ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

דו"ח המבקר בגובה העיניים: מערך המזון בשירות בתי הסוהר

ממשיכים לפענח עבורכם את דו”ח מבקר המדינה ■ מעת לעת נצלול אל פרק בדו”חות המבקר, נביא לכם ממנו חלקים חשובים ומעצבנים במיוחד – והכל, בשפת בני אדם ■ והפעם: מערך המזון בשירות בתי הסוהר!
הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

ממשיכים לפענח עבורכם את דו”ח מבקר המדינה ■ מעת לעת נצלול אל פרק בדו”חות המבקר, נביא לכם ממנו חלקים חשובים ומעצבנים במיוחד – והכל, בשפת בני אדם ■ והפעם: מערך המזון בשירות בתי הסוהר!

אמ"לק:

  • בבתי הסוהר בישראל ישנם 30,278 עובדים ואסירים שמקבלים אוכל לא בריא.
  • זה כולל בשר אולטרה מעובד, מזון הנשמר ומוגש בתנאים וטמפרטורה שפוגעת באיכותו ומאפשרת התפתחות חיידקים.
  • בנוסף יש חוסר הקפדה על התאמת התפריט לאסירים חולים וצוות עבודה חסר ניסיון.

בעקבות תלונות ששלחו אסירים לנציבות תלונות הציבור, החליט מבקר המדינה לבדוק את מערך ההסעדה בשירות בתי הסוהר (שב"ס). השב"ס מפעיל 33 בתי סוהר ובתי מעצר, המאכלסים 21,150 אסירים ומעסיקים 9,128 עובדים במגוון תפקידים. בסה"כ 30,278 פיות שצריך להאכיל כל יום.

למרות שכבר ב- 2013 משרד הבריאות פרסם את התכנית הלאומית להפחתת נתרן, נראה כי ההמלצות פסחו על המטבחים של השב"ס. המבקר מצא שבשר מעובד הוגש לעובדים ולאסירים כמעט בכל יום בשבוע. על פי מחקרים, הרגלי אכילה שכאלה מובילים לסיכון גבוה יותר למחלות לב וכלי דם, השמנה, לחץ דם וסוכרת.

מזון בבית סוהר. אילוסטרציה

עוד מצא המבקר כי בין 2013-2018 חל גידול מטורף של 90% בשיעור האסירים החולים במחלות כרוניות. על פי הממצאים אין הקפדה על התנאים המינימליים הנדרשים לשמירה על טריות המזון – הבשר מופשר בתנאים המאפשרים התפתחות חיידקים, המזון מוגש לעיתים בקופסאות שימורים משומשות, מחבתות וסירים לא נקיים וקופסאות פלסטיק סדוקות.

אסירים רבים זכאים לקבל תפריט דיאטטי מטעמים בריאותיים. שב"ס קבע לוח מזון לחולים במחלות מטבוליות, אך למרות זאת בחלק מהמטבחים לא מספקים תפריט מותאם לזכאים. עוד נמצא כי באופן שינוע המזון הדיאטטי והגשתו לאסירים טמונה סכנה לבריאות הסועדים בשל הגשתו בטמפרטורה נמוכה מהנדרש.

וזה לא הסוף – צוות המטבחים לא מורכב מעובדים מקצועיים אלא מאסירים חסרי הכשרה. האסירים אחראים על הנעשה במטבח החל משלב קבלת חומרי הגלם דרך בישול האוכל, הכנתו לשינוע, חלוקתו לסועדים וכלה בניקיון הכלים והמטבח. המציאות הזו כנראה מובילה לחלק מהכשלים המתוארים בדו"ח המבקר.

חשוב לומר: גם אסירים הם בני אדם. אנחנו, כחברה, החלטנו לכלוא אותם כי הם עברו על החוקים שלנו – אבל ברגע ששללנו מהם (בצדק) את החופש – אנחנו אחראים לרווחתם. ואם הטיעון הזה לא מדבר אליכם, אז תחשבו שאם היינו מאכילים את האסירים (ועובדי הכלא) כמו שצריך – בסוף היינו חוסכים את הכסף שאחר כך מושקע בטיפול הרפואי בהם.

  • רוצים גם לנתח את דוחות המבקר, לבדוק מה תוקן, ולעזור לנו להציף את הנושאים הקריטיים האלו מחדש? פנו אלינו!

דו"ח המבקר המלא בנושא.
פרקים קודמים בסדרת “המבקר”:

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אנחנו נלחמים על האמת שאחרים מנסים להסתיר.
בשקוף אין פרסומות.
אנחנו עושים עיתונות שנלחמת על האמת שאחרים מנסים להסתיר.

מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!