ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

ארגון העיתונאים נגד החוק שיעניק סמכויות נוספות לשב"כ

בארגון קראו להחריג עיתונאים מתיקוני החוק המעניקים לשב"כ סמכויות ריגול מרחיקות לכת אחרי אזרחים. בחוות הדעת נגד תזכיר החוק כתבו כי מדובר ב"פגיעה בלתי סבירה בחופש העיתונות ובזכות הציבור לדעת"
הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

ראש השב"כ רונן בר, ראש המוסד דוד ברנע וראש הממשלה בנימין נתניהו, ארכיון (צילום אוליבייה פיטוסי פלאש 90)

ארגון העיתונאים והעיתונאית בישראל, הגוף היציג של מרבית העיתונאים והעיתונאיות בישראל, הגיש התנגדות לתיקוני החוק המיועדים להעניק לשב"כ הרשאות נוספות לריגול אחר אזרחים ישראלים. בארגון דורשים כי עיתונאים יוחרגו מתיקוני החוק, כשם שמוחרגים בעלי מקצועות אחרים כגון עורכי דין, רופאים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים וכוהני דת.

לפי התיקון המוצע לחוק השב"כ, לארגון הביון יהיה מותר לאסוף מידע אודות  דעות פוליטיות, אמונות דתיות ונטיות מיניות של אדם, לחדור למחשב או לטלפון הנייד מבלי שהדבר ייחשב "האזנת סתר" כמשמעה בחוק ולדרוש מידע על אזרחים מספקי אינטרנט. כל זאת ללא צו שיפוטי או מנגנון בקרה חיצוני.

תזכיר החוק, טוענים בארגון, "מעלה חשש לפגיעה בלתי סבירה בחופש העיתונות ובזכות הציבור לדעת, שהם יסודות חיוניים למרקם הדמוקרטי בכל עת ובכל זמן, ולא פחות ואף יותר – בעיתות חירום", סותר חוקי יסוד ומנוגד לפסיקת בית המשפט העליון.

תזכיר-חוק-שירות-הביטחון-הכללי-תיקון-מס.-התשפ-ד-2023

"עיתונאים, שחיסיון המידע וחיסון המקורות שלהם הוכר בשורה ארוכה של פסקי דין ותקדימים של בית המשפט העליון, אינם כלולים ברשימת המקצועות המוחרגים מתזכיר החוק, ושלגביהם יש לנקוט במשנה זהירות ובהסדר מוקפד וייחודי", מזכיר הארגון. זאת למרות שהחוק הכיר בצורך בהגנות מיוחדות לעיתונאים. כך למשל הכירו החוק והפסיקה בחשיבותו של החיסיון העיתונאי ביחס לסמכות החוקית לקבל נתוני תקשורת מחברות הסלולר, ביחס להפעלת יכולות איכון של השב"כ בתקופת הקורונה או בנוגע לבירור תביעות לשון הרע.

התיקונים המוצעים כעת לחוק השב"כ, "מתעלמים למעשה מחשיבותה של העבודה העיתונאית והצורך החיוני לשמור בידי העיתונאים את כלי עבודתם העיקרי, חסיון המקורות והמידע, המאפשרים להם לבצע מלאכתם ובלעדיהם אין עיתונות חופשית. ודוק: כדי שהעיתונאים יבצעו את מלאכתם – שאין ולא יכול להיות חולק בדבר חשיבותה לשמירה על חופש הביטוי, על זכות הציבור לדעת, על הדמוקרטיה ושלטון החוק – יש הכרח לשמר לעיתונאים את כלי העבודה שלהם. טול מעיתונאי כלי זה והוא עלול להיוותר נעדר יכולת לפעול, או – לכל הפחות – 'קצוץ כנפיים'".

הערות-לתזכיר-חוק-השבכ-14.1.2024

בארגון דורשים או להחריג את העיתונאים מהתיקונים המוצעים בחוק השב"כ, או לחילופין להוסיף את העיתונאים לרשימת בעלי המקצועות המוחרגים מחוק האזנת סתר.

את ההתנגדות לתזכיר החוק הגישו בשם ארגון העיתונאים עורכי הדין אמיר בשה ולילך לוי.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

מאת שוקי טאוסיג

שוקי טאוסיג
העורך הראשי של אתר "העין השביעית".

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,910 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
אנחנו נלחמים על האמת שאחרים מנסים להסתיר.
בשקוף אין פרסומות.
אנחנו עושים עיתונות שנלחמת על האמת שאחרים מנסים להסתיר.

מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!