ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
מדי שנה אנו מפרסמים את ההוצאות המפורטות של חברי הכנסת. חלק מהרכישות הזויות ובזבזניות, אבל הרוב סבירות ונחוצות לשמירה על קשר עם הציבור. אז למה התקשורת צולבת את השיאנים? כי הפירוט שהכנסת מפרסמת שקוף חלקית בלבד.
הכנסת למעשה כופה על אלו שינתחו אותו להיות פופוליסטיים: בדו"ח שמתפרסם מדי שנה מופיעות רק הקטגוריות – ללא פירוט או חשבוניות.
כתוצאה מכך, ניתוחי ההוצאות שהתקשורת מפרסמת – שטחיים. הכתבות השנתיות מתמקדות בשורה התחתונה: אלופי ההוצאות. זה קורה מכיוון שזה מה שזמין לפרסום, למעט כמה הוצאות ססגוניות. רק דרכן אפשר לראות לאן בדיוק הולך הכסף: מי באמת מוציא את זה כדי להתעדכן במה שהציבור רוצה, ומי מבזבז את כספינו למען עצמו. כך למשל מצאנו זיקה בין ישראל ביתנו לבין ספק המואשם בפלילים, הראינו שח"כים מוציאים את כספינו בעיקר בסוף שנה לפני שרוב התקציב מתאפס ועוד.
הנה ניתוח 2017 לאחר שהשגנו את הפירוט המלא. את הניתוחים האלו אנו עושים בסיוע מתנדב המיזם המגה-מוכשר יוגב שרביט, וכולכם מוזמנים לדלג על המלל והניתוחים שיבואו למטה – ולהביט בעצמכם בכל ההוצאות.
לאחר חמש שנים ששקוף מבקרים את הוצאותיהם של חברי הכנסת במסגרת התקציב לקשר עם הציבור, במהלכן הגבירה הכנסת את שקיפות מבנה ההוצאות של חברי הכנסת (וגם הגדילה את הסל התקציבי), אך עדיין אין הכרה מצד הכנסת לגבי החשיבות של הנגשת ההוצאות המפורטות של חברי הכנסת. השנה החלטנו כי לצד ניתוח ההוצאות "הסטנדרטי" שאנו עושים כל שנה, נציג דרך דוגמאות, מדוע חשוב להנגיש את תקציב ההוצאות במלואו – מדוע דווקא הצגה שכזו מקטינה את הפופוליזם שקיים בדיון על ההוצאות (בעיקר סביב מי חרג מהתקציב) ומגדילה את הדיון הענייני על אופן השימוש בתקציב זה.
איננו מתיימרים לאובייקטיביות בכל הנוגע לקביעה מהי "הוצאה ראויה" מתקציב זה, אך כמנהגנו המידע שמאחורי הניתוח זמין לכולכם ומאפשר לכל אחת ואחד לבחון אותו לפי המדדים שלו.
הוצאות חברי הכנסת בשנת 2017 התקרבו לכ-8 מיליון שקלים. הח"כים השתמשו רק ב-70% מסך הסל התקציבי העומד לרשותם. הפער בשימוש בתקציב זה בין חברי הכנסת משמעותי ונע בין שימוש זניח לשימוש שחורג מהתקרה השנתית, כאשר הפערים האלה קיימים גם בין חברי הכנסת להם יש תקרת הוצאה של 93,700 ש"ח לשנה וגם בין סגני השרים והשרים להם יש תקרת הוצאה נמוכה יותר של 53,300 (ולשרים שאינם חברי כנסת המגבלה היא 5,040 בלבד).
אז על מה מוציאים חברי הכנסת כסף?
אלו הקטגוריות אשר מוגדרות ע"י הכנסת במערכת הזנת ההוצאות, אבל כאשר עוברים על ההוצאות הפרטניות, ניתן לראות כי מהות ההוצאה לא תואם את ההגדרה. יש מקרים בהם יש להוצאות הקשר שונה (למשל – רכישת ציוד משרדי ללשכה חיצונית לעומת ללשכה בכנסת) ולעיתים מעניין לבחון הוצאות משמעותיות, כמו הוצאות הפייסבוק של חברי הכנסת אשר כוללות גם ייעוץ מקצועי ולא רק קידום פוסטים.
אחרי שסיוגנו את ההוצאות לפי קריטריונים מעט שונים, מתקבל הגרף הבא:
שוב ניתן לראות כי הפייסבוק מהווה את ההוצאה המרכזית של חברי הכנסת לשנת 2017 – קרוב ל-18% מההוצאה לשנה זו. הסעיף השני, ניו מדיה כללי, מהווה את ההוצאה המשלימה לפייסבוק וכולל בתוכו את מרבית סעיפי התקשורת הדיגיטלית בין חברי הכנסת לבוחרים, כולל עלויות ההפקה של תקשורת זו – ניוזלטרים, סרטונים, קידום בגוגל, טוויטר, ניהול מדיה דיגיטלית ועוד. כך יוצא שסך ההוצאה של חברי הכנסת על נוכחות דיגיטלית מתקרב, בממוצע, לכשליש מהוצאות הקשר עם הבוחר. היות והוצאות מסוג זה לא קיימות כמעט בקרב חברי הכנסת החרדים וקטנה ברשימה המשותפת, בפועל מדובר על חלק יותר גדול בקרב חברי הכנסת היהודים הלא חרדים (בממוצע כמובן), בהובלת מרץ (47% מהוצאות כלל חברי המפלגה) וכולנו (43%).
בדומה לשנה שעברה, אנו מנסים להעריך כמה מתוך תקציב הקשר עם הבוחר מופנה לטובת קשר עם הבוחר. לשם כך הגדרנו חמש סוגי הוצאות – קשר ישיר עם הבוחר, קשר דיגיטלי, הוצאות לשכה, הוצאות תפעוליות (ציוד, כיבודים, מחשבים וניידים וכו') והוצאות על יועצים שונים.
על אף שהסכומים שונים ממפלגה למפלגה, ניתן להבחין בדפוסים הבאים:
השנה היא השנה הראשונה שבה עיתון הארץ אינו העיתון המוביל מבין חברי הכנסת אלא ידיעות אחרונות. למקום השלישי הגיע מקור ראשון אשר קוראיו הם לרוב ח"כים דתיים, למעט רועי פולקמן.
ח"כ מאיר כהן העביר 3,500 שקל לקיבוץ העירוני שומרי השלום בדימונה לצורך יחסי ציבור.
חברי הכנסת משתפים לא פעם פעולה בעלויות כנסים (לעתים במסגרת שדולות) ופעולות אחרות, כמו הגשת בג"צים. אמנם רוב השת"פים נעשים לרוב באותו מחנה, אבל אין פה כללים. הנה כמה דוגמאות:
רועי פולקמן הוא ללא ספק הכוכב בשת"פים הללו.
בשנים קודמות פרסמנו לראווה את רשימת הגאדג'טים שקנו חברי הכנסת במהלך השנה – הפלאפונים החכמים החדשים ביותר (לפעמים פעמיים בשנה), מחשבים ניידים וציוד נלווה בסכומים מצטברים של מאות אלפי שקלים. הבנו שפרסום הרשימה הזאת בגוף הכתבה הוא בעיקר רכילותי ולכן הקוראים מוזמנים למצוא את הרשימה של הגאדג'טים שקנו הח"כים בצורה מסודרת בקובץ המצורף (סידרנו שיהיה נוח למעטים שאשכרה ייכנסו לקובץ. סמיילי קריצה).
כן נספר לכם ש-HP Elite Book 840 הוא הנייד המוביל ושסה"כ נרכשו בשנת 2017 כ-53 ניידים (לעומת 8 מחשבים שולחניים). הפלאפונים של סמסונג הם הפופולריים ביותר בקרב חברי הכנסת – מעל 30 מכשירים נרכשו לעומת פחות מ-20 של אייפון.
כמו כן, מעל 40 חברי כנסת הוציאו במהלך 2017 על תיקוני פלאפונים, כאשר בתואר "אצבעות חמאה" זוכה ח"כ ג'מאל זחאלקה אשר שילם על 12 תיקונים שונים, מחציתם על תיקוני מסך והחצי השני על תיקוני סוללה – זה עלה לו יותר מאייפון חדש (4,140 ש"ח). הוא מסר בתגובה: "מדובר בתיקונים שונים למספר ניידים בלשכה הפרלמנטרית, התיקונים סבירים, זולים ונעשו בהתאם לכללים ולהנחיות של קשר עם הציבור ובתיאום מוקדם".
כמו כן, עופר שלח השתמש "בפזיזות" בתמונות עם זכויות יוצרים, מה שעלה למשלם המיסים 5,000 ש"ח בגין הפרת זכויות יוצרים, כסף שהועבר לסוכנות פלאש 90. הכנסת "לא נשארה אדישה" ומצידה דרשה מסוכנות זו להסיר ממאגריה צילומים מהכנסת.
בתוך אלפי השורות של הוצאות חברי הכנסת, איתרנו הוצאות שדרשו הבהרות מול חברי הכנסת או מול הכנסת עצמה. הנה השאלות ששאלנו והתגובה שקיבלנו:
מהתגובות אפשר לראות שהמידע קיים ומשום מה לא הוזן נכון במערכת המידע שהפיקה את הפלט. אם המידע שמוצג באתר הכנסת בנוגע להוצאות הח"כים מבוסס על הפלט שאנחנו קיבלנו, הרי שהמידע שם שגוי, כי אף אחת מההוצאות הנ"ל אינן "הוצאות משרדיות" אלא נופלת תחת סיווג אחר. אמנם מדובר על שגיאה קטנה ביחס לכלל הסכום, אבל זו שגיאה גדולה בתוך ההוצאות של חברי הכנסת הספציפיים הללו.
מתוך ששת חברי הכנסת הפורשים, בולטת זהבה גלאון בכך שהוציאה כ-32% מעל התקציב היחסי המגיע לה – כ-25 אלף ש"ח (שגררה כעודף משנים קודמות). בחינה של ההוצאות העיקריות שבוצעו על ידה בחודש הפרישה שלה מצביעה כי מיצוי כלל התקציב היה יכול להימנע אילו לא הייתה מוציאה כ-25,000 ש"ח על ייעוץ (רועי ילין ושלומית ירקוני) באוקטובר, חודש הפרישה שלה. וחשוב לציין שבלי הפירוט המלא של הוצאות חברי הכנסת, אותו קיבלנו בבקשת חופש מידע ולא מאתר הכנסת (כפי שזה אמור להיות), לא היינו יכולים לדעת שהמיצוי התקציבי של זהבה גלאון בוצע בחודש בו פרשה (עם זאת, היא מבהירה כי פרישתה הייתה ספונטנית ולא מתוכננת והתקבלה במהלך טיסה חזרה ארצה).
בכל מקרה, בזכות הקבלות עצמן אנו יכולים להראות כי רוב הח"כים "מתעוררים" לקראת סוף השנה, אז חלק ניכר מהתקציב מתאפס אם לא ימוצה עד תומו.
רק כשיש שקיפות מלאה אפשר לראות לאן בדיוק הולך הכסף: מי באמת מוציא את זה כדי להתעדכן במה שהציבור רוצה, ומי מבזבז את כספינו למען עצמו. הגיע הזמן שהכנסת תפרסם בעצמה את הקבלות ותמנע פופוליזם. הח"כים רק ירוויחו מזה.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
3 תגובות