ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

בקרוב בארה"ב? הטלת מס על שימוש בלוביסטים

אליזבת וורן, הסנאטורית המתמודדת על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות ארה"ב, העלתה לאחרונה תכנית מעניינת כחלק מהקמפיין שלה: הטלת מס על תאגידים שמשתמשים בלוביסטים, במטרה להוביל לצמצום השפעת הלוביסטים על הממשל האמריקאי

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

"ההבטחה הבסיסית של הדמוקרטיה שלנו היא שכל קול חשוב ומשנה. אבל כשלוביסטים ותאגידים יכולים לקנות השפעה מפוליטיקאים, ההבטחה הזו הופכת לחלולה. צריך לשנות את מוסד הלובינג כפי שאנחנו מכירים אותו".
על פי וורן, הכוח האדיר של הלוביסטים בממשל האמריקאי מונע כל אפשרות לקידום חקיקה משמעותית בנושאים רבים, והיא טוענת שעד שלא ירוסן כוחם המשמעותי של הלוביסטים – לא יהיה ניתן לטפל בתחומים בוערים במציאות החיים האמריקאית, כמו ביטוח בריאות, שמירה על הסביבה או נשיאת נשק.
התכנית של וורן מציעה להטיל מס פרוגרסיבי על הוצאות לובינג "מוגזמות": על חברות שמוציאות בין חצי מיליון למיליון דולר בשנה על לובינג, יוטל מס בגובה 35 אחוזים. יותר ממיליון דולר לשנה – מס של 60 אחוזים, וחברה שתוציא יותר מחמישה מיליון דולר לשנה – תשלם מס בגובה 75 אחוזים. ההצעה מחריגה ארגוני צדקה או רווחה שמשתמשים בלוביסטים.
וורן מפנה אצבע מאשימה אל ענף הלובינג כאחד הגורמים המרכזיים לשחיתות בקונגרס האמריקאי, ולכן מציעה כי כל ההכנסות מ"מס הלוביסטים" ינותבו לקרן שוורן מכנה "הקרן להגנה מפני לובינג" – שתפעל להרחיק מוסדות ממשלתיים מהשפעת לוביסטים.

וורן, שעל פי הסקרים האחרונים זוכה לראשונה ליתרון קל על פני ג'ו ביידן בהנהגת המפלגה הדמוקרטית בבחירות לנשיאות, רואה חשיבות אדירה בטיפול בענף הלובינג האמריקאי, ולא בכדי: בארה"ב תאגידים משקיעים מיליארדי דולרים בלוביסטים (3.46 מיליארד דולר סה"כ ב-2018) במטרה לקדם את האינטרסים שלהם בממשלה. נכון ל-2019, לא פחות מ-11,102 לוביסטים מסתובבים בקונגרס האמריקאי, והם מממנים את חבריו בסכומי עתק ומצליחים להטות את הכף בהחלטות הממשל.
מרבית מסכומי הלובינג בארה"ב מגיעים מחברות בתחום הבריאות, התרופות והביטוח. לעומת החוק בישראל, החוק בארה"ב מאפשר לתרום כסף למסעות הבחירות של הפוליטיקאים בסכומי עתק, וכך למעשה "קונים" הלוביסטים את חברי הקונגרס.
חשוב לציין כי יחד עם ההשפעה האדירה של הלוביסטים על הממשל האמריקאי, ארה"ב היא המובילה בעולם בשקיפות בתחום הלובינג – הלוביסטים האמריקאים חייבים לדווח כל רבעון על תרומות לקמפיינים, על גובה משכורותיהם, הוצאותיהם ועוד.
*
מה דעתכם על ההצעה של וורן? חושבים שיש מקום להצעה דומה כאן בישראל? כתבו לנו בתגובות.
*
רוצים ללמוד עוד על ענף הלובינג בארץ ובעולם? כתבנו על הנושא בהרחבה בתחקיר הלוביסטים שלנו.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת מאיה קרול

Picture of מאיה קרול
במקור מתל אביב והיום חיה בקהילה שיתופית בבאר שבע.כנערה וכחיילת עסקתי רבות בהדרכת בני נוער. תמיד נמשכתי לפעילות לשינוי חברתי, ובכל מסגרת בה לקחתי חלק ניסיתי לפעול למען מה שצודק ונכון בעיניי.לפני שנה וחצי נחשפתי לפעילות של "שקוף", וגיליתי גוף תקשורת בו מגישים תקשורת נקייה, עקשנית ובועטת – ובאותו הזמן גם נגישה לכל ופתוחה לביקורת. כל אלו גרמו לי להרגיש שגם אני יכולה וצריכה לקחת חלק ביוזמה האדירה הזו, ואני שמחה שזכיתי להצטרף.מאמינה בבני אדם, פמיניסטית, מאזינה ליותר מידי פודקאסטים.

תגובה אחת

  1. לא מזלזל בהשפעה של הלוביסטים על נבחרים ולא מתנגד לפיקוח על פעילות לוביסטים וכד'. מצד שני, הרושם שלי (ואני לא אמריקאי) הוא שמימון ממשלתי של קמפיינים ואיסור על איסוף כספים לצרכי קמפיין יהיה הרבה יותר אפקטיבי. הבעייה היא (למרות שהרבה נבחרים ישמחו אם לא יצטרכו להשקיע זמן בחיזור אחר כסף) שזה יעלה כסף למשלם המיסים במקום להכניס כסף. לפחות בתחום הזה מצבנו טוב יותר, גם אם לא מושלם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,852 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק