ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
הייעוץ המשפטי לממשלה מתנגד להצעת החוק של ח"כ ניסים ואטורי (הליכוד) שעלתה לדיון היום (שלישי) בוועדת השרים לחקיקה, המבקשת לאפשר מינויים פוליטיים לחברות ממשלתיות – תוך העדפת קשרים על פני כישורים. בישיבת ועדית השרים הוחלט להצביע בשבוע הבא על הצעת החוק לפיה תיסלל הדרך למינויים פוליטיים, ללא שקיפות, ברשות החברות הממשלתיות.
בחוות דעת שכתב גיל לימון, המשנה ליועמ"שית גלי בהרב מיארה, הוסברה סיבת ההתנגדות לחוק, שמצטרף לדבריו לצעדים נוספים שמקודמים לאחרונה ויביאו לפוליטיזציה של השירות הציבורי: "קיים חשש כבד כי מינויים פוליטיים בלתי-הולמים לתפקידים הציבוריים החשובים הנדונים ינבעו מהזיקה הפוליטית של המועמד, תוך פגיעה במנהל התקין ובאינטרס הציבורי, אנו סבורים כי יש להתנגד להצעת החוק ואין לקדמה".
עד כה, החוק הציב חסם בפני מינויים פוליטיים, על מנת לוודא שהדירקטורים של רשות החברות הינם המועמדים המקצועיים הטובים ביותר, ולא מי שמקורבים ביותר לצלחת. זאת, כדי לוודא שהציבור מקבל את השירות הכי טוב ויעיל מחברות קריטיות כמו חברת החשמל, מקורות, דואר ישראל, רפאל, ועוד. המנגנון מגדיר כי אם פוליטיקאי מעוניין לקדם מועמד מטעמו לתפקיד בכיר, ויש לו זיקה פוליטית אליו, הוא צריך להוכיח כי למועמד יש "כישורים מיוחדים" שמצדיקים את הצנחתו לתפקיד.
כעת, הצעת הח"כ מהליכוד מעוניינת לחסל כליל את החסם, לבטל את חובת הצהרת הזיקה הפוליטית או הצורך להוכיח כישורים מיוחדים במקרה שמדובר בג'וב פוליטי. לדברי הייעוץ המשפטי, "הצעת החוק פוגעת באופן קשה בטוהר המידות במינויים לחברות ממשלתיות, כמו גם במינויים לתאגידים ציבוריים שונים, שכן יש בה כדי להסיר ערובה מרכזית וחיונית לכך שמינויו של מועמד בעל זיקה פוליטית יעשה משיקולים ענייניים, בשל כישוריו – ולא בשל קשריו".
לפי התיאור של הצעת החוק, נראה כי אצל ואטורי החזק הוא החלש, בעל הג'וב הוא בעצם מיעוט נרדף. כך כותב ואטורי: "תיקון זה נועד לתקן עוול של שנים רבות שפוגע בחופש העיסוק ובשוויון של מועמד שהוא פעיל פוליטית ומגיש מועמדות לאחד מהתפקידים האמורים", הוא כותב. "כפועל יוצא מתיקון החוק, יתוקן גם הסעיף בשאלון, וכך מועמד לתפקיד שהוא פעיל פוליטית לא ייאלץ להצהיר על כך".
הצעת_חוק_החברות_הממשלתיות_כישורים_מיוחדים_מכתב_לשר_המשפטים__pdfב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
3 Responses
אה, בעצם את מה שעושים בבית המשפט העליון ובפרקליטות? הלוואי שהם היו מחילים על עצמם את החוקים שהם רוצים להחיל עלינו שאר בני העם… עד מתי שלטון בגצ
יש לך קצת טעויות הקלדה בכתבה
חוץ מזה מעניין ממש
מזל שהיא עדיין בתפקיד