ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

"אמרו שהכול בסדר": תושבים חשפו חריגה בבית הזיקוק אשדוד שהוסתרה מהציבור

בתי הזיקוק הודיעו על "הפעלה של מתקן", ולא חשפו כי נפלטו תחמוצות גופרית רעילות. גם במשרד להגנת הסביבה לא מסייעים להגברת השקיפות ולא מעדכנים את הציבור על אירועים חריגים של תעשיות. "השרה להגנת הסביבה הכריזה על תוכנית, ובינתיים המפעלים ממשיכים לצפצף על החוק", אמרה תושבת העיר

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

בית הזיקוק באשדוד (צילום: מגמה ירוקה)
נמצא בעקביות בצמרת המפעלים המזהמים בישראל. בית הזיקוק באשדוד (צילום: מגמה ירוקה)

תושבים עירניים המתגוררים באזור בית הזיקוק אשדוד, הבחינו בפליטת מזהמים חריגה החודש כאשר באותה העת בית הזיקוק פרסם על פעילות במתקן שבבעלותו שאינה גורמת לסיכון. גורם במשרד להגנת הסביבה אישר ל"שקוף" כי אכן התרחשה חריגה מזהמת באותו היום.

ביום הראשון של השנה האזרחית החדשה תושבי אשדוד והסביבה התעוררו להודעה מבית הזיקוק באזור התעשייה בעיר: "החלה הפעלה של אחד ממתקני בית הזיקוק", פרסמו מהנהלת בית הזיקוק באתר החברה, במסגרת חובתם לדווח על תקלות לציבור. "כחלק מהתהליך צפויה להראות פעילות לפיד", הסבירו. "פעילות זו היא חלק ממערך הבטיחות של בית הזיקוק ואינה כרוכה בהשפעה על הסביבה או בסיכון כלשהו לציבור". 

אלא שתושבים עירניים שסקרו את החומרים המזהמים שנפלטו מארובת המתקן באותו היום, הבחינו בזיהום חריג של תחמוצות גופרית. במשרד להגנת הסביבה סירבו לתת תגובה רשמית, הסתירו את פיענוח הנתונים ולא שחררו כל הודעה לציבור, אולם גורם במשרד אישר לשקוף כי מדובר בחריגה חצי שעתית, וכי לא מדובר בפעם הראשונה. "מדובר במתקן שיש לו היסטוריה של חריגות", אמר.

בחינת החומרים המזהמים שנפלטים מהארובות, שהתאפשרה בזכות מאבק תושבים, מרמזת כי יתכן שהתרחשו חריגות נוספות וריכוז גבוה של זיהום בהמשך החודש, אולם במשרד להגנת הסביבה לא מעדכנים את הציבור באופן שיטתי על אירועים חריגים של תעשיות, או הזמנה לשימועים והתראות על עבירות סביבה. 

"למרבה הצער, החריגה בפליטות תחמוצות הגופרית בבית הזיקוק באשדוד לא מפתיעה, כיוון שמדובר באחד מהמפעלים המזהמים בישראל, מפעל שהוא מזהם סדרתי", הסביר פרופ' עדי וולפסון, מומחה לקיימות ופעיל סביבה מהמכללה האקדמית סמי שמעון. "בית הזיקוק אשדוד אחראי לפליטות מזהמים רבים ומסוכנים ונמצא שוב ושוב תחת הליכי אכיפה ומקבל פעם אחר פעם קנסות. אבל המציאות בשטח מראה שהאכיפה לא מרתיעה את מנהלי המתקן והוא ממשיך לעבור על דרישות החוק ולזהם ברבים".

מדובר הפעם בפליטות של תחמוצות גופרית, ובעיקר גופרית דו-חמצנית, "שגורמות לגירויים בגרון, לבצקת בדרכי הנשימה ולהתפרצות של ברונכיט ואסטמה", אמר. לדבריו, בזה לא נגמר הנזק ותחמוצות גופרית גורמות גם ליצירה של מזהמי אוויר נוספים "ובהם חלקיקים נשימים שמזיקים לבריאות וגשם חומצי שפוגע בצמחים, במבנים ובמקורות מים", הזהיר. "הגיע הזמן שהמשרד להגנת הסביבה יפעל בכל העוצמה להפסיק אחת ולתמיד את ההפרות של המפעל ולהבטיח את איכות הסביבה ובריאות הציבור".

קנסות נמוכים ביחס לרווחי החברה

בחודש אוקטובר האחרון בית הזיקוק נקנס ב-7 מיליון שקלים על עבירות זיהום, אלא שבדיקת "שקוף" מעלה כי שווי הקנסות שהשיתה המדינה על המפעל באשדוד בעשור האחרון הוא זעום: 21.5 מיליון שקל על פני עשור. לשם השוואה, בשנת 2023 בלבד, הרווח הנקי של בית הזיקוק עמד על 116 מיליון דולר.

ומה מחיר הזיהום בהיבטים של תחלואה ותמותה? דוח של המשרד להגנת הסביבה חישב את עלויות זיהום האוויר של התעשייה למשק, תוך שקלול עלויות התחלואה והתמותה העודפים שהזיהום עלול לגרום. הממצאים מצביעים על כך שעלויות זיהום האוויר של בית הזיקוק באשדוד לשנת 2023 הסתכמו ב-130.4 מיליון שקל לשנה. לסכום זה נוסף עוד כ-75 מיליון שקל, עלות פליטות גזי החממה של המפעל. תג המחיר אינו נשאר קבוע ובין השנים 2022 ו-2023 אף חלה עליה של 18% במחיר הזיהום וגזי החממה. לשם השוואה, עלויות הזיהום שנפלטת מהעיר אשדוד כולה עומדת על 158 מיליון, ולהם עוד גזי חממה בגובה 496 מיליון.

"אנחנו לא מטומטמים". רעות כהן (צילום: מורן אלצופין)

"לפעמים אני תוהה איך זה הגיוני שתושבי האזור, 'אזרחים קטנים' כמוני וכמו שותפי למאבק, צריכים להשקיע כל כך הרבה זמן, משאבים ומאמץ, בשביל הדבר הבסיסי שנקרא אוויר נקי", אמרה רעות כהן, תושבת יבנה שמתגוררת בסמוך לאזור התעשייה אשדוד. כהן, שאף פעילה בארגון מגמה ירוקה, היא ממובילות המאבק בזיהום האוויר. "את הנזק של זיהום אוויר כולם מבינים, זה בריאות, חיי אדם – ובכל זאת מפעלים מתנהלים באוזלת יד וממציאים שיטות חדשות לצפצף על החוק", אמרה בכעס. 

פרסום הפעלת הלפיד ופעילות המתקן החודש אינה אירוע מקרי. באוגוסט האחרון המשרד להגנת הסביבה הוציא צו מנהלי לבית הזיקוק שמחייב אותו בין היתר לפרסם את תיעוד הלפיד באופן ציבורי ובזמן אמת וכן לדווח לציבור על תקלות "במקום להודיע על תקלה או חריגה, הם מודיעים שהם הפעילו מתקן 'והכל בסדר'" הוסיפה כהן בזעם. "אנחנו לא מטומטמים, עד מתי אפשר יהיה להמשיך להתנהל ככה?".

כהן אף ציינה את אוזלת היד של המשרד להגנת הסביבה בפיקוח על המזהמים, שאף צורם עוד יותר לנוכח הצהרותיה של השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, על תוכנית לאומית לצימצום זיהום האוויר באזור התעשייה. "השרה להגנת הסביבה הכריזה על תוכנית, ובינתיים המפעלים ממשיכים לצפצף על החוק ולעקם את המציאות. רק בזכות הערנות הגדולה של תושבים פה אנחנו ממשיכים לחשוף את הפארסה הזו, והמשרד להגנת הסביבה לא מניד עפעף או מרים גבה כלפי המזהמים על כך שזו ההתנהלות". 

לדבריה, הקושי הגדול לבד מהזיהום החריג, הוא השתיקה של הרגולטור אל מול הזיהום שעלול לסכן את בריאות התושבים "אף אחד לא משקף לנו את הדברים בזמן האמת, האם זה מסוכן, האם צריך לסגור את החלונות, וגם לא איזה צעדים, אם בכלל, ננקטים נגד המפעל כשהוא נתפס בחריגה כזו. מאפשרים למזהמים להסתתר מאחורי הליכים שיכולים לקחת שנים שהציבור ישמע עליהם רק בסוף". יש לציין כי במשרד להגנת הסביבה ידעו בזמן אמת על החריגה. גורם במשרד אמר לשקוף כי בית הזיקוק דיווח על כך בהתאם לדרישות. 

לפני כשבועיים הנהלת בית הזיקוק דיווחה לבורסה על סיום כהונתו של מנכ"ל החברה, עמית כרמל, שהחזיק בתפקידו בחמש השנים האחרונות. כרמל, שמועסק בחברה 16 שנים סך הכל,סיים את תפקידו ללא כל אישום אישי, וזאת למרות הזיהום החריג, ההפרות הנמשכות והקנסות. בית הזיקוק באשדוד הוא אחד המזהמים הגדולים ביותר בישראל: במדד ההשפעה הסביבתית האחרון של המשרד להגנת הסביבה, הוא הגיע למקום השלישי מבין 150 תעשיות ומפעלים. 

במשרד יחסי הציבור של בית הזיקוק לא מסרו תגובה. 

בחודשים האחרונים, פניות "שקוף" זוכות להתעלמות גורפת מצד המשרד להגנת הסביבה בראשות עידית סילמן, באופן שמעלה חשש למדיניות מכוונת. הימנעות ממענה עומדת בניגוד לחובת המשרד לפעול במקצועיות מול גופי תקשורת ולספק מידע רלוונטי, ויש בו פגיעה בחופש העיתונות ובזכות הציבור לדעת.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת יעל געתון

Picture of יעל געתון
כתבת סביבה. יעל געתון החלה את דרכה העיתונאית בעיתון העיר תל אביב, שם שימשה ככתבת חינוך עד לסגירתו בשנת 2010. בהמשך עבדה בחדשות המקומיות בטלוויזיה וסיקרה את אזור העמקים בצפון עד לשנת 2014. בשנת 2015 החלה לעבוד בוואלה!News במשך כחמש שנים, בשורה של תפקידים, בהם עורכת חדשות, כתבת מגזין וכתבת תרבות וצרכנות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,883 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק