ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
משרד הבריאות נהג עד לא מזמן לפרסם מדי שנה דו"ח המציג את מצב כוח האדם במשרד הבריאות. הדו"ח הציג מספרים מדויקים בנוגע לכמות העובדים במקצועות הרפואה השונים והביא שקיפות למצב מערכת הבריאות. מטרתו הרשמית של הדו"ח "לסייע למקבלי ההחלטות וחוקרים בתכנון כוח אדם במקצועות הבריאות בישראל". עוד נכתב בתיאור המשרד כי: "הפרסום מציג מידע ומגמות לאורך שנים על מספר ושיעור היצע כוח האדם במקצועות הבריאות לפי מקצוע, התמחות, מקום לימוד ומשתנים דמוגרפים". זו בעצם דרך לוודא שלא נמות בהמתנה לרופא.
המשרד פרסם את הדו"ח באתר האינטרנט שלו החל משנת 2009 ובעקביות מדי שנה, עד ל-2015. מאז פסק להתפרסם הדו"ח.
בשנים קודמות, ניתו היה ללמוד רבות על מצב מערכת הבריאות באמצעות הדו"ח (ולכן הוא כה חשוב). להלן מספר דוגמאות:
2. הזדקנות אוכלוסיית הרופאים: הגרף מראה כי אחוז הרופאים שנמצאים מעל גיל פרישה הולך ועולה, בעוד אחוז הרופאים מתחת לגיל 45 הולך וקטן.
מעבר לרופאים, הדו"ח כולל בפילוחים שונים נתונים גם על רוקחים, אחים, פסיכולוגים, פסיכיאטרים ורופאי שיניים וכן על מקצועות עזר רפואיים: אופטומטריה, עובדי מעבדה רפואית, שיננות, טכנאות שיניים, עוזרי רוקחים, גנטיקה קלינית, פיזיותרפיה, קלינאות תקשורת, דיאטטיקה וריפוי בעיסוק.
אין ספק שמדובר במידע חשוב ביותר שנותן שקיפות אמיתית לציבור לגבי מצב מערכת הבריאות.
פנינו למשרד לברר מדוע לא פורסמו דו"חות 2016 ו-2017. משם נמסר: "בעוד כחודש תתפרסם מהדורה חדשה עם נתוני 2018, כולל עדכון לשנים קודמות".
נזכיר כי זו לא הפעם הראשונה בה אנו נתקלים בדו"חות קבועים וחשובים שמשרד הבריאות מאחר משמעותית בפרסומם: כך לפני מספר חודשים מצאנו כי המשרד לא פרסם את דו"ח המחלות שבועי "בגלל החגים". נמשיך לעקוב ונדווח עם פרסום הדו"ח.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק