כשמנהל i24News ישראל טויטו עמד בראש חדשות 13, שינתה חברת החדשות את פניה. תחת טויטו הואצה מגמת הסירוס שהפכה את חברת החדשות מאימת הפוליטיקאים למותג מבולבל, שאיבד זה מכבר את מקומו בצמרת טבלאות הרייטינג. קיצוץ תקציבי עמוק היה צו השעה, אז כהיום, אך המנכ"ל טויטו הוביל את המהלך כך שפגע דווקא בכמה מהעיתונאים הביקורתיים ביותר.
למעשה, השינוי בשידורי חדשות 13 ניכר עוד לפני שטויטו הפך למנכ"ל קבוע של החברה. במחצית השנה הראשונה שלו בראש חדשות 13 צנחה בכמחצית תדירות ההופעה של שניים מהעיתונאים הנשכניים ביותר בחברה: הפרשן המדיני ברק רביד, שהרבה לבקר את ראש הממשלה בנימין נתניהו, והפרשן הכלכלי מתן חודורוב, שאיתגר את האינטרסים של הבעלים, המולטי מיליארדר לן בלווטניק, ושל אילי הון אחרים.
העורך ניר בכר, שפוטר מחדשות 13 במסגרת גל הקיצוצים של טויטו, טען ש"מיד עם הקפצתו (של טויטו) לתפקיד, התברר שרוח המפקד – היא רוח בלפור, גם אם הדברים לא נאמרים במפורש". לפי בכר, טויטו הציע לשדר כתבות על מעריצות של ראש הממשלה בנימין נתניהו, תהה מדוע שהחברה לא תסכים לדרישת נתניהו לבחור את העיתונאי שיראיין אותו וצעק עליו כשהעז לפתוח מהדורה עם דיווח מעצרת לזכר יצחק רבין או כששידר ידיעה שכללה ציטוטים מפי בני גנץ. טויטו הכחיש כל הטייה פוליטית, אבל קשה למצוא הסברים מקצועיים לחלק מהמהלכים שהוביל, כמו פיטורי העיתונאי רביד, שכיום מפרסם את הסקופים הבינלאומיים שלו באתר Axios ומככב כפרשן קבוע בשידורי CNN.
בכר ביקש להתריע בפומבי מפני מה שתפס כנטייתו של טויטו להיכנע לכוח, אולם בתקופתו של טויטו בחדשות 13 ניכרה גם בעייתיות נוספת: ניגוד עניינים פסול, שנבע ממעבר שביצע טויטו מעולם העיתונאות לעולם יחסי הציבור, ובחזרה.
ביביזם ואינטרסים זרים
ב-2015, אחרי שטיפס במעלה פירמידת מערכת חדשות 10 עד שהגיע לעמדת עורך המהדורה המרכזית, עזב טויטו את התקשורת והפך ליועץ של הפוליטיקאים ישראל כ"ץ וגדעון סער ושל איש העסקים אלדד פרי. כשטויטו חזר לעולם העיתונות, לתפקיד הבכיר בחדשות 13, נראה היה כי האינטרסים הישנים השפיעו על שיקולי המערכת. בחדשות שערך טויטו לא דיווחו על התמוטטות חברת פרי נדל"ן, אבל כן מצאו לנכון לדווח בהתלהבות על יוזמה עסקית אחרת של איש העסקים פרי, שלימים נכשלה גם היא.
תחקיר "שקוף" של איתמר ב"ז מוסיף לנו פרט מידע חשוב: גם להפסקה השנייה שלקח טויטו מעולם העיתונות היתה השפעה על חדשות 13, כשהפעם הלחץ בא מחוץ לחברה פנימה. בחודשים הספורים שבהם טויטו כיהן כמנהל בכיר במשרד יחסי הציבור של רונן צור, הוא ניצל את קשריו בחדשות 13 כדי לסייע למשרדו של צור לשרת את אחד הלקוחות מעוררי המחלוקת ששכר את שירותי המשרד, חסידות גור.
כיום, כאמור, טויטו מצא את מקומו מחדש בעולם התקשורת, הפעם כמנהל ועורך ראשי של i24News. הערוץ סומן כביביסטי עוד לפני שידור מהדורת הבכורה שלו, אך פרסום "שקוף" מזכיר לנו שהבחירה בטויטו לעמוד בראש המערכת העיתונאית בערוץ החדש של פטריק דרהי לאו דווקא נבעה מהפרק הביביסטי שלו בחדשות 13 אלא גם מהנכונות שלו להעדיף אינטרסים זרים על פני אלה של הציבור. ואולי, אין בין השניים כל סתירה.
תגובה אחת
רונן צור והחסידים הילכו זה עם זה? מסתבר שכן. האם כך נראה חזיר גְלָאט כֻּשֵר?