. אף שהמפקח קבע כי השחרת הפרוטוקולים לא מוצדקת, דבק הוועד, בראשות סער, בסירובו למסור מידע מלא לתושבים – גם לאחר בקשות חוזרות ונשנות לקבלת המידע.

ראש העיר כפר סבא, רפי סער

"הוועד לא יכול למנוע מ"בעלי הבית" האמיתיים של האגודה להסתובב בביתם ולתור אחר מידע אותו הם מבקשים".

בעקבות הסירוב, משרד הכלכלה החליט להדיח את ראש העיר סער מתפקידו כיו"ר ועד מפעל המים העירוני, לא פחות. ואם זה לא מספיק, גם הוחלפו כלל חברי הוועד ובמקומם מונתה הנהלה חדשה. כל זה קרה בגלל סירוב לפעול בשקיפות.

"כשיצאתי לדרך ידעתי שיש הרבה דברים לא תקינים שקורים שם מבחינת שקיפות, אבל לא תיארתי לעצמי שזה יגיע למצב הזה", סיפר ורנר. "האגודה מושתתת על עקרונות הדמוקרטיה", נכתב במסמך שפרסם רשם האגודות השיתופיות במשרד הכלכלה, "חברי הוועד אינם אלא שלוחים של התושבים ובעלי העסקים בעיר, החבים כלפיהם בחובת נאמנות, המבוססת על שקיפות מוחלטת".

בנוסף הופיע במסמך הסבר בהיר ומקסים על החובה לפעול בשקיפות: "כשם שאיש אינו יכול למנוע מאדם להיכנס לכל מקום שיחפוץ בביתו הוא, כך לא יכול הוועד למנוע מ"בעלי הבית" האמיתיים של האגודה – החברים – להסתובב בביתם ולתור אחר מידע אותו הם מבקשים".

טענות אלה נכונות לא רק למידע הקיים בארגונים עירוניים, אלא לכל גוף ציבורי. המידע שבידי השלטון שייך לציבור. אסור שהנציגים שלנו ישכחו שעבודתם לייצג אותנו ולעבוד עבורנו – ובמשרד הכלכלה עשו צעד חשוב על מנת לוודא את זה.

ההנהלה החדשה, אגב, הסכימה למסור את המידע לתושבים.  ראו כמה חשוב אקטיביזם אזרחי: בקשה למידע של תושבים שוחרי שקיפות ומאבק נחוש הוביל להדחת ראש העיר מאחד מתפקידיו, ולהדגשת החובה של גוף ציבורי לפעול בשקיפות.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת יעל פינקלשטיין

Picture of יעל פינקלשטיין
כותבת ב"שקוף" מאז "מאה ימים של שקיפות", עוקבת אחרי פעילות של לוביסטים שמייצגים בעלי אינטרסים בכנסת וכותבת גם על ייצוג שוויוני בפוליטיקה. לתקשורת כוח עצום להשפיע על החיים שלנו, והיא יכולה לנצל אותו כדי לחשוף עוולות ולדרוש תשובות מנבחרות ונבחרי הציבור - אבל היא לא תמיד מצליחה לעשות את זה. אני שמחה להיות חלק מארגון עצמאי שיכול לפעול רק למען הציבור בחופש מוחלט.

3 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,846 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
בשקוף אין פרסומות.
אנחנו עושים עיתונות שנלחמת על האמת שאחרים מנסים להסתיר.

מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!