ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
כשתיבחר, יהיה על מבקרת המדינה לוודא שמשרדי הממשלה פועלים לפי חוק ובהתאם לטוהר המידות. עליה להיות ישרה, יסודית, מוסרית ואמיצה.
לפי חוק מבקר המדינה, לחברות וחברי הכנסת מותר להציע כל מועמד/ת (עוד על התהליך כאן). למרות זאת, רק פעם אחת מקום המדינה נבחרה מבקרת: השופטת מרים בן פורת כיהנה בתפקיד מ-1988 ועד 1998 (מזמן!). היא היתה גם הראשונה לכהן כשופטת בבית המשפט העליון.
אם ניתן להציע כל אזרח/ית ישראלי/ת – איך יכול להיות שבדרך כלל הבחירה היא בין מועמדים גברים?
אולי כי מספר חברות הכנסת נמוך יחסית. בכנסת מאז ומעולם היה רוב גברי (בכנסת החדשה 29 נשים בלבד, פחות מרבע מהחברים) וההחלטה על המינוי עולה מתוך הכנסת עצמה ואישורה דורש רוב.
אפילו השפה בה אנחנו מדברים על מוסד המבקר מקשה עלינו לדמיין בטבעיות מצב בו חברי הכנסת מפסיקים להציע שוב ושוב גברים כמועמדים ובוחרים מבקרת אישה. תחשבו על זה: אחרי ששמענו בחדשות במשך שנים על דו"ח המבקר – קשה לדמיין את "דו"ח המבקרת".
אותו דו"ח אמור להתפרסם מתוך משרד מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור ששוכן – איך לא – ברחוב מבקר, ולא מבקרת, המדינה, בירושלים.
אבל גם חברי הכנסת הגברים מסוגלים לחשוב על נשים כמועמדות אפשריות ושוות, בכל התחומים, להציע אותן ולבחור בהן. אין שום מניעה שזה יקרה – לא יכול להיות שאין אישה שכישוריה זהים או עולים על כישורי שאר המועמדים.
בינתיים נשמעה הצעה למועמד רק מכיוון חברי כנסת בליכוד – הניצב בדימוס יעקב בורובסקי. פנינו לשאר המפלגות ובאף אחת מהן לא ידעו מי המועמד או המועמדת שיבחרו לקדם, אף שמדובר בדקה ה-89 וההצבעה צפויה להתבצע לכל המאוחר בתחילת חודש יוני. כל האפשרויות פתוחות: מי הח"כ שתעשה/יעשה את השינוי?
"יש ערך מאוד משמעותי בנורמליזציה של נשים בתפקידים בכירים. שיהיו שם לא אחת מתוך קבוצה גדולה, לא אחת פעם בשבעים שנה, אלא באופן שוטף", אמרה לנו מיכל גרא מרגליות, מנכ״לית שדולת הנשים בישראל.
לדבריה, "זה חשוב גם בגלל שנשים מסתכלות על דברים קצת אחרת, ולפעמים הן שואלות שאלות אחרות. יש לזה ערך משמעותי בתפקיד של ביקורת". עוד הוסיפה כי ״את לא יכולה להיות מה שאת לא יכולה לראות. אם אנחנו לא נראה נשים בתפקידים בכירים אז גם הילדות שלנו לא יראו את עצמן במקומות האלה. זה דבר שצריך לשבור כי זאת הדרך היחידה האפקטיבית גם למצות את כוח האדם באוכלוסיה ולאפשר לכולן ולכולם לשגשג, לא רק על פי מגדר".
גרא מרגליות הציעה שאנחנו, הציבור, נעודד את נבחרי ונבחרות הציבור שלנו לקדם את המהלך: "בבחירה חשאית (כפי שמתבצע עם המבקר) יכולות להיות הפתעות. צריך להפעיל לחץ ציבורי על חברי וחברות הכנסת. להגיד שזה חשוב לנו, שאנחנו רואות ורואים בזה ערך, ואם נייצר את התחושה הזאת זה יקדם מאוד את הסיכויים של המהלך הזה להצליח".
לדעתי, יש להתנער מהקיבעון ולמנות מבקרת. כולכם וכולכן מוזמנים להגיב על הרעיון הזה ולהציע בתגובות מועמדות ראויות ומתאימות. מעבר לכך שאין סיבה שלא תיבחר אישה, הבונוס הגדול לדעתי, הוא שכך הילדות בישראל יקבלו מודל לחיקוי בדמות אישה מוכשרת וחזקה שמבקרת את פעילות הממשלה.
אולי אחת מהן תראה ותגיד – גם אני יכולה.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!
2 תגובות
יישר כח יעל פינקלשטיין.
השנה 2019, ועדיין צריך לדבר על מינוי נשים כאילו זה לא מובן מאליו שישנן נשים ראויות.
ישראל נטועה עמוק בזהות המזה"תית שלה למרות שאנחנו משתתפים באירוויזיון.
הצעתי למבקרת המדינה הבאה:
נשיאת בית המשפט העליון, לשעבר: דורית בייניש.
דמות במערכת המשפטית שמכילה את כל התכונות הנדרשות למשרה החשובה.
יש לה את היקף הידע המקצועי הנדרש , את היכולת הנדירה לנהוג בתבונה,בטאקט ובשיקול דעת בשילוב בין מערכת החוק לבין היישום שלה למציאות הדינמית , המשתנה והמורכבת..
לא זוכרת אי פעם שנכשלה במעידת לשון או בהתנהלות לא רצינית או מתלהמת שהיו מעורבים בה אלמנטים אישיים, או מגזריים…
ללא הגזמה אשת מופת שתרומם את התפקיד החיוני שהציבור נושא אליו את עיניו.