ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
ביום ראשון הקרוב תתכנס ועדת השרים לחקיקה ותדון בגורלן של שורת הצעות חוק מהקואליציה והאופוזיציה. בין ההצעות שיעלו: "חובת הקלטת שיחות, שמירתן ומסירתן לצרכן", משותפת לקואליציה ואופוזיציה (מירב בן ארי מיש עתיד ודוד ביטן מהליכוד), שמטרתה לאפשר למי שמבצע עסקה טלפונית לקבל את שיחת הרכישה, בעקבות תלונות שהגיעו לרשות להגנת הצרכן.
הצעה נוספת מבקשת לאסור על פתיחת נציגות דיפלומטית זרה בירושלים (זאב אלקין, תקווה חדשה). בדברי ההסבר נכתב כי המטרה היא למנוע את חלוקת ירושלים ותחילת הענקת שירותים דיפלומטיים לפלסטינים מתוכה. בדברי ההסבר נכתב כי ההצעה הועלתה מחשש ש"ירושלים עלולה להפוך לרובע הדיפלומטי של רמאללה וריבונותה של ישראל בירושלים תיפגע באופן ממשי".
הצעות נוספות: חובת קיום מרחב מוגן במעונות יום לפעוטות כתנאי לקבלת רישיון (נאור שירי, יש עתיד), הארכת מועד לבקשת מימון לבחירות לרשויות המקומיות (שרן השכן, תקווה חדשה – והצעה דומה של אלי דלל וקטי שטרית מהליכוד).
למסמך המלא ובו כל הצעות החוק:
סדר-יום-ו-שרים-2.6חברי הכנסת, מגישי הצעות החוק, תלויים בהחלטות הוועדה שבראשה עומד שר המשפטים, יריב לוין. בכך, שולטת הממשלה הלכה למעשה בשער הראשי של הצעות החקיקה של הכנסת. היא עושה זאת ללא שקיפות, ללא פרוטוקולים, כשהציבור ואפילו הח"כים עצמם אינם יודעים כיצד הצביעו השרים על החקיקה ומהי העמדה המקצועית של המשרדים. בכל שבוע נספק כאן באופן שוטף את מעט המידע שניתן לדלות – רשימת החוקים שיעלו להכרעת השרים ביום ראשון הקרוב.
לגבי כל חוק, הוועדה יכולה להכריע את אחת מההחלטות הבאות: אישור החוק לשלב הבא (קריאה טרומית), אישור בכפוף לשינויים, אישור בכפוף להחזרת החוק לאחר אחד השלבים (קריאה טרומית או ראשונה), דחיית ההכרעה בעניין החוק (לעיתים תוך ציון זמן הדחייה) ודחיית החוק על הסף. לעיתים נדירות, מתקבלת החלטה לאשר את החוק ולבטל את המשמעת הקואליציונית – כך שההצבעה חופשית להחלטת שיקול דעתם של חברי הכנסת.
מה אתם יודעים על ועדת השרים לענייני חקיקה? התשובה היא: כמעט כלום, וזו לא אשמתכם. ועדת השרים לענייני חקיקה היא ועדה במשרד ראש הממשלה (לא בכנסת) שלח"כים ולעיתונאים אין אליה כניסה. אין לה פרוטוקולים (לא במקרה, בכוונה גמורה), ומ-1954 היא הופכת את הח"כים לרובוטים, המבצעים מה שראש הקואליציה מורה להם. ומה קורה אחר כך במליאה? הקואליציה (לעיתים קרובות גם האופוזיציה) תצביע כאיש אחד לפי מה שהוועדה תגיד להם להצביע.
ולא רק חלק גדול מהציבור הרחב לא מכיר את הוועדה – גם הרבה מהח"כים לא יודעים בדיוק מה מתרחש שם. עיתונאים לא מקבלים כמעט כל דיווח שוטף על פעילות הוועדה. מהמעט שאנחנו כן יודעים, הדיונים בוועדה הם לרוב קצרים ושטחיים ולא מספקים עבור חוקים שמשפיעים באופן נרחב וישיר על כל אזרח במדינה.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק