ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש

"קשרים במקום כישורים": היועמ"שית נגד ההצעה שתאפשר מינוי מקורבים לתפקידי בכירים

המשנה ליועמ"שית כתב כי החוק שמקדם ח"כ ואטורי "פוגע במנהל התקין ובאינטרס הציבורי". לפי הצעת החוק, שעליה יצביעו השרים בשבוע הבא, ניתן יהיה למנות מקורבים פוליטיים של שרים מבלי חובת דיווח על הקשר וללא הצגת כישורים יחודיים. קראו את חוות הדעת המלאה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

היועמ"שית גלי בהרב-מיארה בדיון בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

הייעוץ המשפטי לממשלה מתנגד להצעת החוק של ח"כ ניסים ואטורי (הליכוד) שעלתה לדיון היום (שלישי) בוועדת השרים לחקיקה, המבקשת לאפשר מינויים פוליטיים לחברות ממשלתיות – תוך העדפת קשרים על פני כישורים. בישיבת ועדית השרים הוחלט להצביע בשבוע הבא על הצעת החוק לפיה תיסלל הדרך למינויים פוליטיים, ללא שקיפות, ברשות החברות הממשלתיות.

בחוות דעת שכתב גיל לימון, המשנה ליועמ"שית גלי בהרב מיארה, הוסברה סיבת ההתנגדות לחוק, שמצטרף לדבריו לצעדים נוספים שמקודמים לאחרונה ויביאו לפוליטיזציה של השירות הציבורי: "קיים חשש כבד כי מינויים פוליטיים בלתי-הולמים לתפקידים הציבוריים החשובים הנדונים ינבעו מהזיקה הפוליטית של המועמד, תוך פגיעה במנהל התקין ובאינטרס הציבורי, אנו סבורים כי יש להתנגד להצעת החוק ואין לקדמה".

עד כה, החוק הציב חסם בפני מינויים פוליטיים, על מנת לוודא שהדירקטורים של רשות החברות הינם המועמדים המקצועיים הטובים ביותר, ולא מי שמקורבים ביותר לצלחת. זאת, כדי לוודא שהציבור מקבל את השירות הכי טוב ויעיל מחברות קריטיות כמו חברת החשמל, מקורות, דואר ישראל, רפאל, ועוד. המנגנון מגדיר כי אם פוליטיקאי מעוניין לקדם מועמד מטעמו לתפקיד בכיר, ויש לו זיקה פוליטית אליו, הוא צריך להוכיח כי למועמד יש "כישורים מיוחדים" שמצדיקים את הצנחתו לתפקיד.

כעת, הצעת הח"כ מהליכוד מעוניינת לחסל כליל את החסם, לבטל את חובת הצהרת הזיקה הפוליטית או הצורך להוכיח כישורים מיוחדים במקרה שמדובר בג'וב פוליטי. לדברי הייעוץ המשפטי, "הצעת החוק פוגעת באופן קשה בטוהר המידות במינויים לחברות ממשלתיות, כמו גם במינויים לתאגידים ציבוריים שונים, שכן יש בה כדי להסיר ערובה מרכזית וחיונית לכך שמינויו של מועמד בעל זיקה פוליטית יעשה משיקולים ענייניים, בשל כישוריו – ולא בשל קשריו".


לפי התיאור של הצעת החוק, נראה כי אצל ואטורי החזק הוא החלש, בעל הג'וב הוא בעצם מיעוט נרדף. כך כותב ואטורי: "תיקון זה נועד לתקן עוול של שנים רבות שפוגע בחופש העיסוק ובשוויון של מועמד שהוא פעיל פוליטית ומגיש מועמדות לאחד מהתפקידים האמורים", הוא כותב. "כפועל יוצא מתיקון החוק, יתוקן גם הסעיף בשאלון, וכך מועמד לתפקיד שהוא פעיל פוליטית לא ייאלץ להצהיר על כך".

הצעת_חוק_החברות_הממשלתיות_כישורים_מיוחדים_מכתב_לשר_המשפטים__pdf

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת יאיר טאובר

Picture of יאיר טאובר
תל אביבי זה מכבר, אבא של עמליה נשוי לטל וירוק בנשמה. עבדתי במשך שנים במגוון תפקידים בתקשורת המיינסטרים (ידיעות אחרונות, וואלה), שם הכרתי לעומק את התקשורת הממוסדת, על מעלותיה ומגבלותיה. מאמין בכוח של עיתונות ביקורתית, הגונה וישרה להביא לשינוי ומכיר באחריות הגדולה שיש לנו כעיתונאים לכל מילה ומילה.

3 Responses

  1. אה, בעצם את מה שעושים בבית המשפט העליון ובפרקליטות? הלוואי שהם היו מחילים על עצמם את החוקים שהם רוצים להחיל עלינו שאר בני העם… עד מתי שלטון בגצ

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,795 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק