ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
ממשיכים לחשוף את נתוני הנוכחות המעודכנים של ועדת החוץ והביטחון – והפעם: ציפי לבני (המחנה הציוני). בבדיקה שערכנו בספטמבר 2017 מצאנו כי לבני, לצד יאיר לפיד, כמעט ולא מגיעים לדיוני ועדות חוץ וביטחון השונות בהן הם חברים.
חלפה לה שנה – וקיבלנו (באמצעות בקשת חופש מידע) את נתוני הנוכחות המעודכנים לתקופה שבין ספטמבר 2017 לנובמבר 2018. חשוב לציין כי בניתוח הנתונים החדשים אנחנו נותנים הנחה מסוימת ללבני – מאחר שלפני כחצי שנה היא מונתה לתפקיד יו"ר האופוזיציה (תפקיד רשמי עם מחויבויות יומיומיות).
ועדת חוץ וביטחון היא מהעמוסות והחשובות בכנסת. הוועדה מורכבת ממליאה מרכזית רחבה בה רשומים 20 חברי כנסת – ועוד שורה של תתי-ועדות משנה, רובן חסויות ביותר, ובהן יש בין 3 ל- 12 חברים. החסרון המרכזי של הוועדות מבחינתנו – הסודיות שלהן – הוא גם יתרונן: מתאפשר לקיים בהן, לפחות בתיאוריה, דיון רציני, מעמיק ונקי מפופוליזם – שהרי אין מצלמות שמתעדות ואין פרוטוקולים. בשביל חברי כנסת מסוימים, המשמעות של זה היא הפוכה – עבודה אפורה, שלא מתגמלת אל מול הבוחרים (למרות שהיא קריטית לביטחון ישראל).
ועם זאת, ישנו נתון אחד שבלט מאוד בעת ניתוח הנוכחות: לבני עדיין מכהנת כיו"ר ועדת המשנה ללוחמה משפטית. ועדה שנשמעת חשובה בהתחשב בקשיים הבינלאומיים איתם מתמודדת ישראל – אך התכנסה רק פעם אחת בשנה בכל אחד משלוש השנים האחרונות (2016, 2017, 2018).
מעניין לציין כי בנתוני הנוכחות של הוועדה עבור 2018, מופיעות שתי ישיבות שונות שהתקיימו באותו היום בהפרש של 45 דקות זו מזו – מה שמעיד כנראה על דיון רציף שעסק בשני נושאים שונים.
במה דנים בפועל בוועדה? את זאת אנחנו כמובן לא יודעים, שכן ככל ועדות חוץ וביטחון – הפרוטוקולים חסויים. אך מהיכרותנו עם הכנסת, כאשר ועדה מתכנסת פעם בשנה – ישנו סימן שאלה גדול לגבי נחיצותה. לבני סירבה להגיב.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק