ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

"כישלון מוסרי": ארגוני הסביבה מבקשים מיו"ר ועדת הפנים לבטל הצבעה על חוק האקלים

במכתב משותף קראו הארגונים לח"כ יעקב אשר שלא לקדם את חוק "חלש, לא מחייב, מסורבל ולא רלוונטי למצב החירום בו אנו נמצאים". לטענת הארגונים, החוק מותיר פתח למשרדי הממשלה שיאפשר שינוי של יעדי הפחתת הפליטה. עוד טענו הארגונים כי הסעיף של הערכת סיכון אקלימי נותר ריק מתוכן. "מדובר בישראבלוף על מלא", כתבו

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה, יעקב אשר (צילום: יונתן זינדל פלאש 90)

ארגוני סביבה קראו היום (שלישי) ליו"ר ועדת הפנים והסביבה ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) שלא לקדם בוועדה את חוק האקלים בגרסתו הנוכחית. הארגונים מוחים על כך שהחוק שמקודם כעת "ריק מתוכן", ואף מאפשר גמישות למשרדי הממשלה השונים לשנות את יעדי הפחתת פליטות הפחמן. על המכתב חתמו הארגונים: מגמה ירוקה, אדם טבע ודין, מורים למען האקלים, גרינפיס ישראל ישראל, סטודנטים למען האקלים, מחאת הנוער למען אקלים ועמותת שמסונא.

"אנו מבינים כי גם לאחר הדיונים הארוכים שנערכו, הנוסח המתגבש על ידי הוועדה לא רק שאינו קובע יעדי הפחתת פליטות קבועים או מעגן את המחויבות של כלל משרדי הממשלה לפעול בנושא, אלא שהוא מאפשר גמישות כמעט בלתי מוגבלת לממשלה לשנות את היעדים ואת אופן יישומם", כתבו לח"כ אשר. החוק צפוי לעלות להצבעה בוועדת הפנים והסביבה של הכנסת בימים הקרובים.

במכתב הצביעו הארגונים על חולשת החוק שמקדמת השרה להגנת הסביבה עידית סילמן, וטענו כי הוא עלול להסב יותר זנק מאשר תועלת. "חוק האקלים המונח כעת על שולחנה של הוועדה הוא חוק חלש, לא מחייב, מסורבל ולא רלוונטי למצב החירום בו אנו נמצאים. זה לא רק מחדל בחקיקה, אלא חוסר אחריות בלתי נתפס כלפי האזרחים". בנוסף, טוענים בארגוני הסביבה כי "המנגנונים המסורבלים בחוק לא הוסרו, והסעיף החשוב של הערכת סיכון אקלימי נותר ריק מתוכן. נותר חוק שכולו תירוצים, פשרות, פטורים ופתחים שדרכם ניתן יהיה לברוח כדי לא ליישם אותו  – ישראבלוף על מלא".

מכתב-התנגדות-לחוק-האקלים-3

לטענת המתנגדים לחוק, הפרצות המשמעותיות ניכרות ביעדי הפחתת פליטות הפחמן – מרכז הכובד של החקיקה, שמשפיעה גם על היכולת של ישראל להצטרף לאמנות בינלאומיות בנושא. "היום בחוק הממשלה יכולה לשנות את היעדים בכל רגע נתון בהחלטת ממשלה פשוטה, מה שהופך את הדבר המשמעותי ביותר בחוק לאות מתה", הזהיר תומר גרטל מ"מגמה ירוקה". "כלומר לא רק שהיעדים מראש נמוכים בהשוואה בינלאומית – גם עליהם המדינה אומרת שהיא לא מוכנה להתחייב".

בסוף מכתבם הסבירו ארגוני הסביבה החתומים עליו כי "זהו חוק שאינו אלא מס שפתיים, שנועד לצאת ידי חובה, גם בזירה הבינלאומית, מול משבר שאינו סובל דיחוי. העברתו תייצר מראית עין של עשייה, אך ללא עשייה באמת – ובכך תעשה יותר נזק מתועלת. היא צפויה לקבע מדיניות אקלים שולית, דלה ואיטית ותשתיק ביקורת מוצדקת". בפנייה ישירה ליו"ר הוודעה אשר טענו הארגונים כי "הנוסח משקף כישלון מוסרי, סביבתי וכלכלי ובגידה בדורות הבאים. זה לא החוק אליו ייחלנו, זה לא חוק שאנחנו יכולים להשלים איתו. זה חוק שאנחנו נתנגד לו ונפעל להפילו. כיו"ר הועדה – עליך  לקחת אחריות, לעצור את המהלך ולא לקדם להצבעה את חוק האקלים".

במהלך הדיונים על החוק העידו ארגוני הסביבה כי הגורם המרכזי שבולם את ההתקדמות לעבר חוק אקלים ראוי, הוא משרד האוצר. "פקידי אגף תקציבים נלחמים באופן אקטיבי על מנת לסרס את החוק", אמר גרטל ממגמה ירוקה. "משרד האוצר שמייצג באופן אבסורדי את טובת הטייקונים והמזהמים ולא את טובת הציבור".

לפי דוח המבקר שפורסם במרץ השנה, משרד האוצר לא תופס עדיין עמדת הובלה בנושא, אלא נוקט עמדה תגובתית, ממעט בנקיטת יוזמות בתחום ואף "נוקט לעיתים עמדה המביאה לבלימת האמצעים הדרושים למאבק בשינויי האקלים". לפי הדוח, מתוך 37 מדינות ה-OECD, שר האוצר של ישראל (יחד עם שרי אוצר של עוד שלוש מדינות) לא הצטרף לקואליציית שרי האוצר לאקלים. "הדבר מעיד על ניתוקו של משרד האוצר בישראל מפורום מרכזי ביותר". באוקטובר 2021 פרסם מבקר המדינה דוח מדאיג על משבר האקלים, אך רוב הליקויים שהועלו אז – טרם תוקנו וחלקם אף גדלו. בדוח שפורסם השנה עולה כי נרשמה עלייה בפליטות גזי החממה, וכן כי הממשלה עודדה את הביקוש לדלקים מזהמים באמצעות הטבות מס שהגיעו לפי 33 מהסכום שהשקיעה בתחום האקלים.

גם עמותת שומרי הבית פנתה ליו"ר הוועדה אשר וטענה במכתבה כי מבלי לתת מענה לטענות שהעלו בזמן הדיונים "אין כל צורך בחוק הזה בעת הזו, שכן הוא לא יוביל להפחתת פליטות, כפי שאמר מפורשות נציג האוצר בדיוני הוועדה".

מכתב-ליעקב-אשר-12.11.241
יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת יאיר טאובר

Picture of יאיר טאובר
תל אביבי זה מכבר, אבא של עמליה נשוי לטל וירוק בנשמה. עבדתי במשך שנים במגוון תפקידים בתקשורת המיינסטרים (ידיעות אחרונות, וואלה), שם הכרתי לעומק את התקשורת הממוסדת, על מעלותיה ומגבלותיה. מאמין בכוח של עיתונות ביקורתית, הגונה וישרה להביא לשינוי ומכיר באחריות הגדולה שיש לנו כעיתונאים לכל מילה ומילה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,844 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
אנחנו נלחמים על האמת שאחרים מנסים להסתיר.
בשקוף אין פרסומות.
אנחנו עושים עיתונות שנלחמת על האמת שאחרים מנסים להסתיר.

מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!