ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
הצעת חוק שירותי תיירות היא היחידה שהביא השר יריב לוין לכנסת ה- 20, אך היקפה האדיר (ההצעה נוגעת בכמעט כל היבט של התיירות בישראל), עשויה להסביר את מיעוט החקיקה המקבילה של לוין. השינויים בחוק כוללים עשיית סדר בשיטת הניקוד של בתי המלון (הכוכבים), החזרי מס לתיירים, ליווי טיולים מאורגנים, הכשרת מורי הדרך, כלי פיקוח ואכיפה, הקמת ועדה מייעצת לשר, ועוד. ההצעה פורסמה להערות הציבור כבר ביולי 2017, עברה בקריאה ראשונה בינואר השנה ומאז מתעכבת. ניסינו להבין מדוע.
תומר שלוש מדריך סיורים בתל-אביב ומספר את סיפור משפחתו: משפחת שלוש עלתה ארצה לפני כ- 170 שנה והקימה את נווה צדק. תומר כנראה יכול לספר הסיפור יותר טוב מכל אחד אחר – אך הוא, לצד אלפי ישראלים אחרים שמדריכים מטיילים סביב סיפורם האישי – הם למעשה עבריינים מעליהם מרחף קנס פוטנציאלי של אלפי שקלים (החוק המקורי כל כך ישן ועוד נקוב בלירות – אז קשה לעמוד את סכום הקנס המדויק).
בשני דיונים שהתקיימו בוועדת הכלכלה על הצעת חוק התיירות, תפס סיפורו של תומר את מירב תשומת הלב. משרד התיירות מבקש להכניס הקלות בחוק החדש, כך שבמקרים מיוחדים גם אנשים שאינם "מורי דרך" מוסמכים, יורשו להוביל טיולים:
אז מדוע מורי הדרך, שעוברים תהליך הסמכה שהוא תו התקן הרשמי להדרכת טיולים בישראל, מתנגדים לחוק? הטיעונים שלהם מגוונים:
זו לא פעם ראשונה שאנו נתקלים בטיעונים הללו – בעת כתיבת תחקיר הלובי הגדול, שוחחנו עם הלוביסט ניר קלינר וביקשנו לשמוע מה הוא מקדם עבור לקוחותיו. הוא סיפר לנו כי הוא מייצג את מורי הדרך במאבקם בחוק הנ"ל. וכך נדמה כי הטענות הללו בעצם נועדו רק לכסות על הבעיה האמיתית שמטרידה את מורי הדרך: הפרנסה שלהם. וזוהי בהחלט טענה שחשוב שתשמע, גם בלי צורך להוסיף סיפורי מעשיות על ההסברה הישראלית.
"הצעת החוק הזאת תעבור, ובמה שתלוי בי אני אדאג שהיא תעבור כבר בכנס הזה. יש שתיים או שלוש הצעות חוק שגם אם אני אידרש לעשות מרתון באיזה לילה או ערב, אני אעשה אותו. אני חושב שהצעת החוק הזאת היא חשובה מאוד. אדוני השר, ייאמר לזכותך שאתה מוביל מהפכה אמיתית בתחום התיירות, ותבורך על כך". את הדברים הללו לא אומרת מירי רגב לראש הממשלה – אלא יו"ר ועדת הכלכלה, חבר הכנסת איתן כבל (המחנה הציוני) לשר התיירות יריב לוין (הליכוד), בפתיחת ישיבת הוועדה.
בהמשך מסביר השר יריב לוין גם את עמדתו בנושא. במרכז הדברים צורך להפחתת רגולציה בתיירות הפנים. לטענתו מי שיתנגד יצא בהפסדו, "כי אז המערכת הזאת פשוט לא תתפקד ולא תצליח, והדרישה לבטל את הרגולציה תלך ותעלה. לכן אני חושב, אדוני היושב-ראש, שצריכים להיות מאוד זהירים ולהגיע לשמירה על איזון נכון".
פנינו ליריב לוין ולאיתן כבל במספר שאלות בנושא. השר לוין בחר שלא להגיב.
ח"כ כבל מסר לנו:
ח"כ כבל החזיר לנו בשאלה משלו: "מה ההתרגשות המיוחדת דווקא מנושא התיירות?"
תשובתנו: הסיפור מעניין מאחר ואין בו טובים ורעים. אין כאן טייקון שיושב על כורסת עור כלב ים, מעשן סיגר קובני ומזיז אותנו ככלי שחמט על הלוח. יש ציבור בעלי מקצוע שחושש לפרנסתו ונעזר בין היתר (ובאופן לגיטימי) בחברת לובי. חברי כנסת שהיו נלהבים בתחילה על החוק מתרחקים ממנו היום מאחר שזהו נושא רגיש בגלל מורי הדרך. אנו מקווים כי המחוקק ומשרד התיירות ימצאו את האיזון הראוי והמידתי בין שמירת האינטרס הציבורי לבין פרנסת מורי הדרך. ובכל מקרה לא יברחו מקבלת החלטות – גם כשהן קשות. הדיון הבא יתקיים ביום רביעי הקרוב בוועדת הכלכלה.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק