ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש

עתירה נגד נבחרי ציבור שחוסמים אזרחים ברשתות החברתיות

הפעילה הפוליטית דנה כשדי עותרת לבג"ץ אחרי ששר החוץ גדעון סער חסם אותה מלהגיב לחשבון הטוויטר הפוליטי שלו • טוענת: חשבונות מדיה חברתית של נבחרי ציבור אינם רכושם הפרטי, ועליהם לפעול לפי כללי המינהל התקין • מבקשת כי העליון יורה לסער להסיר את החסימה ויסדיר את האופן בו מתנהלים הפוליטיקאים בחשבונות הציבוריים שלהם

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

שר החוץ גדעון סער, 23.3.26 (צילום: חיים גולדברג)
שר החוץ גדעון סער, 23.3.26 (צילום: חיים גולדברג)

הפעילה הפוליטית דנה כשדי עתרה לבג"ץ נגד שר החוץ גדעון סער (הליכוד), אחרי שזה חסם אותה ברשת החברתית. בעתירה מתבקש העליון לקבוע הלכה עקרונית בסוגייה הנוגעת להתנהלותם של נבחרי ציבור ברשתות החברתיות: האם מותר להם לחסום אזרחים או למחוק תגובות?

בחודש נובמבר האחרון התנגח השר סער בציוץ בטוויטר ביועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה וכתב על בקשה שהגישה לעליון כי היא "שפל מקצועי וערכי" והוסיף כי "ברור שאמון הציבור אינו מעניין כלל את החבורה הזאת".

כשדי, מי שבעבר תבעה את בנו של ראש הממשלה יאיר נתניהו שהשמיץ אותה בטוויטר וזכתה בפיצוי בסך 160 אלף שקלים, הגיבה בביקורתיות לשר סער באמצעות חשבון הטוויטר שלה עצמה.

סער הצהיר בעבר, ובמשך שנים, כי הוא מתנגד בכל תוקף להמשך שלטונו של ראש הממשלה הנאשם בשוחד בנימין נתניהו, והבהיר כי לא ישוב לכהן תחתיו. אלא שבהמשך שינה את עמדתו מן הקצה אל הקצה והצטרף לממשלת נתניהו כשר חוץ ולמעשה איפשר במו ידיו את הישרדותה של הממשלה.

כשדי התייחסה לכך בתגובה לועגת שפרסמה: אחרי סדרה של אימוג'ים בוכים מצחוק כתבה כשדי בתגובה לסער: "'אמון הציבור'? אתה, מכל האנשים בעולם, תדבר על אמון הציבור? אתה? בני סלע מדבר על זכויות נשים – יותר אמין מגדעון סער החשופית מדבר על אמון הציבור".

הציוץ של סער והציוץ של כשדי

בעקבות פרסום התגובה הזו חסם סער את כשדי.

לטענת כשדי, החסימה הזו פוגעת בזכויות היסוד שלה ואינה עומדת במבחני המידתיות. לפי כשדי, שמיוצגת בידי עו"ד ליעד ורצהיזר, במחלקת פניות הציבור במשרד החוץ סירבו להסיר את החסימה.

במשרד טענו כי "נקטה לשון פוגענית ומעליבה" לאורך זמן, אך נחסמה משום שהשוותה את השר לאנס הסדרתי בני סלע. "התגובה הנ"ל עולה לכדי התבטאות קיצונית בכל קנה מידה, ואין מקום שהיא או שכמותה תקבלנה במה וחשיפה תחת חשבון ה-X של השר".

כשדי טוענת כי לא השוותה את סער לסלע. "כוונת העותרת הייתה לבקר את השימוש שעשה המשיב ב'אמון הציבור' כערך ראוי להגנה", נטען בעתירה, "בהתחשב במהלכיו בזירה הפוליטית".

כשדי סוקרת בעתירתה מקרים קודמים שבהם הגיעו לפתחו של בית המשפט חסימות שביצעו אנשי ציבור נגד אזרחים ברשתות החברתיות, ומזכירה בין היתר את העתירה התקדימית שהגיש בשנת 2021 תומר אביטל, מייסד "שקוף", נגד מנהג זה.

למרות זאת, עד היום, מדגישה כשדי, הסוגיה נותרה פרוצה וכל נבחר ציבור פועל לפי ראות עיניו.

לפי כשדי, חסימתה היא מעשה מינהלי שכפוף לעקרונות המשפט הציבורי, שכן החשבון של השר סער הוא חשבון פומבי ורשמי ששייך למשרד החוץ, ואינו חשבונו הפרטי של סער.

כשדי טוענת כי ההחלטה לחסום אותה פוגעת בזכותה לחופש הביטוי, פוגעת בזכותה לשוויון ונעשתה בניגוד לדין. "לכל אזרח בישראל נתונה זכות מלאה להביע ולפרסם דברים ככל העולה על רוחו, כל אימת שדבריו אינם מהווים עבירה פלילית, דוגמת הסתה לגזענות או לאלימות, עוולת נזיקין דוגמת לשון הרע או פגיעה בפרטיות, או פרסום פוגעני המזעזע את אמות הספים של הסובלנות ההדדית", נכתב בעתירה.

לדברי כשדי, התגובה שפרסמה במענה לציוץ של סער אינה "מזעזעת את אמות הסיפים של הסובלנות ההדדית" ולפיכך לא היה מקום לפעול נגדה.

כשדי דורשת מהעליון לתת צו שיורה לשר החוץ להסביר מדוע חסם אותה בטוויטר וצו נוסף שמורה לו להסיר את כל חסימותיו ברשתות החברתיות ושלא לחסום עוד גולשים למעט במקרים קיצוניים המצדיקים זאת.


טרם הוגש מענה לעתירה.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת אורן פרסיקו

Picture of אורן פרסיקו
כתב "העין השביעית". בעברו כתב בגלובס, מעריב, כל העיר וכלי תקשורת נוספים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 9,422 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
אנחנו משנים את התקשורת בישראל, וצריכים אותך איתנו.
כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.