ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש

וושינגטון: חודש חוזה הלוביסט של קטאר מפרשת קטארגייט

הנסיכות תומכת הטרור מהמפרץ הפרסי תשלם גם השנה כמיליון וחצי שקל ללוביסט האמריקאי ג'יי פוטליק • טראמפ ממשיך לחסום את החוקרים הישראלים ומונע את חקירת פוטליק • כיצד פעל הלוביסט בישראל מתחת לאפה של מערכת הביטחון?

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

מימין לשמאל: אלי פלדשטיין, שרוליק איינהורן ויונתן אוריך (צילומים: אבשלום ששוני, יהונתן שאול וצילום מסך מתוך הסדרה "דו"ח רולניק" בכאן 11)
מימין לשמאל: אלי פלדשטיין, שרוליק איינהורן ויונתן אוריך (צילומים: אבשלום ששוני, יהונתן שאול וצילום מסך מתוך הסדרה "דו"ח רולניק" בכאן 11)

מסמכים רשמיים חדשים מארצות-הברית חושפים שפרשת קטארגייט לא פגעה במוטיבציה של קטאר להמשיך ולהעסיק בוושינגטון את הלוביסט הוותיק שלה, ג'יי פוטליק מחברת ThirdCircle. "שקוף" חושף כי החוזה בין קטאר ופוטליק חודש לשנה נוספת, בעלות הקבועה של 480 אלף דולר בשנה (כמיליון וחצי שקל). פוטליק העסיק מטעם קטאר את אלי פלדשטיין, הדובר הביטחוני של ראש הממשלה הנאשם בעבירות שחיתות בנימין נתניהו.

לפי החשד העסקת פלדשטיין קודמה בתיווך של ישראל (שרוליק) איינהורן, יועץ נוסף של נתניהו שמתגורר בסרביה והוכרז השבוע על ידי המשטרה כ"עבריין נמלט" לאור סרבנותו להגיע לישראל לצורכי חקירה.

פלדשטיין הוא אחת הדמויות בפרשת קטארגייט בלשכת נתניהו, והוגש נגדו כתב אישום בגין עבירות ביטחוניות באחת ההסתעפויות שלה: הדלפה מסולפת של מסמכים מסווגים כחלק ממבצע תודעה שניהל נתניהו על-מנת לסכל עסקת חטופים שתביא לסיום המלחמה ברצועה וכדי לגלגל את האחריות על המחדל ממנו והלאה.

פוטליק העסיק את פלדשטיין כדי להעביר באמצעותו מסרים המשרתים את קטאר, והעסקתו אושרה ככל הנראה ע"י השלטונות הקטאריים עצמם. בפרשה חשודים גם יונתן אוריך, יועץ התקשורת המקורב ביותר לנתניהו, וכאמור, גם איינהורן, שניהל קמפייני בחירות של הליכוד. במאי האחרון פורסם כי רשויות החקירה בישראל מנסות לתאם חקירה גם של הלוביסט פוטליק המתגורר בארה"ב, אולם ממשל טראמפ, שקיבל מיליארדי דולרים מקטאר, מונע זאת.

ריטיינר של 480 אלף דולר בשנה מקטאר

על פי הדיווח מדצמבר 2025 שהגישה חברת ThirdCircle ליחידת ה-FARA במשרד המשפטים האמריקאי, החברה קיבלה בין מאי לאוקטובר שנה שעברה סכום כולל של 200 אלף דולר משגרירות קטאר בוושינגטון, בתשלומים חודשיים קבועים של 40 אלף דולר, שהוגדרו
כ"תשלום עבור שירותים שניתנו".

הדיווח תואם לחוזה ההתקשרות בין שגרירות קטאר לבין ThirdCircle שהחל כבר במרץ 2019, והוארך כאמור לשנה נוספת. במסגרת ההארכה נקבע ריטיינר חודשי קבוע של 40 אלף דולר, המשקף התחייבות שנתית בהיקף של 480 אלף דולר.
במסמך מצוין במפורש כי מדובר בהארכה של חוזה קודם – ולא בהתקשרות חדשה. המשמעות היא ש-ThirdCircle אינה שחקן מזדמן בזירה הקטארית בוושינגטון, אלא גוף לובי המייצג באופן ממוסד ומזה זמן רב את קטאר ופועל למענה ברציפות במשך שנים.
נספחי הדיווחים לאורך השנים מציגים פעילות ענפה מול גורמי ממשל ונבחרי ציבור בארצות-הברית: תיאום פגישות עם משרדי סנאטורים וחברי קונגרס, קשרים עם משרדי ממשלה פדרליים, סיוע בארגון משלחות של נבחרים אמריקאים לקטאר, וליווי גורמים רשמיים בביקורים בדוחה.

מדוע נורות האזהרה לא נדלקו

מדובר בפעילות לובינג מובהקת שמטרתה לקדם את האינטרסים של ממשלת קטאר בזירה האמריקאית — פעילות הממומנת מכספי מדינה זרה, ומתנהלת באופן גלוי ומדווח, אך גם כזה שמעורר שאלות כבדות משקל לנוכח ההקשר הישראלי. עצם העובדה שמדובר בלוביסט ותיק ומוצהר של קטאר הייתה אמורה להדליק לכאורה נורות אזהרה משמעותיות במערכת הביטחון הישראלית.

קטאר נתפסת בישראל כמדינה עוינת, או לכל הפחות ככזו שמקיימת קשרים עמוקים עם ארגונים עוינים לישראל. רק לאחרונה חוקקה ממשלת נתניהו שוב חוק שנועד לאסור שידורים ופעילות בישראל של רשת אלג'זירה, המופעלת על-ידי השלטון הקטארי.

לוביסטים הפועלים מטעם קטאר בוושינגטון, בוודאי כאלה שעושים זאת במשך שנים ובאופן גלוי, אמורים להיות מוכרים היטב לקהילות המודיעין המערביות בכלל ולמוסד הישראלי בפרט. מכאן נובעת שאלה מטרידה: כיצד ייתכן שגורם המייצג באופן מוצהר את קטאר בזירה הבינלאומית הצליח, לכאורה, להחדיר ללשכת ראש הממשלה בישראל יועץ/דובר שנשכר על מנת לקדם אינטרסים ביטחוניים שלה במדינה?

כזכור, החל משנת 2018 אישרה ממשלת נתניהו לקטאר להתחיל להעביר מיליוני דולרים במזומן במזוודות לראשי ארגון הטרור חמאס ברצועת עזה, זאת תוך התנגדות הרשות הפלסטינית, גורמי ביטחון והתפטרות על רקע זה של שר הביטחון בזמנו, אביגדור ליברמן.


חוזה הלוביסט של קטאר

בעוד החקירה בישראל נמשכת בנוגע לקטארגייט, שאלות כבדות משקל ממתינות לתשובות, ובוושינגטון — הכסף ממשיך לזרום, הדיווחים ממשיכים להיערם, וניסיונות החקירה הישראלית לגבי הלוביסט הפועל בוושינגטון ממשיכים להיתקל במחסום הרשויות שם. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מתערב במופגן במערכת המשפט הישראלית בניסיונו לקדם את ביטול המשפט הפלילי של נתניהו, האם גם המחסום ששמות הרשויות האמריקאיות בפני גורמי החקירה בישראל בנושא פוטליק הוא חלק מהסיוע של טראמפ לנתניהו?

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת שבי גטניו

Picture of שבי גטניו
עיתונאי ב"שקוף", מסקר את הכנסת, עבודת הלוביסטים והקשרים בין הון-שלטון-עיתון. החל מ-2008 פעיל בסוגיות תחלואי קשרי הון-שלטון-עיתונות ואסדרת פעילות השדלנים בישראל. בין השנים 1998-2008 פעיל במאבק לקידום זכויות להט"ב (יוצר הקיצור להט"ב). דובר לשעבר של עמותת 'רופאים לזכויות אדם'. בוגר תואר ראשון במדעי החברה והרוח ובדרך לסיום תואר שני במסלול מצטיינים עם תזה בלימודי דמוקרטיה בין-תחומיים באוניברסיטה הפתוחה. גר בתל אביב, אב לילד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 9,301 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק