ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
בספטמבר 2018 קבע בית המשפט כי "רדיו קול ברמה" הפלה נשים בכך שסירב להעלות אותן לשידור בתוכניותיו. התחנה נדרשה לשלם קנס בגובה מיליון שקל שיושקע בהעצמת נשים דתיות וחרדיות.
את העתירה לבית המשפט הגיש ארגון "קולך", אך גורם מאוד מפתיע השתתף במימון העלות המשפטית: מדינת ישראל. באמצעות "הקרן למימון תובענות ייצוגיות" הקדישה המדינה לא פחות מ- 60 אלף שקל למען התביעה.
"תפקידה של הקרן לסייע לתובעים מייצגים במימון בקשות לאישור ותובענות ייצוגיות, אשר יש חשיבות ציבורית וחברתית בהגשתן ובבירורן" (מתוך אתר הקרן).
הקרן הוקמה בתקופתה של ציפי לבני כשרת המשפטים (בממשלתו של אהוד אולמרט) והיא פועלת מתוקף סעיף 27 לחוק תובענות ייצוגיות, תחילה כהוראה זמנית לשבע שנים – ומאז מוערך תוקפה מדי שנה בהחלטה של שרת המשפטים ואישור שר האוצר. תקציבה השנתי של הקרן עומד על כ- 1.25 מיליון שקל.
הקרן עוזרת בעיקר לאזרחים פרטיים ועמותות להגיש תביעות כנגד חברות עסקיות בסוגיות עקרוניות הנוגעות לציבור הרחב – אך לצד זאת, מצאנו גם כי הקרן אינה עושה הנחות לרשויות ציבוריות. כן – המדינה תעזור לציבור לתבוע את רשויותיה, כאשר הדבר נמצא צודק. מדהים.
המימון שמתקבל מיועד להעסקת מומחים הנוגעים לתוכן התביעה ולמתן רשת ביטחון לכיסוי הוצאות משפט במקרה של הפסד בתביעה. הוועדה שמאשרת את מימון התביעות למעשה מייצגת את הציבור ומחליטה אם הציבור הרחב ישתתף בתביעה הייצוגית, דרך הקופה הציבורית.
מאז הקמתה, הקצתה הקרן מיליוני שקלים לטובת תביעות שונות, חלק עוד מתנהלות היום, ביניהן:
ויש עוד הרבה. את הפירוט המלא לשנת 2017 תוכלו למצוא בדו"ח המרתק שמפרסמת הקרן.
במהלך הכנת הכתבה הבנו כי תוקף הקרן, שכאמור מחודש בכל שנה, עומד לפוג – אז פנינו למשרד המשפטים להבהרה וקיבלנו תשובה מעורפלת.
שאלנו שוב: האם החוק לא פג? מהמשרד מסרו כי שרת המשפטים האריכה את הוראת השעה הזמנית בפעם האחרונה במרץ 2018 (כלומר נותרו עוד חודשיים לפני שהמנדט השנתי של הקרן מסתיים), והוסיפו כי הצעת חוק ממשלתית לקיבוע רשמי של עבודת הקרן פורסמה באוקטובר 2018.
עם פיזור הכנסת, לא מתקיימים עוד דיונים על חוקים ועל כן הצעת החוק המדוברת אינה יכולה להתקדם בתהליך. אך בדיוק בזמן שתהינו מה יהיה עם הקרן לתביעות ייצוגיות, פרסם המשרד תיקון נוסף לחוק שיאריך את עבודת הקרן בעוד שנה וחצי (תיקון כזה אינו דורש חקיקה אלא רק אישור של שר האוצר) – מה שיקנה זמן לשר המשפטים הבא להפוך את עבודת הקרן לקבועה.
הקרן מחפשת לממן תביעות בהן יש עניין ציבורי רחב, ותעזור לכם כאמור בעיקר במימון חוות דעת מקצועיות והגנה בפני הוצאות משפט. לפי הדו"חות האחרונים של הקרן, נראה כי עיקר הבקשות שהוגשו ואושרו עוסקות בצרכנות, איכות סביבה וביטוח.
באתר הקרן ישנן הנחיות ברורות, עם כל הטפסים שצריך להגיש, כולל מועדי כינוס הוועדה ותאריכים אחרונים להגשה לשנת 2019.
*
אם הגשתם תביעה מעניינת לקרן, בין אם אושרה או נדחתה – נשמח לשמוע על כך. כתבו לנו.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק