ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
מזה למעלה משנה שוועדות הכנסת לא מתפקדות. השבוע סוף סוף החליטו חברי הכנסת להקים כמה מהן. הקמת הוועדות קריטית כדי שחברי הכנסת יוכלו לפקח על הממשלה, לוודא שמחדלים מתוקנים ולהעלות נושאים לסדר היום.
דיון סוער בנושא התקיים ביום שלישי בלילה, לאחר ההחלטה להעניק חסינות לח"כ חיים כץ. הלוחמים העיקריים למען הקמתן היו חברי סיעת ישראל ביתנו: עודד פורר ויוליה מלינובסקי. הם סרבו לדחות עוד את הדיון בנושא – כפי שהציעו שהציעו שאר חברי הכנסת.
לאחר שהגיעו להסכמות מאחורי הקלעים יו"ר הוועדה אבי ניסנקורן הציע להקים שלוש ועדות זמניות בלבד ואלו יוכלו לתפקד רק עד לבחירות ב-2 במרץ:
המשמעות היא ששאר הוועדות הקבועות של הכנסת יישארו בבויידם, והח"כים ימשיכו להתקשות לשרת את הציבור.
אלא שאפילו להצעה החלבית הזו התנגדה הליכוד. "מתבצע פה מחטף, אנחנו לא נשתתף בפארסה של ההצבעה הזו", אמר במהלך הדיון יו"ר סיעת הליכוד, מיקי זוהר שאף שיכנע את חבריו לסיעה להחרים את ההצבעה. אחת מהן היא קטי שטרית, אף שזו פעלה בעצמה להקמת ועדת החינוך המיוחד – רפורמה שמטרתה להגדיל את כמות הילדים שנמצאים בהחינוך המיוחד בכיתות רגילות. שטרית יצאה ולא הצביעה. שאלנו מדוע יצאה מההצבעה למרות שפעלה למען הקמת הוועדה.
מח"כ שטרית נמסר: "אכן, החינוך המיוחד הוא אחד מהתחומים שאני פועלת ומקדמת בכנסת. הניסיון של כחול לבן לטפל באתגרי הרפורמה הוא הכתבה ולא הסכמה בין חברי הכנסת. אני זו שדחפתי והובלתי את הקמת הוועדה וחבל לי שכחול לבן מכניסים פוליטיקה בנושא שצריך להיות ענייני. אני קוראת ליו"ר ועדת הכנסת, אבי ניסנקורן, להתעלות מעל הקרקס הפוליטי שהוא מוביל ולעבוד בשיתוף פעולה עם יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ מיקי זוהר, למען ילדי החינוך המיוחד, צוותי ההוראה וההורים".
לאחר שחברי הליכוד עזבו את החדר, אחמד טיבי הטיח האשמות בניסנקורן: "סגרתם דיל עם ישראל ביתנו. מה אנחנו עב"מים? אתה לא רואה אותנו? מחר תירצח אישה ערבית, מה תענה? ברצח הבא נזכיר לכם את ההחלטה הזו. אני פה הרבה שנים ואני ילמד אתכם פוליטיקה. העיקר שח"כ גנץ מסייר בישובים ערביים. אנחנו לא קבלני משנה שלכם!" לאחר מכן נטשו אותו גם חברי הרשימה המשותפת – שבקשתם להקים ועדה בראשותם לטיפול באלימת במגזר הערבי לא התקבלה.
מהרשימה המשותפת טרם התקבלה תגובה.
ההחלטה של ועדת הכנסת דורשת את אישור המליאה, שכרגע לא פורסם מתי תתכנס. בנוסף, כשהוחלט על הקמת הוועדות לא נקבעו מי יהיו חבריה ומי יהיה היו"ר שלהן. לאור מועד הבחירות (2.3), לוועדות יוותר לכל היותר כשבועיים לפעולה. וגם אז כל דיון בהן יהיה חייב בהסכמה בין הליכוד לכחול לבן.
מיקי זוהר, יו"ר סיעת הליכוד מסר לנו: "אנחנו מתעלמים לחלוטין ממה שהם (כחול לבן) עושים ולא משתפים פעולה עם ההתנהלות החד צדדית שלהם".
(איך זה משפיע עליך)
הכנסת לא מתפקדת יותר משנה ולכן אין פיקוח על ממשלת המעבר. הוועדות אותן החליטו להקים – נוגעות רק בחלק מהנושאים, אך אלו עדיין נושאים דחופים. אם הממשלה לא תיערך כראוי להגעת נגיף הקרונה לישראל כראוי, למשל, כל אזרחי ישראל ייפגעו מכך ולא משנה מה הם מצביעים בקלפי.
(מה עושים כדי שיתוקן)
הקמת הוועדות בסמוך לבחירות באמת מעוררת בעיה. לא ניתן לבצע פיקוח כשאתה עושה רק דיון אחד שעלול להפוך לקרקס תעמולתי. המפלגות צריכות להגיע להסכמה שכבר ביום השבעת הכנסת בעוד כחודשיים – תתכנס הוועדה המסדרת ותקים מייד את כל הוועדות הקבועות על פי מפתח מפלגתי. דווקא מסך הבערות פה יעבוד מצוין: המפלגות אינן יודעות איך בדיוק תראה הממשלה הבאה וזה יוכל לעזור להן לקבל את ההחלטה ההוגנת ביותר. סיירת השקיפות תדחוק בח"כים לבצע מהלך זה.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק