ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

קידום בריאות הציבור? חסויות קופות החולים לאירועים מסחריים הינן בגדר "סוד מסחרי"

קופת חולים מכבי מוציאה סכום לא ידוע על חסויות לאירועים מסחריים, כמו פסטיבל האור וחוצות היוצר בירושלים. בקופת חולים כללית, לעומת זאת, לא נותנים חסויות כלל. מה לגבי קופות החולים מאוחדת ולאומית? אנחנו עדיין מחכים שיחזרו אלינו. ניסינו להבין כמה כסף משקיעות קופות החולים במתן חסויות לאירועים מסחריים ואיך זה אמור לשפר את שירותי הבריאות שלנו, ונתקלנו בקיר של סודות מסחריים

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

פסטיבל חוצות היוצר. צילום: שני קרני

זו הייתה השנה השנייה בה התהלכתי ברחובות ירושלים ונתקלתי בפרסומים לפסטיבל האור בחסות  קופת החולים בה אני חבר – מכבי שירותי בריאות. אירוע מקסים לכל הדעות, אך לא ברור לי מדוע קופת החולים צריכה לתת לו חסות. האם אנשים הולכים לפסטיבל האור ואומרים לעצמם : "וואלה, החבר'ה האלה במכבי נותנים חסות לפסטיבל האור, אז בטח הם ידעו לשמור על הבריאות שלי"? כנראה שלא.

תהיתי – כמה השקיעה קופת החולים שלי במתן חסויות למיניהן לאירועים שהאינטרס של החברים בה על חשבון הכסף הציבורי המושקע בעניין, אינו מובן מאליו?  פניתי בבקשת חופש מידע לארבעת קופות החולים במדינה: מאוחדת, כללית, לאומית ומכבי, ושאלתי כמה הוציאו על חסויות, ועל איזה חסויות, בשנת 2017-2018. ארבעתן כפופות לחוק חופש המידע.

פסטיבל האור

מכבי: סודות מסחריים ללא הפסקה

קופת חולים מכבי הייתה הראשונה לענות לשאלתי. בתשובתה נמסר כי "אין באפשרות מכבי להיענות לבקשתך לקבלת המידע המבוקש, וזאת מאחר שמדובר במידע של מכבי שהוא סוד מסחרי או שהוא בעל ערך כלכלי, שפרסומו עלול לפגוע פגיעה ממשית בערכו, וכן מידע הנוגע לעניינים מסחריים או מקצועיים הקשורים לעסקיה של מכבי".

החלטתי להתעקש ולשאול את קופת חולים מכבי מדוע היא מוציאה כסף על חסויות לאירועים ומדוע הכסף הציבורי הוא סוד מסחרי. ממכבי נמסר: "התחרות במערכת הבריאות חשובה מאד. היא הבסיס לחתירה המתמדת לשיפור השירותים, הרחבת שעות הפעילות ואף לאיכות הרפואה. חלק מן התחרות מתבטא גם בצורך לפרסם את המובילות שלנו. וכמובן לפעול למען קידום בריאות של החברים בפעילויות המעודדות אורח חיים בריא, כדוגמת אלה שנעשו באירועים אותן ציינת.

במסגרת זו, פועלת מכבי בהתאם למוגדר בחוק ביטוח ממלכתי ולמגבלת תקציב הפרסום שמוגדרת בחוק.

כלל ההתקשרויות של מכבי עם ספקים בתחומים השונים גלויות לגמרי בפני משרד הבריאות. הוא המאסדר של מערכת הבריאות ומנהל מעקב רציף, יסודי וסדיר אחר התנהלות הקופות.

פרסום הסכם רכש מדיה או רכש ציוד רפואי, יש בו משום סיכון שיביא ספקים שלא לרצות להתקשר איתנו, סיכון להעלאת מחירים ולתאום מחירים בין מתחרים. כל אלה הם נזקים משמעותיים שחשוב מאד להימנע מהם. זאת בוודאי כאשר המאסדר כאמור, חשוף לנתונים בכל עת. חוק חופש המידע החל רק על רשויות ציבוריות, לא בכדי קובע שורת חריגים בהם יש סיכון בחשיפת המידע".

פסטיבל חוצות היוצר. צילום: שני קרני

פנינו למשרד הבריאות וביקשנו פירוט על תהליך הפיקוח להוצאות החסויות של קופות החולים. ושאלנו כיצד הוא מפקח על הוצאות אלו. חרף פניה חוזרת מצידנו, מהמשרד טרם נמסרה תגובה.

כללית ומאוחדת לא נותנות חסויות, לאומית לא השיבה לפניית חופש מידע

פנייתנו ללאומית לא זכתה למענה עד היום. קופות החולים כללית ומאוחדת השיבו כי: אינן נותנת חסויות לאירועים.

קופות החולים: אגודות עותמאניות בשירות המדינה

קופות החולים, כמו עוד עשרת אלפים ארגונים נוספים בישראל, הן אגודות עותמאניות: ארגון שלא כפוף לכללי שקיפות בסיסיים, כמו פרסום דו"חות כספיים מלאים. עם זאת, מתוקף מעמדן החוקי כפופות קופות החולים לחוק חופש המידע ולפיקוח של משרד הבריאות. אם תרצו – אגודות עותמאניות בשירות המדינה. ובשנת 2018 קיבלו קופות החולים ישירות מהקופה הציבורית קרוב לכ-48 מיליארד שקל, וזה רק הסכום מקופת המדינה, ללא הביטוחים המשלימים בעלות נוספת של אלפי שקלים בשנה למשק בית.

מתוך דו"ח מבקר המדינה

אזמ"ע?

(איך זה משפיע עליך)

חלק מקופות החולים משקיעות סכומים לא ידועים ומסיבות לא ברורות, במתן חסויות לאירועים מסחריים. בשני האירועים שציינו הקשר בין אורח חיים בריא לגיוס חברים או לקידום בריאות הציבור מוטל בספק ממשי. במקום לממן את פסטיבל 'חוצות היוצר', קופות החולים מוזמנות להתחרות על משך זמן ההמתנה לרופא.

מעש"י

(מה עושים כדי שיתוקן)

תחרות היא בהחלט ראויה, אבל טרם קיבלנו הסבר ברור כיצד מגייסת קופת חולים מכבי מבוטחים בפסטיבל האור. ראוי שמשרד הבריאות יפרסם את הנימוקים להשקעה בכל אחד מהפסטיבלים וגם יפרסם מדד שירות רלוונטי לקופות החולים על בסיסו יוכלו המובטחים להשוות.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת עידן בנימין

Picture of עידן בנימין
כתב לתיקון הכנסת. ירושלמי 15 שנה. מאז הקמת "שקוף" כותב על הפינות החשובות שכלי התקשורת מזניחים: העבודה הפרלמנטרית האמתית, פיקוח הח"כים על הממשלה, כשלונם של נבחרי הציבור לעמוד בחוקים שהם עצמם כתבו, מימון מפלגות פיקוח על מבקר המדינה ועוד. מתעקש לכתוב שוב ושוב על דברים - עד שיתוקנו. הולך לישון בלילה פסימי וקם בבוקר אופטימי. מונע מזעם ומתקווה בו זמנית.

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,853 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק