
ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
עמותת "צלול" ותובעים נוספים הגישו תביעה ייצוגית לבית המשפט המחוזי בלוד נגד תשעה יצרנים, יבואנים ומשווקים של כלים חד פעמיים בדרישה להורות להם להסיר מהם את הסימן "מתכלה". לדברי התובעים על היצרנים "להפסיק להטעות את הצרכנים ולמנוע את הנזק הסביבתי הרב".
בכתב התביעה שהגישו עו"ד אריאל אלסנר ועו"ד גלי עציון מוסבר כי לא רק שהכלים המכונים "מתכלים" אינם מתכלים בזרמי הפסולת הקיימים כיום בישראל שאינם כוללים טיפול בקומפוסטר שרק בו הם יכולים להתכלות, אלא שעם הטמנתם הם מסוכנים לסביבה לא פחות מכלים חד פעמיים רגילים שכן הם פולטים לאוויר גזי חממה. התובעים טוענים כי מדובר ב"הטעיה של הציבור שמאמין שעם רכישת כלים מתכלים הוא פועל למען הסביבה כשבפועל הוא פוגע בה".
תביעה-ייצוגית-מתכליםלדברי מומחית בתחום בריאות וסביבה ומרצה במכללה האקדמית אחווה, ד"ר חגית אולנובסקי, שכתבה את חוות הדעת לתביעה, הכלים ה"מתכלים" גורמים לפליטה משמעותית של גזי חממה: פחמן דו-חמצני ומתאן (חזק פי 82.5 מפחמן דו חמצני) שגורמים לנזק שהוא גדול יותר מהנזק שגורמים כלים חד-פעמיים רגילים שאינם פולטים גזים אלה. הכלים הרגילים אמנם נשארים קבורים במטמנה שנים רבות אך אינם פולטים גזי חממה לאטמוספירה לאחר הטמנתם.
הצגת הכלים לציבור כ"מתכלים" ו"ידידותיים לסביבה", ללא הסבר מפורש לגבי התנאים הנדרשים להתכלותם מטעה את ציבור הצרכנים ומגדילה את הפגיעה בסביבה. מסקר שערכה חברת "גיאוקרטוגרפיה" עבור '"צלול' ושצורף לתביעה עולה כי מרבית רוכשי הכלים החד-פעמיים ה"מתכלים" עושים זאת בידיעה שהם אינם מזיקים לסביבה ואף מוכנים לשלם מחיר גבוה יותר עבורם. אחוז ניכר מהרוכשים העיד שלא היה קונה את הכלים לו ידע שהם אינם מתכלים ומזיקים לסביבה.
"צלול' טוענת שהיצרנים, היבואנים והמשווקים מטעים את הציבור ומפרים את הוראות חוק הגנת הצרכן ואת חוק המכר ודורשת פיצויים מתאימים לציבור שנפגע. כמו כן, דורשת "צלול' להורות לנתבעים לחדול מהטעיה זו ולהסיר כל כיתוב, סימון או סממן מטעה המצוי על גבי הכלים החד-פעמיים ה"מתכלים" ואריזותיהם ולהפסיק להטעות את ציבור הצרכנים לאלתר.
הפלסטיק החד-פעמי ה"מתכלה" כמו גם הפלסטיק החד פעמי ה"רגיל" הם מאויבי הסביבה הגדולים ביותר ומסבים נזק סביבתי רב גם בתהליך הייצור וגם עם הפיכתם לפסולת, לאחר שימוש חד-פעמי קצר ביותר.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
תגובה אחת
עבור עמותת צלול
עו"ד אריאל אלסנר ועו"ד גלי עציון,
יש מי שיש לו אינטרס לעצור את הכלים החד פעמיים המתכלים.
יש לכם הרבה מה ללמוד על נושא כלים מתכלים .
כל העולם עובר לכלים מתכלים ללא ציפוי פלסטיק ,
יש תחליף לכל אריזות הפלסטיק.
וכל המגוון המצורף מתכלה ללא צורך בקומפוסטר תעשייתי
1 כוסות קפה = ציפוי מים ו PLA
2 אריזות קערות קראפט ציפוי מים או PLA
3 כל מגוון אריזות קני סוכר ללא ציפוי פלסטיק
4 כל צלחות עלי דקל
5 סכו"ם PLA -או עץ או במבוק
6 מגוון רחב של כלי הגשה מבמבוק חד פעמי
7 חדש אריזות זכוכית חד פעמי .
אולי הגיע הזמן לציין מה טוב ולא ישר
תביעה ייצוגית נגד יצרנים, יבואנים ומשווקים של כלים חד-פעמיים.
אתם לא משרתים את המטרה
בדיוק הפוך . אתם לא צלול